Home > #Hoofdnieuws > F1 Austin: Carlos Sainz en Ferrari op polepositie

F1 Austin: Carlos Sainz en Ferrari op polepositie

Carlos Sainz (Ferrari) heeft zijn derde pole van het seizoen te pakken. In de kwalificatie voor de Grote Prijs F1 van de Verenigde Staten was hij de snelste. Charles Leclerc (Ferrari) werd tweede, maar zal door een gridstraf de race vanop de twaalfde plek starten. Max Verstappen (Red Bull) kwam niet verder dan een derde plek.

Tekst: Jarne De Scheemaecker // Foto: © Ferrari

Het duurde even voor iedereen een rondetijd had neergezet in Q1. Ferrari domineerde door de eerste twee plekken in te palmen. Carlos Sainz leidde, Charles Leclerc pakte de tweede plek. Max Verstappen (Red Bull) stond meer dan een halve seconde in het krijt bij de Spanjaard. Deze drie coureurs kwamen niet meer uit de pits in Q1, de top drie bleef onveranderd. Onderaan de tabellen kon Esteban Ocon (Alpine) verrassend niet doorstoten naar Q2. Ook voor Daniel Ricciardo (McLaren) eindigde de kwalificatie in Q1. Verder sneuvelden Kevin Magnussen (Haas), Mick Schumacher (Haas) en Nicholas Latifi in Q1.

In Q2 was het Leclerc zijn beurt om de eerste plek op te eisen. Veel voorsprong had de Monegask niet op Verstappen, vijf honderdsten was het verschil tussen de twee coureurs. Sainz reed de derde snelste tijd. Ook deze keer bleven Leclerc, Verstappen en Sainz in de pits voor de resterende minuten. Even leek het erop dat de beide Alfa Romeo-coureurs Q3 hadden gehaald, maar Zhou Guanyu zijn tijd werd verwijderd omdat hij de tracklimieten had overschreden. De Chinees zakte zo terug naar de veertiende plek. Alexander Albon (Williams), Sebastian Vettel (Aston Martin), Pierre Gasly (AlphaTauri) en Yuki Tsunoda (AlphaTauri) mochten inpakken.

Bij Ferrari rolde ze met de spierballen in Q3. In het begin van de sessie stonden Leclerc en Sainz op de eerste en tweede plek. Lewis Hamilton (Mercedes) volgde als derde. Red Bull gokte door Verstappen vroeg naar buiten te sturen voor zijn laatste run. Zo kon hij twee opwarmrondes doen voor hij op kruissnelheid kwam. Maar het mocht niet baten. Sainz pakte uiteindelijk de pole, zijn derde van het seizoen. Leclerc reed de tweede snelste tijd, maar zal de race vanop de twaalfde plek starten door een gridstraf. Verstappen werd derde, maar schuift op naar de tweede plek door Leclercs gridstraf.

De kans is groot dat Red Bull morgen het constructeurskampioenschap wint. De Oostenrijkse renstal moet minstens negentien punten meer halen dan Ferrari om mathematisch zeker te zijn. Door de gridstraf van Leclerc wordt het moeilijk voor Ferrari om het feestje bij Red Bull uit te stellen.

De startgrid:

1. Carlos Sainz (Ferrari)
2. Max Verstappen (Red Bull)
3. Lewis Hamilton (Mercedes)
4. George Russell (Mercedes)
5. Lance Stroll (Aston Martin)
6. Lando Norris (McLaren)
7. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
8. Alexander Albon (Williams)
9. Sergio Perez (Red Bull)
10. Sebastian Vettel (Aston Martin)
11. Pierre Gasly (AlphaTauri)
12. Charles Leclerc (Ferrari)
13. Yuki Tsunoda (AlphaTauri)

14. Fernando Alonso (Alpine)
15. Kevin Magnussen (Haas)
16. Daniel Ricciardo (McLaren)
17. Esteban Ocon (Alpine)
18. Mick Schumacher (Haas)
19. Zhou Guanyu (Alfa Romeo)
20. Nicholas Latifi (Williams)

De race start vandaag, zondag, om 21u00.