Home > Moto > MotoGP Thailand: Oliveira is de regenmeester

MotoGP Thailand: Oliveira is de regenmeester

Miguel Oliveira hield met de KTM de Ducati’s in bedwang en mocht opnieuw een mooie regenrace op zijn palmares bijschrijven. Bagnaia haalde een podium en Quartararo ziet zijn voorsprong in het WK wegsmelten.

Foto: © motogp.com

De MotoGP wedstrijd werd steeds langer uitgesteld en toen de regen dan eindelijk ophield, mochten de heren van start op een doorweekte piste. Jack Miller (Lenovo Ducati) trok het eerste deel van de wedstrijd naar zich toe, met een Quartararo die met de Yamaha in de problemen kwam in de openingsronde. Een long lap penalty voor een schermutseling met Brad Binder, sloeg Aleix Espargaro en de Aprilia ver terug. Quartararo leek nooit in enig ritme te komen en evolueerde buiten de puntenzone. De enige die leek te profiteren van de omstandigheden was Pecco Bagnaia, goed weg met de fabrieks-Ducati en lang op de vierde plaats reed.

Maar uiteindelijk kon “rainman” Oliveira met de KTM naar de leiding terwijl Ducati teamgenoten en WK rivalen Miller en Bagnaia op de plaatsen twee en drie achter elkaar reden. Voor Bagnaia was er een bijkomend probleem: Marc Marquez aasde met de Honda op zijn 100ste podium. Maar ook Marquez moest opletten voor Johann Zarco die met de Pramac Ducati snelste ronde na snelste ronde neerzette en naar de top 3 stormde. Voor Zarco kwam deze charge te laat. Op een opdrogende baan, met het rubber dat langzaam aftakelde en in steeds moeilijkere omstandigheden kon Zarco nog voorbij Marquez, maar strandde dan aan de voet van het podium. Zege voor Oliveira, met Miller op de tweede plaats. De Australiër komt daarmee ook langzaam terug in beeld in de WK stand. Bagnaia, op de derde plaats, doet de beste zaak in de tussenstand. De Italiaan houwt zo een groot deel van de voorsprong van Quaratararo weg. Slechts 2 punten scheiden nu de beide titelrivalen, met Espargaro (vandaag elfde), 20 punten terug. Quartararo eindigde vandaag als 17de buiten de punten.

Baltus met zeer mooie twaalfde plaats

Een incidentrijke wedstrijd was er in de Moto2, waar men van start ging met regen op de startgrid. Een regen die steeds heviger werd en dat werd duur betaald door poleman Chantra (Honda Team Asia), die onderuit schoof toen hij aan de leiding lag. Rondenlang waren er ongelooflijke saves, drifts en helaas ook valpartijen. Toen de regen nog verder inzette besloot de wedstrijdleiding de rode vlag te trekken. De race, die niet over driekwart afstand ging, had moeten hernomen worden maar daar kwam men niet meer toe. Dat leverde dan een zege met halve punten op voor Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team) met Filip Salac (Gresini Racing Moto2) die met een tweede plaats zijn beste resultaat zet, en Aron Canet (Flexbox HP40) die de WK meubelen redt op een derde plaats. WK rivalen Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia) en Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo) eindigden na elkaar als zesde en zevende en staan in de WK tussenstand twee punten uit elkaar, met het voordeel voor de Spanjaard. Onze landgenoot Barry Baltus zette de RW Racing GP machine in moeilijke omstandigheden op een prachtige twaalfde plaats.

Moto3 was de enige serie die een droge race kende, maar ook daar was er drama. Een vroege aanrijding, in het geharraewar na de start, tussen Fernandez en Garcia, beknotte de kansen van Sergio Garcia in het WK. De Spanjaard kwam nog terug in de race met een ronde achterstand, maar gooide later toch de handdoek. Dat was dan alle voordeel voor Izan Guevarra (GasGas Aspar), die naar een solide vijfde plaats reed en zijn voorsprong in de tussenstand verder uitbouwde. De zege was voor Dennis Foggia (Leopard Racing), die een comfortabele leiding hield op Ayumu Sasaki (Sterilgarda Husqvarna) en Riccardo Rossi (SIC58 Squadra Corse).