Home > Circuit > Compleet succes voor de 24u Karting Francorchamps

Compleet succes voor de 24u Karting Francorchamps

Het is een niet te missen afspraak geworden en de cijfers liegen er niet om. Meer dan 300 rijders, verdeeld over 62 teams, zullen er aan de start staan van de 24 Uren Karting van Francorchamps op zaterdag. Het succes van deze etmaalrace in de Ardennen is fenomenaal!

Al van in de maand januari hebben we verschillende aanvragen moeten weigeren”, bevestigt Patrick Van Billoen, de baas van One Day Karting, het bedrijf dat deze wedstrijd, het vlaggenschip van de vrijetijdscompetitie in het karting, organiseert. “We hebben het aantal teams beperkt tot 62 om ons ervan te verzekeren dat het evenement een succes zou blijven. Aan de ene kant zal er al genoeg verkeer op de piste zijn, aan de andere kant hebben we zo ook drie karts in reserve kunnen houden om een team dat een ernstig technisch probleem zou kennen, zeer snel weer op baan te helpen. Op dit vlak hebben de Britten die ons deze vloot aan Bizz Twin karts verhuren, ook veel werk verzet. Ze hebben een systeem op punt gezet dat het verhindert van tegelijk gas te geven en te remmen, een actie die anders de koppelingen zou kapot maken. Met Marc Pilloy en de hele ploeg bereiden we al sinds vele weken deze 24 Uren Karting van Francorchamps voor. Ieder jaar proberen we het beter te doen dan het jaar ervoor. We hopen dat we de zwaktes die we vorig jaar vaststelden, hebben rechtgezet, en de komst van Laurent Voogt met Noël Geilenkirchen bij de wedstrijdleiding zal ons toelaten het sportieve beheer nog te versterken.

Sportief gezien is de doelstelling vooral om er alles aan te doen zodat de teams en de rijders het naar hun zin hebben. De deelnemers zullen vijfmaal van kart wisselen, kwestie van een maximum aan gelijkheid te creëren. Fair-play, gezelligheid, samenhorigheid en respect zullen opnieuw de sleutelwoorden zijn!

Een indrukwekkende lijst van favorieten

Ook al zijn deze 24 Uren Karting van Francorchamps bovenal een groot feest, ze laten ook toe aan vele gepassioneerden om samen te komen en zelf de passie van een etmaalrace mee te maken. De strijd om de zege wordt steeds meer onbeslist. Dit jaar zijn er minstens vijftien teams die aanspraak kunnen maken op het eindpodium!
De laureaten van 2017, het Fuck Cancer Team, zal zijn nummer één status verdedigen met Jérôme Farinaux en Jerémy Peclers. Samuel Lay is verhinderd wegens beroepsbezigheden en dus wordt Sébastien Lamarque de derde man. Tegenover dit trio hebben nog andere voormalige winnaars hun zegje te doen. Na hun kroning in 2016 in de categorie van de Twins, en na hun top 5 van verleden jaar willen Siebert Verfaillie, Stefan Verhofsté, Bjorn Bourgonjon en Kenneth Naessens opnieuw winnen aan boord van de kart #66 Kart-events.be. En wat kunnen we verwachten van Fabio Paoleschi? Hij is de recordhouder van het aantal successen in de 24 Uren Karting van Francorchamps. Zijn laatste zege dateert van 2017, toen hij de 24U voor privé-karts won. De man uit Verviers wil een tiende overwinning binnenhalen. Daartoe doet hij beroep op het team #89 JeuKiPlay, waar hij twee zeer solide ploeggenoten krijgt met de oud-winnaars Kevin Caprasse (viermaal winnaar van de Sodi World Series) en Simon Delvenne. De Fransman Grégory Morin en de zeer jonge Antoine Morlet (amper 13 jaar, maar wel de Rookie kampioen van het Belgian Indoor Karting Championship vorig jaar) vervolledigen dit te duchten team!
Anderen proefden ook al van het succes in deze wedstrijd. Olivier Montulet, Paul Theysgens (beiden algemene winnaars in 2016) en Lionel Bourdouxhe (winnaar bij de Twins in 2015) vormen een ploeg met Félix Férir op de #45 M Racing Experience.

