Home > Moto > MotoGP > MotoGP Australië: Rins doet Suzuki herrijzen

MotoGP Australië: Rins doet Suzuki herrijzen

Het werden drie nagelbijtende klassiekers van wedstrijden bij de terugkeer van de MotoGP op Phillip Island. De kansen van de diverse titelkandidaten wisselden daarbij meerdere keren van kamp, maar als het circus volgende week naar Maleisië gaat dan is er al één ding zeker: Izan Guevara is wereldkampioen in de Moto3

Het werd een nagelbijter in de MotoGP. In een koppeloton van een tiental rijders wisselden de posities voortduren maar het was Alex Rins, met de miraculeus herrezen Suzuki Ecstar, die zich in de beginfase naar voren vocht, vervolgens duelleerde met Bagnaia en Marquez en tenslotte in de voorlaatste ronde naar de leiding ging, een leiding die hij ook vasthield. Achter Rins zagen we een zeer gemotiveerde Marc Marquez, met een moeilijker te beheren zachte achterband, die in alle stadia van de strijd iin de running bleef voor de zege. Met de tweede plaats haalde de Honda rijder zijn honderdste podium in de MotoGP topklasse. En dan was er Bagnaia, met de Ducati voor een groot deel van de race aan de leiding, maar de Italiaan kwam steeds meer onder druk te staan van de achtervolgers en tenslotte moest hij Rins en Marquez laten voorgaan. Maar Bagnaia deed een gouden zaak in de tussenstand want een Quartararo, die de Yamaha vroeg in de wedstrijd wijd stuurde, moest achtervolgen en ging tenslotte roemloos onderuit. Nul punten op het request en hij verloor de leiding in het WK voor het eerst sinds de vijfde manche in Portugal… Bagnaia leidt nu met 233 punten, dat zijn er 14 meer dan Quartararo. Maar ook Aleix Espargaro, 27 punten terug en Bastianini (42), blijven met nog 50 punten op de tafel, kandidaten voor de titel.

Moto2: Alonso dominant, Ai Ogura verrassend naar WK-leiding

Een incidentrijke wedstrijd werd het ook in Moto2 waarin de zege ging naar een ongenaakbare Alonso Lopez (Beta Tools Speed Up), die ondanks een long lap penalty de wedstrijd compleet domineerde. Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) had weinig te doen met de kampioenschapskansen van zijn ploeggenoot Augusto Fernandez en reed hem prompt voorbij, op weg naar de tweede plaats. Fernandez wilde de kloof met zijn sukkelende titelrivaal Ai Ogura maximaal uitdiepen maar gleed uiteindelijk tegen de vlakte en eindigde met nul punten. Jake Dixon (Inde GASGAS Aspar Team) pakte de derde podiumtrede in een bewogen wedstrijd. De Japanner Ai Ogura (Idemitsu Honda), dankte de hemel op zijn knieën voor een moeilijk behaalde achtste plaats, want door de opgave van Fernandez komt Ogura tegen alle verwachtingen in, aan de leiding van het kampioenschap! Ogura leidt met 242 punten, voor Fernandez (238,5) terwijl ook Aron Canet met 49 punten achterstand, ook nog een mathematische kans behoudt. Barry Baltus zette de RW Racing GP machine even in de punten maar ging op zeven rondes voor het einde van de baan.

Izan Guevara wereldkampioen na thriller van een race

Een razend spannende, knotsgekke wedstrijd ook in Moto3, waar de kampioenschapskansen over en weer knikkerden als balletjes in een flipperkast. Een groep van vier rijders, met de GasGas teamgenoten Izan Guevara en Sergio Garcia, Red Bull KTM rijder Oncu en Sasaki (Sterilgarda Husqvarna), maakte zich los van de rest van het peloton en de titelrivalen Guevara, Garcia en Sasaki wisselden ronde na ronde de posities. Uit het laatste gevecht kwam Guevara als beste naar voren en stoof over de finish, voor Oncu en voor Garcia. Het betekende de wereldtitel voor Izan Guevara, die met 290 punten niet meer kan worden bijgehaald. Garcia telt 65 punten achterstand en moet nu het vicekampioenschap verdedigen tegen Dennis Foggia (vandaag achtste), 66 punten achter.