Home > WRC > WRC Japan – Grégoire Munster: “Onze mooiste zege ooit”

WRC Japan – Grégoire Munster: “Onze mooiste zege ooit”

De slotmanche van het WK Rally 2022 werd een ware Belgische triomf. Naast de algemene zege van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in hun Hyundai i20 WRC, ging de zege in WRC2, de tweede categorie van het WK, naar Grégoire Munster en Louis Louka, ook in een Hyundai i20, maar dan een Rally2 of WRC2-versie, de wagen waarmee Munster ook in het Belgisch rallykampioenschap uitkomt.

Japan begon voor Munster met een moeilijk moment, want in de eerste korte KP ging het even mis voor Munster en Louka die een borduur raakten. “We hadden schade, verloren een beetje tijd, maar gelukkig was er maar één proef die avond en kon het team de schade binnen de tijd herstellen, waarvoor dank aan iedereen natuurlijk.”

Hoogtepunt uit carrière

Wat volgde was een geweldige inhaalrace, die zijn hoogtepunt kende op zondag. “We stonden vierde na een sterke zaterdag en hadden laten zien dat we voor het podium konden vechten. Op zondagochtend leken de weersomstandigheden dan plots te veranderen en kon het op de laatste proeven beginnen regenen. We dienden echter bij de eerste van de vijf proeven de banden te kiezen voor heel de slotdag en wij maakten dezelfde keuze als Thierry Neuville en Ott Tänak, de mannen die voor Hyundai uiteindelijk eerste en tweede zouden worden. We namen twee zachte en twee harde slicks mee, naast twee regenbanden. Tijdens de eerste proeven hebben we dan alles moeten geven om geen tijd te verliezen, maar toen begon het te regenen en was het jackpot. Mijn initieel doel was om de derde plaats te pakken, maar het werd meer. We gingen ook voorbij de latere wereldkampioen WRC2, Emil Lindholm en konden vooral onze teamgenoot – met dezelfde banden – Teemu Suninen inhalen en achter ons laten.

Dat laatste is zeer opmerkelijk, want in tegenstelling tot Munster die als aankomend talent beschouwd wordt, is Suninen een gevestigde waarde die eerder al in WRC reed. “Dat we hem hebben kunnen kloppen en de categorie WRC2 winnen, is werkelijk een droom. Dit is onze beste rally ooit en het resultaat is er een van het team, mijn corijder, mijn familie en een persoon achter de schermen die dit alles mogelijk maakt. Hij weet over wie we het hebben en dus bedankt!”

Grégoire Munster verschijnt tijdens het eerste weekend van december aan de start van de slotmanche van het Belgian Rally Championship in Spa.