Nog steeds bij het clubje van de ex-winnaars op Francorchamps tellen we de #24 DRM by Automobile Club Francorchamps, die zeker hun zegje zullen doen met Cédric Bollen (drievoudig laureaat in de 24U Karting en viervoudig winnaar van de 25U VW Fun Cup), Olivier Muraille en Mario Leso (winnaar bij de Twins in 2015), maar ook met Logan Sougné (vice-kampioen BIKC bij de Juniors), David Jacobs (Belgisch kampioen X30 Master 2016) en Maxime Drion, die het goede weer maakte in de officiële competitie van de klasse X30 Senior.
Ook vanuit de tweetakt karting komen Julien Vanderus, Miko Bouvier en Sébastien Biélande. Zij zullen vergezeld worden van Anthony Chicot op de #28 TRT28. Het mag duidelijk zijn dat dit viertal wel eens voor de verrassing zou kunnen zorgen tussen de specialisten van de viertakt-karts. De voormalige Belgische kampioenen en kampioenen van de federatie Wallonië-Brussel, Nicolas Bever en Benoit Visnovsky, zijn referenties geworden in de wereld van de viertakt en het trio dat ze vormen met Amandio Costa Paz is te duchten. De mannen stonden vorig jaar nog op het podium en zitten nu samen op de kart #10 KMRS Racing in gezelschap van Emile De Dryver.
De kampioen BIKC in de klasse Master van vorig jaar en de winnaar van de Twin in 2015, Matts Breckpot, voert de ploeg aan van #69 Michael Mazuin Sport met Arnaud Teuwen, Damien Dupont (vice-kampioen van België KF2 in 2009 en ondertussen gewaardeerd racepiloot in de autosport) en de jonge Louis Mazuin. En nu we het nog steeds hebben over kampioenen BIKC, manusje-van-alles Kris Cools (met een titel in F40 op nationaal niveau in 2017 en nog steeds zeer actief in de Belcar) zal van de partij zijn binnen de formatie #22 Arwac Racing Team, waar hij een ploeg zal vormen met de VW Fun Cup en BGDC rijders Johan Huygens, Sofian Tahere en Jessica Van der Perren.

De familie Huls, met papa Alain en de zonen Mathieu en Guillaume, zal fungeren als belangrijke outsider op de #20 AMG Racing. Wie ook nog kan verrassen zijn de teams #6 Tys Racing (Nico Gallina-Michael Leenders-Olivier Jevenois), #8 Les 4 Fantastiques (Claudio Lanni-Ferdinand Maucq-Rayhan Mouoya-Luca Casciaro), #14 WIK (Céline Coppieters, Quentin Henry, Lionel Chalet, Lancelot Brassine en racepiloot Nico Verdonck), #30 Automobile Club Francorchamps by DRM (Julien Jamoye-Benjamin Kaivers-Guillaume Germis-Gianni Di Franco-Philippe Denooz), #31 East Kart-Spa Racing (Mitchell Kukenheim-Loic Dusseldorf-Pierre Sibille-Eddy Kukenheim-Steve Kolela-Marc Schings), #39 DRM Junior by Automobile Club Francorchamps (Louise Braune-Mael Fabry-Benjamin Thiry-Lucas Vankrevelen-Bastien Meunier-Tom Delfosse) en #55 Vilder Racing (Esmée, Jeff en Ayrton De Vilder tezamen met Filipe Vieira).

Cap 48 op de afspraak

Het is ondertussen een goede gewoonte geworden dat de Kart 48 probeert om fondsen te werven voor de operatie Cap 48, en zij zullen opnieuw op de afspraak zijn in deze etmaalrace die toegankelijk is voor iedereen. Sterren van de beeldbuis, de showbizz en de sport zullen elkaar aflossen aan boord van deze kart die jaar na jaar zijn plaats waardig is in dit peloton. De directeur-generaal van de RTBF, Jean-Paul Philippot, is zelf een habitué geworden van het evenement net als vele presentatoren, journalisten en animatoren: Jean-Louis Lahaye, Olivier Gaspard, Carlo De Pascale en Raphael Scaïni. Ook de rijder van het RACB National Team, Denis Dupont, wordt verwacht om op zijn minst één stint af te werken, evenals tennisster Ysaline Bonaventure. Drie rijders met een beperking zullen trouwens trachten de intensiteit van deze sport persoonlijk te beleven door zelf in het peloton mee te rijden.
Classic 21 volgt het evenement op de voet met een rechtstreekse uitzending op zaterdag van 19u tot 19u30. Bovendien zullen de circuitdopen in een kart met twee plaatsen en midden de actie van de wedstrijd, ook toelaten bijkomende fondsen te verzamelen. Het doel is gezet op 5000 euro. Als u wil deelnemen aan deze sympathieke operatie dan kan u dit doen via de onderstaande link: https://agir.cap48.be

Integraal in Livestreaming

U kan deze editie 2018 van de 24 Uren Karting van Francorchamps, waarvan de start gegeven zal worden op zaterdag om 16u, trouwens perfect volgen. Uiteraard is het ideale scenario om zich gewoon ter plaatse te begeven. De toegang is geheel gratis en de sfeer is zeer gemoedelijk. Voor diegenen die niet ter plaatse kunnen zijn, of die vanaf de boord van de piste de wedstrijd willen volgen op smartphone of tablet, is er een volledige live streaming. De wedstrijd is integraal op live video te volgen, opnieuw in samenwerking met CMG Télévision. Afspraak dus op de site van www.onedaykarting.be vanaf de eerste trainingen op zaterdagochtend!

(persbericht/foto: Kart’im)

You may also like
FIA Karting: Thibaut Ramaekers wint in Valencia en is klaar voor het Europese kampioenschap CIK-FIA
FIA Karting: Rocco Coronel Nederlandse vertegenwoordiger in FIA Karting Academy Trophy 2023
In een notendop: karting
In een notendop: GT World, karting en BGDC