Home > #Hoofdnieuws > WRC Japan: Neuville en Munster schrijven Belgische rallygeschiedenis

WRC Japan: Neuville en Munster schrijven Belgische rallygeschiedenis

In Japan hebben we niet alleen een waanzinnige laatste nacht achter de rug, maar ook een historisch resultaat voor de Belgische autosport. Niet alleen was er de zeventiende zege van Thierry Neuville in het WRC, maar Grégoire Munster won zijn eerste WRC2-wedstrijd uit zijn carrière. België pakt zo twee zeges in één WK-event, ongezien uiteraard.

Foto ©: Hyundai Motorsport

De laatste nacht in Japan was waanzinnig… dat is het minste wat kan gezegd worden. Het ging allemaal om banden en het weer, waarbij Hyundai Motorsport de juiste keuzes maakte. De Koreanen zagen de regen komen, daar waar Toyota op een droge afloop van de finale van het WRC 2022 inzette. Het gevolg was een scratch van Elfyn Evans (Toyota) in een droge KP15, maar de Welshman ging in de fout in KP16 en weg was de kans op een zege van Toyota op eigen bodem. Neuville hoefde in zijn Hyundai met twee regenbanden en twee softs alleen nog maar te verzekeren en deed dat ook. Hij kon zich zelfs een verlies van meer dan 40 seconden veroorloven op Ott Tänak (Hyundai) in de voorlaatste proef om de zege te pakken.

Neuville voor zijn zeventiende ooit, Katsuta op podium in eigen land

In de afsluitende Powerstage regende het nog zeer hard en zette zelfs de mist in, met enorme tijdsverschillen gezien de verschillende bandenkeuzes. Dat weerhield Neuville er niet van om in Japan zijn tweede zege van het seizoen te pakken, zijn zeventiende ooit, evenveel als Miki Biasion en Ott Tänak en nog één verwijderd van de eeuwige top-10.

Schitterend om een moeilijk seizoen zo af te sluiten en het geeft goede moed om 2023 aan te vatten. Ik ben erg blij en ga zeker genieten van deze zege“, aldus onze landgenoot aan de finish.

De afscheidnemende Tänak werd tweede, zonder zekerheid over 2023. Maar ook achter de beide Hyundai kon er gefeest worden, want niemand minder Takamoto Katsuta verzekerde zich in zijn Toyota Yaris WRC van het podium in zijn thuisrally, zijn derde podium ooit in zijn carrière. Sébastien Ogier en Elfyn Evans werd nog vierde en vijfde, voor Evans die amper twee seconden op de nummer zes, Gus Greensmith (Ford), overhield.

In de WK-stand is Kalle Rovanperä natuurlijk wereldkampioen, voor Tänak en Neuville. Evans is vierde en Katsuta vijfde. Toyota is uiteraard wereldkampioen bij de constructeurs.

Lindholm wereldkampioen WRC2, Munster pakt zijn eerste WK-zege

In WRC2 ging de titel naar de Skoda-rijder Emil Lindholm en zijn corijdster Reeta Hämäläinen, die na een gevecht tegen kanker ook deze strijd won! De zege in Japan in WRC2 ging echter naar een Belgisch team: Grégoire Munster en Louis Louka in hun Hyundai i20 WRC2. Zij haalden het voor Teemu Suninen (Hyundai) en wereldkampioen Lindholm. Munster en Louka werden ook zevende algemeen en pakken hun eerste overall WK-punten.

Het is een teamprestatie met een enorme dank aan mijn co, Louis Louka“, was de commentaar van een heel gelukkige Grégoire Munster aan de finish. “Laten we niet vergeten dat we in de eerste KP schade opliepen en ik wil het team dan ook enorm bedanken voor het werk, net als mijn familie en iemand achter de schermen die dit mogelijk maakt.”

Afspraak nu op 19 januari 2023 voor de start van het seizoen in de Monte-Carlo!