Home > #Hoofdnieuws > Britten en Fabio Paoleschi domineren Francorchamps Karting 24 Hours

Britten en Fabio Paoleschi domineren Francorchamps Karting 24 Hours

De Britse teams waren talrijk aanwezig en ze domineerden de wedstrijd. Maar naast de zeer “British” Dan Crossley, Dave Robinson en Paul Wilkins, zagen we op de kart #43 MS Soco Select ook de Nederlander Romano Franssen en… Fabio Paoleschi, voor de negende keer winnaar van een etmaalrace in Francorchamps!

“We zijn echt verrukt!” Zondagavond stak organisator Patrick Van Billoen zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken, na deze eerste 24-uurs wedstrijd ooit voor privé-karts die in België werd ingericht. “Alles zat ons mee”, lachte de zaakvoerder van One Day Karting. “De deelnemers waren zeer opgetogen en de beslissing is nu al genomen: we organiseren een tweede editie in 2018. Gezien het verloop van deze wedstrijd zijn we ervan overtuigd dat het startveld, dat nu 19 karts telde voor deze eerste keer, zeer snel uitbreiding zal nemen. Met dank aan de zeer grote Engelse vertegenwoordiging voor hun dynamisme, hun enthousiasme, hun passie en hun vriendelijkheid. Het was zeer aangenaam! Uiteindelijk wil ik ook mijn partner Marc Pilloy bedanken en al onze ploegen van medewerkers die uitstekend werk leverden ondanks de slechte weersomstandigheden.”

Het waren de weergoden die inderdaad deze openingseditie van de Francorchamps Karting 24 Hours niet zo goed gezind waren. Het regende quasi onophoudelijk op zaterdag. De piste, bedekt met diverse plassen water, telde vele valkuilen en om de elementen te trotseren waren er echt de talenten van een evenwichtskunstenaar nodig. In die omstandigheden lieten de Britten Dan Crossley, Dave Robinson en Paul Wilkins, de Nederlander Romano Franssen en Fabio Paoleschi, inwoner van het nabijgelegen Verviers, geen greintje spanning heel in deze wedstrijd. Ze vertrokken vanaf de pole en de kart #43 van MS Soco Select – een Brits team geleid door de iconische Howard Lucas – gaf de leidersplaats in het klassement niet meer uit handen. Dat liet toe aan Fabio Paoleschi om zijn record aan 24-uurswedstrijden op de kartpiste van Francorchamps te brengen op …negen overwinningen!

In weersomstandigheden “op zijn Engels” bevestigden de rest van de talrijke vertegenwoordigers van “over het Kanaal” (in totaal 8 teams!) de dominantie van de Britten, die meer ervaring hadden met dergelijke wedstrijden. Zo eigende het team met de kart #13 Red Racing (Greg Booth-Adam Nichol-Steve Nichol-Lewis Cannon-Darren Sandbach) zich de tweede podiumplaats toe… ondanks de onvoorziene vervanging van een motor, op minder dan drie uur voor het einde van de wedstrijd.

Van deze tegenslag kon het team MS JSR (Connor Lucas-Sam Tugwell-Mick McDonald-Tom McDonald) echter niet profiteren. Zij maakten de top 3 vol voor de ploegen van Offline 2 (Anthony Pogson-Dillon Roach-Vernon McCallum-Gareth Plackett), Team Keane (Rob Sanway-Danny Keane-Jake Randell-Wez Dan Parker) en Offline 1 (Chris Pedlingham-Mark Smith-Rob Aston-Jonathan Robertson).

Fun Kart Academy: de jeugd toont zich

Als overlevende van de zondvloed was het de formatie Fun Kart Academy die uiteindelijk het beste geklasseerde Belgische team op een 7de eindpositie. Een waar exploot als men weet dat de vijf rijders (Antoine Morlet-Tom Delfosse-Dylan De Wolf-Guillaume Germis-Kevin Huet) een gemiddelde leeftijd hadden van … minder dan 15 jaar!

