Home > VAS > Rallycross > VAS Rallycross: de kampioenen zijn gekend

VAS Rallycross: de kampioenen zijn gekend

Op het Glosso circuit te Arendonk werd vandaag de laatste wedstrijd voor VAS kampioenschap rallycross 2022 afgewerkt. In elk van de vier klassen was de winnaar slechts bekend na het rijden van de finale.

foto’s © Johan Dingenen

In de promo klasse D maakten Ruud Lavrijsen (Peugeot 205) en Michiel De Proost (Honda Civic) nog aanspraak op de titel. Lavrijsen prijkte op de eerste plaats na de drie reeksen waarbij deze twee beste tijden liet noteren. De Proost werd twee maal tweede en één maal vierde. De derde besttijd was voor debutant Robin De Bolle met een Toyota MR. In de finale mocht Lavrijsen vanop pole vertrekken, maar het was De Bolle, die naast hel stond, die de beste start nam en uiteindelijk de wedstrijd kon winnen. Ruud Lavrijsen werd tweede en verzekerde zich zo van de titel. De Proost werd ondertussen naar de laatste plek verwezen wegens onsportief rijgedrag.

Een kwartet rijders maakten nog kans op de titel in de regionale klasse A voor wagens tot 1600cc. Ben Desender kwamet één luttel puntje voorsprong op Davy Wijnants naar Glosso. Danny Kunnen telde slechts twee puntjes minder dan Desender en Jacky Simons volgde op slechts vier punten. Wijnants zette met de kleine Seat Ibiza druk op Desender door drie snelste tijden te behalen in de drie heats. Desender was tweede na drie reeksen met twee tweede tijden en een derde tijd. Wijnants kon zijn pole niet verzilveren en moest Desender voor zich dulden. Een ronde later zag Wijnants zijn titelkansen helemaal verdwijnen nadat hij de Seat aan de kant moest zetten wegens een afgebroken versnellingspook. Desender kreeg vrij baan met zijn Honda Civic, behaalde de overwinning en zo ook de titel. Danny Kunnen (Toyota Corolla) werd tweede voor Guy Anthoni (Honda Civic).

In de regionale klasse B voor wagens van 1600cc tot 2100cc had Bob Wilms met de Opel Corsa ex-De Beuckelaer de meest comfortabele voorsprong. Dichtste achtervolger Kristof De Backer moest met de Opel Astra immers een achterstand van acht punten weg werken. De beste tijden in deze klasse werden verdeeld onder Bob Wilms zelf, Kristof De Backer en Ronny Maes (Volkswagen Golf). Het was De Backer die vanop pole mocht vertrekken. Deze verzilverde ook zijn positie en werd rondenlang van nabij gevolgd door Bob Wilms zelf. De Backer won, maar de titel is voor Bob Wilms die voldoende had aan een tweede plek. Ronny Maes vervolledigde het podium.

Andy Leysen moest in de regionale klasse C voor wagens van 2100cc tot 4000cc dan weer een nipte voorsprong op Yorick Maeyninckx verdedigen. Maeyninckx heerste in de reeksen met zijn BMW E36 en was drie keer de snelste. Andy Leysen (BMW M5) was tweede in de eerste reeks, Maarten Verstraeten (BMW E36 RS) was tweede in de volgende heat en Jef De Busser (BMW Compact) was tweede in de derde en laatste reeks. Andy Leysen zag vanop de tweede rij hoe concurrent Maeyninckx vanop de pole de beste start nam. Leysen probeerde zich door het verkeer naar voor te werken maar lukte niet in zijn opzet. Het was Maeyninckx wiens leidersplaats nooit echt in gevaar kwam en zo naar de titel kon rijden. Jef De Busser werd tweede voor Jeroen Bielen.

You may also like
VAS RX: Favorieten bij de les
VAS RX: De kampioenen zijn gekend
VAS RX: Putzeys, Desender en Driesen winnen op de Duivelsberg
VAS RX: punten verzamelen op Duivelsberg