Home > Circuit > 24 Uren Privé-Karts: een grote première voor Francorchamps!

24 Uren Privé-Karts: een grote première voor Francorchamps!

In het weekend van 1 en 2 juli krijgen we met de Francorchamps Karting 24 Hours het begin van een nieuw avontuur. Voor de allereerste keer in België zal deze etmaalrace immers worden ingericht voor viertakt privé-karts. Het is een initiatief dat komt van One Day Karting, de organisator van de 24 Uren Karting van Francorchamps (die zullen plaats vinden op 2 en 3 september, maar dan op identieke karts).
De 24 Uren Karting van Francorchamps werden opnieuw gelanceerd in 2013 en kenden sindsdien een groeiend succes! Tot op het punt dat de aanvragen voor deelname het aanbod overtroffen. Organisator One Day Karting diende een wachtlijst aan te maken voor deze wedstrijd, die op 2 en 3 september staat geprogrammeerd en die vanaf dit seizoen enkel en alleen zal verreden worden met identieke karts. In dit geval de 57 Biz Twin (tweemotorige) karts.
 “Het succes van deze 24 Uren Karting van Francorchamps overtreft onze stoutste verwachtingen”, verduidelijkt Patrick Van Billoen, de baas van One Day Karting. “Maar ik was wel van bij aanvang overtuigd dat er ook plaats was voor de privé-karts! Ze namen immers deel aan onze 24 Uren Karting van bij de eerste editie die werd georganiseerd in 2013. Vanaf nu moet deze categorie op eigen vleugels vliegen. Daarom dus dat we de Francorchamps Karting 24 Hours organiseren, enkel en alleen voor privé-karts.”
Een privé-kart, dat rijmt met…voorbereiding! En daar ligt uiteraard één van de interessepunten van deze race, zowel voor de teams als voor de rijders. “Het materiaal verder ontwikkelen, dat laatste technische trucje vinden dat het verschil kan maken…Het maakt allemaal deel uit van het plezierige aan de autosport”, vervolgt Patrick. “En dat is iets dat, per definitie, nu éénmaal niet mogelijk is wanneer de karts door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Voor dit evenement hebben we een zeer eenvoudig reglement opgemaakt: een maximale hoeveelheid brandstof (130 of 150 liter naargelang de categorie) wordt toegekend voor de wedstrijd, iedereen dient dezelfde banden te gebruiken, het brandstofreservoir is beperkt tot 8,5 liter en er is een minimumgewicht (175 of 200 kg naargelang de categorie). Voor de rest doet iedereen wat hij wil.”
Drie categorieën worden toegelaten. Binnen Evo1 vinden we de 4-takt karts met de zogeheten “commerciële” motoren, gemaakt voor de auto-moto industrie zoals de Honda GX of bijvoorbeeld de Subaru. Het zal de best bevolkte klasse worden. De viertaktmotoren die werden ontworpen voor de competitie (zoals de SA250) zullen de zege betwisten in de categorie Evo2 terwijl de Evo3 de viertakt-karts met versnellingsbak of automaat zal onthalen.
“Het is een grote première, maar men zegt ook dat er voor alles een eerste keer is”, laat Patrick Van Billoen weten. “Het zal geen vol veld worden dit jaar, maar er zijn toch een twintigtal teams die zich al hebben ingeschreven en anderen worden op dit moment nog samengesteld. Alle rijders die geïnteresseerd zijn, kunnen ons trouwens contacteren om te weten welke ploegen er nog op zoek zijn naar een of meerdere piloten. We hopen dat deze eerste editie van de 24 Uren voor privé-karts de eerste zal zijn van een lange reeks en de deelnemers later kunnen zeggen: ik was erbij, de eerste keer”.
Om dat te bereiken neemt One Day Karting het succesrecept over dat de 24 Uren Karting van Francorchamps een hoge vlucht liet nemen. De tijdsopname zal van een hoge kwaliteit zijn en wordt verzorgd door de bedrijven Animis (Valérie Duchateau en Eric Wathelet) en Apex Timing, die zeer gekend zijn binnen het wereldje van competitiekarting. Naast de Live Timing wordt er ook een video Livestream aangeboden door CMG Production (Jean-François Thyssen). Voeg daarbij nog een ontspannen sfeer en de fair-play die verwacht wordt van alle deelnemers, en u hebt hier de mogelijkheid om een prachtweekend te beleven in de Belgische Ardennen. “Het is een vrijetijds-wedstrijd”, benadrukt Patrick Van Billoen. “Het hoofddoel is dat iedereen plezier haalt uit een deelname aan een prachtig evenement. Dat is ook wat het succes vormde van de 24 Uren Karting van Francorchamps en we wilden deze manier van denken doortrekken naar deze nieuwe wedstrijd;”

Tussen de deelnemers zien we nu al enkele zeer gekende namen uit de 2-takt karting (Belgisch kampioen X30 Super Shifter Thierry Delré, Laurent Dauw, Sacha Knaepen..), specialisten van de 4-takt karting (waaronder de recordhouder aan zeges in de 24 Uren Karting van Francorchamps, Fabio Paoleschi, maar ook Romano Franssen, Filipe Vieira, Antoine Morlet, Tom Delfosse,…enz.) en rijders uit de autosport, waaronder de jonge Ugo de Wilde (14 jaar), die dit seizoen rijdt in het Franse kampioenschap Formule 4, en Yvan Muller, die we vroeger ook al zagen in de BRCC. En dan mogen we zeker nog de sterke Engelse vertegenwoordiging niet vergeten!

Aangezien de inkom gratis is, wordt dit een grote Belgische première die u zeker niet mag missen. Plaats van gebeuren: het kartingcircuit van Francorchamps op 1 juli. De start wordt gegeven om 16u.
You may also like
M Racing Experience naar de top in de 24 Uren Karting van Francorchamps
Compleet succes voor de 24u Karting Francorchamps
Brits-Nederlandse dominantie in 24 Uren van Francorchamps voor Privé Karts 
24 Uren van Francorchamps Privé-karts dit weekend