De achtste plaats kwam toe aan de Britten van Canterbury College (Kieran Mount-Jim Oliver-Will Scull-Jamie Summerhazes-Georges Simmons-Thomas McDonald-Thomas Linkin-Craig Omerod) voor het team MS Lucas (Will Jones-Oska Bentley-Joe Higgins-Tom Dudgon) en Jetset 555-Club Automobile Francorchamps (Olivier Muraille-Alexandre Simons-Philippe Denooz-Jérémy Peclers). Deze laatsten stonden nog in de top 3 voor de eerste rijderswissels maar vielen daarna terug in het klassement met technische moeilijkheden (carburator, enz…). Hun top 10 eindplaats is slechts een magere troost… Maar het is nog altijd één plaatsje beter dan het kwartet aan autosporters, Ugo de Wilde, Hugo Chevalier, Romain de Leval en Sam Lay, die ten prooi vielen aan vele technische problemen op de kart #27 van F4 Subaru K Racing.

Tussen de snelste deelnemers op de piste dit weekend waren de drie teams die deelnamen in de categorie Evo2 (4-takt motoren die voor de competitiesport werden ontwikkeld, in tegenstelling tot de Evo1, de zogenaamde ‘productie’ motoren). Zij kregen echter ook hun deel van de mechanische problemen toegeschoven (aflopende ketting, starter, motorbreuk…) en ze dienden dus genoegen te nemen met de overgebleven kruimels. De #8 van Fast 8 Maranello (Rino Gulisano-Michael Veulemans-Wesley Van Den Bergh-Dave Coenen-Opnithy Puyato) tikte aan in twaalfde positie en won de klasse, voor de kart #96 van Noun Racing (Yvan Muller-Jacques Loly-Steeve Hansoulle-Alessandro Lebourgeois-Kevin Caprasse). De kart #11 JCL Driving (Massimo Petralia-Filipe Vieira-Jonathan Monseur-Guillaume Detrait-Ferdinando Maucq) werd reeds in de tweede ronde het slachtoffer van een aanrijding in de regen en ze bolden tenslotte uit op een zeventiende plaats, maar tekenden ondertussen wel voor het absolute ronderecord (49.303) met Filipe Vieira aan het stuur.

Deze eerste editie was op zijn minst gezegd een waterige bedoening, maar alles stond dan wel in het teken van het amusement en van de passie voor de sport. De afspraak is met deze nu al vastgelegd voor de Francorchamps Karting 24 Hours 2018!

Eindklassement: 1. Ms Soco Select #43 (Paoleschi-Franssen-Crossley-Robinson-Wilkins) 1468 ronden ; 2. Red Racing #13 (Booth-Nichol-Nichol-Cannon-Sandbach) + 31 r ; 3. MS JSR (Lucas-Tugwell-McDonald-McDonald) + 33 r ; 4. Offline 2 #777 (Pogson-Roach-McCallum-Plackett) + 41 r ; 5. Team Keane #115 (Sanway-Keane-Randell-Grundy-Parker) + 44 r ; 6. Offline 1 (Pedlingham-Smith-Aston-Robertson) + 47 r ; 7. Fun Kart Academy #12 (Morlet-Delfosse-De Wolf-Germis-Huet) + 58 r ; 8. Canterbury College #22 ; 9. MS Lucas #42 (Jones-Bentley-Higgins-Dudgon) + 78 r ; 10. Jetset 555-Club Automobile Francorchamps (Muraille-Simons-Denooz-Peclers) ; 11. F4 Subaru K Racing #27 (De Wilde-Chevalier-De Leval-Lay) + 96 r ; 12. Fast 8 Maranello #8 (Gulisano-Veulemans-Van Den Bergh-Coenen-Puyato) + 123 r ; 13. Noun Racing #96 (Muller-Loly-Hansoulle-Lebourgeois) + 144 r ; 14. Mach 1 Belgium #45 (Delré-Gustin-Dehasque-Suarez) + 215 r ; 15. Steam Team #17 (Leleu-Timmermans-Rottey-Coetsiers-Sanders-Machtelinckx) + 238 r ; 16. LVDM #38 (Vandermeulen-Thisens-Hanoulle-Lestene-Knaepen-Bex) + 252 r ; 17. JCL Driving #11 (Petralia-Vieira-Monseur-Detrait-Maucq) + 402 r ; 18. MRK Team #4 (Dauw-Le Millin-Thriskos-Compère) + 488 r ; 19. BGG Mats Events Racing #23 (Albert-Sterckx-Bourguignon-Anzalone) + 659 r

Foto’s : Kart’im (www.kart-im.com)

You may also like
M Racing Experience naar de top in de 24 Uren Karting van Francorchamps
Compleet succes voor de 24u Karting Francorchamps
Brits-Nederlandse dominantie in 24 Uren van Francorchamps voor Privé Karts 
24 Uren van Francorchamps Privé-karts dit weekend