Home > #Hoofdnieuws > F1 Brazilië: George Russell wint sprintrace

F1 Brazilië: George Russell wint sprintrace

De Brit George Russell heeft op de omloop van Interlagos in Sao Paulo de sprintrace van het Braziliaanse F1-weekend gewonnen. In zijn Mercedes-AMG was hij na een leuke wedstrijd de betere van Carlos Sainz in een Ferrari en Lewis Hamilton, uiteraard ook in een Mercedes. De beide Duitse machines starten door een straf van vijf startplaatsen voor de Spaanse Ferrari-rijder morgen, zondag, naast elkaar op de eerste startrij.

Foto: © Mercedes-AMG

Eindelijk heeft Mercedes dan zijn zege te pakken, weliswaar in een sprintrace, maar na een moeilijk gestart seizoen lijkt het tij nu toch te keren voor het Duitse F1-team.

In de race zelf kwam Kevin Magnussen (Haas) goed weg vanop de polepositie. De topdrie bleef na één ronde ongewijzigd met Max Verstappen (Red Bull) en George Russell (Mercedes) als tweede en derde door de eerste bocht. Achter hen gingen Esteban Ocon en Fernando Alonso (beide Alpine) in de clinch. Schade en frustratie bij de Spanjaard waren het gevolg. Bij McLaren zagen ze de botsing tussen de twee Alpine-rijders maar al te graag gebeuren. De Britse renstal zit in een strijd met Alpine verwikkeld voor de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Door puntenverlies bij het Franse team kon McLaren een goede zaak doen in het klassement.

Knap van Mercedes

Na twee ronden was het Haas-feestje voorbij. Verstappen ging vlot voorbij Magnussen, ook Russell haalde de Haas-rijder in. De Deen zou uiteindelijk nog wegzakken naar de achtste plek. Verstappen en Russell zorgden voor een hevig gevecht voor de leiderspositie. De Brit kwam als winnaar uit de strijd en kon eenvoudig wegrijden bij Verstappen.

Niet veel later kwamen Carlos Sainz (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) bij de Nederlander. Bij een inhaalactie van Sainz liep Verstappen schade op aan zijn voorvleugel. Hij verloor een hoop downforce en moest ook Hamilton voor laten gaan. De wereldkampioen verloor zelfs zo veel tijd dat zijn ploegmaat Sergio Perez bijna de aansluiting maakte. De Mexicaan strijdt nog om de tweede plek in het kampioenschap en vroeg om een positiewissel, maar die kwam er nooit. Charles Leclerc (Ferrari) kon vier plekken goedmaken en finishte als zesde, vlak achter rivaal Perez.

De resultaten van de sprintrace vormen de startgrid voor de race morgen, al kan die volgorde nog veranderen. Dat Sainz vijf plekken achteruit moet is een zekerheid, de Spanjaard kreeg een nieuwe krachtbron en incasseerde op die manier een gridstraf. Ook Hamilton, Daniel Ricciardo (McLaren) en Zhou Guanyu (Alfa Romeo) zijn niet zeker van hun plek. Alle drie zouden ze bij de start een overtreding hebben begaan. Of ze daarvoor een straf krijgen, is nog niet bekend.

De startgrid:

  1. George Russell
  2. Lewis Hamilton
  3. Max Verstappen
  4. Sergio Perez
  5. Charles Leclerc
  6. Lando Norris
  7. Carlos Sainz
  8. Kevin Magnussen
  9. Sebastian Vettel
  10. Pierre Gasly
  11. Daniel Ricciardo
  12. Mick Schumacher
  13. Zhou Guanyu
  14. Valtteri Bottas
  15. Fernando Alonso
  16. Yuki Tsunoda
  17. Lance Stroll
  18. Esteban Ocon
  19. Nicholas Latifi
  20. Alexander Albon

De race start morgen om 19u00.