Home > #Hoofdnieuws > Vandoorne naar knappe 8ste plaats in kwalificaties F1 Silverstone

Vandoorne naar knappe 8ste plaats in kwalificaties F1 Silverstone

Voor het eerst in het seizoen 2017 leek het alsof McLaren in dezelfde klasse reed als de rest van het Formule 1 veld.

Fernando Alonso maakte een puzzelstukje van zijn wagen door allerhande onderdelen van de powerunit te wijzigen. Uiteindelijk raapte hij er 30 gridplaatsen als straf bij, maar dat kon de Spanjaard niet deren. Hij was wel in voor een klein grapje en nadat hij in Q1 zijn wagen op orde had gezet, bedacht hij zich plots, wachtte zijn beurt af op een opdrogende baan en zette tot hilariteit van velen de beste tijd neer in de sessie: 1:37.598 op supersoft banden. Stoffel redde zich aardig, realiseerde mooie tijden op intermediates en meldde zich met 1:41.011, een 8ste plaats, aan bij Q2.
Daar leek het even zeer nipt te worden want op een steeds warmer wordende piste moest Vandoorne zijn sprong naar 6de, 7de plaatsen telkens weer verdedigen naarmate de concurrentie sneller werd. “Misschien iets meer voorvleugel”, melddee Stoffel aan de pit, voor hij vertrok met een nieuwe set supersoft. Zijn 1:30.105 bleef net overeind om Q3 te halen, op de 10de plaats.
Optiekeuze voor het begin van de Q3, waarin Stoffel een halve seconde vond op zijn tijd. De omstandigheden op het asfalt verbeterden, de ingenieurs zetten wat minder voorvleugel en Stoffel moest zijn tijd verbeteren met zijn set superzachte banden. Dat lukte net…1:29.418. Een 9de plaats voor Grosjean en door de penalty voor Bottas (4de met 5 gridplaatsen straf wegens het wisselen van zijn versnellingsbak) een de facto 8ste startpositie.

Vooraan vervulde Hamilton zijn favorietenrol met 1:26.600 en een nieuwe pole position, die hem op één tel afstand brengt van het record van Michael Schumacher en zijn 68 pole’s. Beide Ferrari’s liggen op vinkendslag in de 1:27 tijdenvork en Bottas verhuist dus naar plaats 9, zodat hij zijn kopman een beetje in de wind laat in diens thuiswedstrijd. Verstappen is de eerste Red Bull. Hij start dus in wezen als 4de en is verlost van Ricciardo, die achteraan start na een probleem met de versnellingsbak in Q1. Vandoorne zal starten in een verhit peloton, met Ocon en Perez in de Force India’s aan zijn zijde.

De wedstrijd wordt belangrijk voor Vandoorne, die zijn marktwaarde in het afgelopen halfjaar pijlsnel de diepte zag ingaan. Dit wordt een buitenkans. Heelhuids door Abbey, de eerste rechterbocht na de start raken, zal de boodschap worden. Daarna is alles mogelijk al lijkt deze wedstrijd een nieuw robbertje vechten tussen Mercedes en Ferrari te worden.

(foto: McLaren.com)

You may also like
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1
F1 Bahrein: Drugovich vervanger voor Stroll
F1 Bahrein: wat leren de testdagen ons?