Home > Moto > MotoGP Australië: Martin met recordpole

MotoGP Australië: Martin met recordpole

Het werd een no-nonsens kwalificatiesessie op Phillip Island waarbij de Spanjaard Jorge Martin de Pramac Ducati op de pole zette met een indrukwekkend nieuw ronderecord.

Foto: © motogp.com

De records zijn al van bij aanvang van dit Australische weekend aan het vallen en het was dan ook geen verrassing dat ook het negen jaar oude ronderecord voor de pole uiteindelijk voor de bijl ging. Marquez had in zijn eerste run met de Honda gekozen om in het spoor van Pecco Bagnaia en de fabrieks-Ducati te blijven, met de hoop op een slipstream. Maar de Spanjaard moest uiteindelijk de Honda uit een onmogelijke positie redden en brak de poging af. Het was dan Jorge Martin die de beste tijd op de klokken zette. Zijn 1’27″767 zou uiteindelijk niet meer bedreigd worden, al kwam Marquez met dertien duizendste nog dichtbij. Naast Martin en Marquez is Bagnaia de derde man op de voorste startrij. Puntenleider Quartararo (Yamaha) start als vijfde, net achter uitdager Aleix Espargaro (Aprilia). De grote verliezer van de derde vrije sessie en de kwalificatie was Bastianini, die met de Gresini Ducati niet voorbij de Q1 geraakte.

De Moto2 kwalificatiesessie kende een bizar einde toen de rode vlag werd uitgehaald omdat een duo aan eenden doodleuk over het circuit wandelde… Dat liet toe aan Fermín Aldeguer op de Beta Tools Speed Up Boscoscuro, om de pole te pakken voor Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo kalex, en de eigen teamgenoot Alonso Lopez. Onze landgenoot Barry Baltus (RW Racing GP) strandde in de Q1 en start morgen op een 25ste plaats.

In Moto3 ging de pole naar Ayumu Sasaki (Sterilgarda Husqvarna), voor Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team) en Ivan Ortola (Angeluss MTA Team KTM). Kampioenschapsleider Izan Guevara start met de Gaviota GASGAS Aspar Team machine op de zevende plaats en kan morgen de wereldtitel behalen als hij zijn race goed speelt.