Home > #Hoofdnieuws > Einde verhaal McLaren en Honda?

Einde verhaal McLaren en Honda?

Na twee desastreuze seizoenen is het partnerschap tussen McLaren en Honda allesbehalve succesvol geweest. Het team van onze landgenoot Stoffel Vandoorne begint nu aan haar derde jaar met krachtbronnen van Honda, maar de slecht verlopen wintertests lijken de toon te zetten voor een nieuw seizoen in de middenmoot. Volgens BBC Sport en Bild is het geduld van McLaren op en zou het Britse team weer willen samenwerken met Mercedes.

Mansour Ojjeh, topman bij McLaren, zou naar verluidt één van zijn oude contactpersonen bij Daimler (het overkoepelende bedrijf dat eigenaar is van Mercedes) gecontacteerd hebben om te zien of een nieuwe samenwerking mogelijk is. Tijdens het seizoen is het niet mogelijk om over te stappen naar een nieuwe motorleverancier, maar na het seizoen kan dat wel. Vanaf 2018 kan McLaren dus in principe met een andere leverancier dan Honda in zee gaan.

McLaren en Mercedes zijn het verleden samen zeer succesvol geweest in de Formule 1. 20 seizoenen lang, van 1995 tot 2014, werd het Britse team door Mercedes voorzien van motoren. In die periode streed McLaren vaak mee om de prijzen: Mika Hakkinen werd wereldkampioen in 1998 en 1999, in 2008 won Lewis Hamilton zijn eerste titel met McLaren-Mercedes. Sinds de Formule 1 overstapte naar nieuwe V6-hybridemotoren in 2014 is het fabrieksteam van Mercedes onaantastbaar geweest, terwijl ook klantenteams Force India en Williams zeer vaak in de bovenste helft van de tijdstabellen terug te vinden zijn.

In 2014 wilde McLaren niet langer met klantenmotoren racen, wat leidde tot de intussen fameuze overstap naar Honda-motoren. Tot op de dag van vandaag is dat een exclusieve deal, want McLaren is nog steeds het enige team dat Honda-motoren gebruikt. Er werd veel verwacht deze samenwerking, maar in 2015 en 2016 was het beste resultaat van McLaren-Honda enkele vijfde plaatsen. Fernando Alonso heeft al aangegeven dat hij mogelijk vertrekt als het dit seizoen niet beter loopt bij McLaren, en nu lijkt ook het team zelf misschien wel over te gaan tot drastische maatregelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(Sam Varewijck)

You may also like
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1
F1 Bahrein: Drugovich vervanger voor Stroll
F1 Bahrein: wat leren de testdagen ons?

Leave a Reply