Home > #Hoofdnieuws > FIM EWC: 24 Uur Spa-Francorchamps voor Motoren opnieuw op WK Endurance kalender

FIM EWC: 24 Uur Spa-Francorchamps voor Motoren opnieuw op WK Endurance kalender

Deze voormiddag werd in het mooie kader van de abdij van Stavelot de hernieuwde samenwerking bekend gemaakt tussen PHA, de organisatie van Claude Michy, en het circuit van Spa-Francorchamps, en dat betekent dat de 24u van Spa voor motoren, een WK manche blijft op de EWC kalender. Zet u 17 en 18 juni 2023 alvast in uw agenda!

Het was in aanwezigheid van o.a. Claude Michy, die een lange ervaring heeft als promotor van de MotoGP in Frankrijk, Amaury Bartholomé, de CEO van Spa-Francorchamps, Jos Driessen, de voorzitter van de Belgische Motorrijdersbond BMB en Werner Damen, teambaas van het Belgische BMW Motorrad World Endurance team dat de 24 Uur van Spa-Francorchamps voor motoren, editie 2023 werd voorgesteld..

De 24 Uur van Spa-Francorchamps voor motoren is dus opnieuw een manche van een wereldkampioenschap, één van de vier evenementen die er op die kalender staan en Spa komt in het rijtje van illustere evenementen als de 24U Le Mans voor Motoren, de Bol d’Or en de 8 Uur van Suzuka. Het EWC is een kampioenschap dat, het mag toch worden gezegd, bevolkt is met professionele rijders, zes fabrieksteams (met een project van Aprilia dat nog in de pijplijn zit) en drie officiële bandenleveranciers en op heel wat volgers kan tellen. Het verzekert een media coverage met een bereik van 246 miljoen fans in 75 landen. Maar voor Spa houdt het daar niet op. Na de terugkeer van Spa op het wereldtoneel van de motorracerij wil de organisatie nog verder upgraden en groeien vanaf 2023. Er wordt niet enkel gewerkt voor het WK Endurance, maar men blijft ook verder uitkijken naar een mogelijk evenement in het WK Superbike en zelfs naar MotoGP.

De logische keuze

Amaury Bartholomé gaf nog wat verdere verduidelijking. “Het houden van een evenement van deze omvang is tegenwoordig wel wat meer dan alleen een race op poten te zetten. Wij willen de moto de plaats geven die het verdient en de fans waar voor hun geld leveren. Zo zal de Fan Zone worden uitgebreid met een commercieel village, catering, animaties en een concert. Er komen ook demo’s van free style moto. We hebben onze datum gezet naar de geldende realiteit. Aanvankelijk was het 5 juni, maar dat is halfweg het tennistoernooi van Roland Garros. Het daaropvolgende weekend zijn de 24 Uur van Le Mans. Het is zo dat er dan niets aan zendtijd beschikbaar is op de televisie. De logische keuze was dus het eerste beschikbare weekend van juni.

Voor de fans die tickets willen kopen, ze zullen binnenkort beschikbaar zijn via de website, komt er ook een interessante “early bird” waarbij de eerste 400 fans een gridwalk en een vaste plaats op de starttribune krijgen, een uur voor en na de start. Verder zullen vaste plaatsen op starttribune en Raidillon tribune worden uitgedeeld aan duizenden andere “vroege vogels”.

KM99: de primeur

Een primeur die nog werd meegegeven was de eerste bezetting van het nieuw gecreëerde Belgische team KM99 Yamaha. De komst van Bastien Mackels en Florian Marino is er alvast bevestigd.