Home > #Hoofdnieuws > F1 Brazilië: polepositie voor Magnussen

F1 Brazilië: polepositie voor Magnussen

Van een verrassing gesproken: Kevin Magnussen (Haas) was de snelste in de kwalificatie voor de GP F1 van Sao Paulo en pakte zo de eerste pole uit zijn carrière. Door een rode vlag en regen mocht de Deen juichen. Het is meteen ook de eerste pole positie in de geschiedenis van Haas. Max Verstappen (Red Bull) en George Russell (Mercedes) zullen in de sprintrace vanop plek twee en drie vertrekken.

Foto: © Haas – Tekst: © Jarne De Scheemaecker

Het circuit lag er in het begin van Q1 nat bij, de intermediates werden uit de bandenwarmers gehaald. Al snel kwam er een droge lijn en de eerste die naar de droge band ging was Pierre Gasly (AlphaTauri). De Fransman zette niet geheel verrassend de snelste tijd neer, het teken voor andere teams om ook naar de zachte band over te schakelen. Uiteindelijk was Lando Norris (McLaren) de snelste. De Brit had gisteren nog last van een voedselvergiftiging, maar kroop vandaag toch achter het stuur. Lewis Hamilton (Mercedes) en Fernando Alonso (Alpine) vulden de top drie aan. Nicholas Latifi (Williams), Zhou Guanyu (Alfa Romeo), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Mick Schumacher (Haas) slaagden er niet in om naar Q2 door te stoten.

Halfweg Q2 was er even sprake van een regenbui, maar die stopte even snel als dat ze begonnen was. Carlos Sainz (Ferrari) mocht van geluk spreken dat de regenbui niet langer bleef hangen. De Spanjaard stond in de eliminatiezone en zou op een nat wegdek zijn tijd niet meer kunnen verbeteren. Uiteindelijk werd Sainz tweede achter Max Verstappen (Red Bull) die negen duizendsten sneller was. Charles Leclerc (Ferrari) zette de derde snelste tijd neer. Achteraan namen we afscheid van Alexander Albon (Williams), Pierre Gasly (AlphaTauri), Sebastian Vettel (Aston Martin), Daniel Ricciardo (McLaren) en Lance Stroll (Aston Martin).

Q3 stond garant voor chaos. Bij Ferrari kozen ze voor de intermediates bij Leclerc terwijl het nog niet aan het regenen was. Na twee ronden op de regenband werd de Monegask naar binnen geroepen om naar de zachte band over te schakelen. Op hetzelfde moment was George Russell (Mercedes) van de baan geschoven en had hij zijn bolide in de grindbak geparkeerd. Een rode vlag was het gevolg. De voorspelde regen kwam er tijdens de onderbreking, het circuit werd natter en bijgevolg ook trager. De rijder die het snelst was in het droge begin van Q3 zou dus de snelste zijn in de kwalificatie. En die snelste coureur was Kevin Magnussen (Haas). De Deen vertrekt morgen in de sprintrace vanop de eerste plek. Achter hem volgden Verstappen en Russell.

Of Magnussen zijn pole positie kan verzilveren in de sprintrace, dat is de vraag. Met Verstappen op de tweede plek en vlak achter hem wordt dat allerminst een gemakkelijke opdracht. Charles Leclerc, die door een blunder van Ferrari als tiende start, zal een fameuze inhaalrace mogen rijden om op een gunstige plek te starten op zondag.

De startgrid voor de sprintrace:

  1. Kevin Magnussen
  2. Max Verstappen
  3. George Russell
  4. Lando Norris
  5. Carlos Sainz
  6. Esteban Ocon
  7. Fernando Alonso
  8. Lewis Hamilton
  9. Sergio Perez
  10. Charles Leclerc
  11. Alexander Albon
  12. Pierre Gasly
  13. Sebastian Vettel
  14. Daniel Ricciardo
  15. Lance Stroll
  16. Nicholas Latifi
  17. Zhou Guanyu
  18. Valtteri Bottas
  19. Yuki Tsunoda
  20. Mick Schumacher

De sprintrace start morgen vandaag om 20u30, de race start zondag om 19u00.