Home > F1 > F1 Silverstone: de acht overwinningen van Hamilton

F1 Silverstone: de acht overwinningen van Hamilton

In 1967 won Jim Clark zijn vijfde Britse Grand Prix en vestigde daarmee een record dat nooit werd verbroken tot Lewis Hamilton op het toneel verscheen. De Mercedes-rijder won in 2019 en bleef daarmee Clark en Alain Prost voor. Sindsdien heeft hij beide races gewonnen en staat hij op acht Britse Grand Prix-overwinningen.

Foto’s ©: F1/Wikipedia

2008

In natte omstandigheden reed de 23-jarige Hamilton een sterke race en finishte in zijn McLaren met meer dan een minuut voorsprong op de rest van de rijders. Op het podium, met Nick Heidfeld als tweede en Rubens Barrichello als derde, kon Hamilton voor het eerst genieten van het gejuich van zijn thuisfans. Een gejuich dat hij pas over zes jaar weer zou horen.

2014

Een fout in de kwalificatie van Lewis Hamilton zorgde ervoor dat de Mercedes-rijder vanaf de derde startrij vertrok, terwijl zijn teamgenoot en voornaamste titelrivaal Nico Rosberg op de polepositie startte. Hamilton rekende al snel af met de auto’s voor hem en reed in de vierde ronde op de tweede plaats, met een voorsprong van vijf seconden op Rosberg. Jammer genoeg beroofde een defecte versnellingsbak de fans van een duel om de leiding, waardoor Hamilton een voorsprong van 30 seconden had op de uiteindelijke tweede, Valtteri Bottas.

2015

Het leek een gemakkelijke overwinning te worden voor de Brit, tot het begon te regenen op een deel van het circuit. Met versere banden had Rosberg meer grip op de natte baan dan zijn voorliggers en hij begon snel terrein te winnen. Hij passeerde Felipe Massa en Valtteri Bottas en naderde Hamilton. De Brit dook de pits in net toen het begon te regenen. Zijn nieuwe banden waren perfect voor de omstandigheden, in tegenstelling tot de slicks van Rosberg, die hem dwongen te vertragen: de derde overwinning in de Britse Grand Prix voor Hamilton.

2016

De race begon achter de safety omdat het regende op Silverstone. Toen de safety car zich terugtrok, verdween Hamilton in de verte, met een voorsprong van twee seconden voor het einde van de eerste ronde. Achter Hamilton streed Max Verstappen met Rosberg om de tweede plaats, maar de Brit was ongenaakbaar. “Ik kon dit weekend gewoon niet bij hem komen”, zei Rosberg, die dat jaar het kampioenschap zou winnen.

2017

Hamilton reed vanaf de start aan de leiding en hield een voorsprong op de Ferrari’s achter hem. Niet alleen konden ze Hamilton niet inhalen, maar de inspanningen van Vettel en Räikkönen om het gat te dichten vernielden ook hun banden in de laatste ronden, waardoor Bottas een vrije weg had om er voorbij te rijden en een Mercedes één-twee veilig te stellen.

2019

Hoewel Bottas op de polepositie mocht starten, had Hamilton het tactische voordeel dankzij een strategie die hij voor zijn teamgenoot en zelfs Mercedes verborgen had gehouden. De Brit had berekend dat hij de race kon uitrijden met slechts één pitstop, terwijl hij een vergelijkbaar tempo kon aanhouden als Bottas met twee stops. De val was gezet, maar een safety car, die werd ingezet net nadat Bottas had gepit, gaf Hamilton een vrije stop, zodat hij zijn teamgenoot voorbij kon rijden. Het betekende ook dat Hamilton de vijfvoudige racewinnaars Jim Clark en Alain Prost voorbijstak om de enige rijder te worden die zes Britse Grands Prix heeft gewonnen.

2020

Hamilton leek op weg naar een eenvoudige overwinning nadat hij heel de race op kop reed. Maar met nog zes ronden te gaan begon teamgenoot Valtteri Bottas, die tot dan toe het tempo van Hamilton had bijgehouden, terug te vallen in de klauwen van Max Verstappen. Twee ronden later werd duidelijk waarom de Fin het zo moeilijk had, toen hij een lekke band kreeg. De voorsprong van 30 seconden werd bocht na bocht afgebroken en Verstappen kwam dichterbij toen de Mercedes door de laatste bocht ging. Bij de vlag zaten er slechts zes seconden tussen Hamilton en Verstappen.

2021

Hamilton was de snelste in de kwalificatie, maar dat betekende alleen dat hij als eerste startte voor de sprintkwalificatierace. Nadat hij bij de start werd voorbijgestoken door Verstappen, kon Hamilton de leiding niet meer terugwinnen en startte hij als tweede voor de Grand Prix. Verstappen leidde vanaf de start, maar de Mercedes-rijder viel de Nederlander meteen aan. Het duel was nagelbijten toen de twee zij aan zij de eerste bocht ingingen. Even later dook Hamilton aan de binnenkant naar beneden en raakte de achterband van Verstappen, waardoor de Nederlander in de muur belandde.

De onmiddellijke impact voor Hamilton was een straf van tien seconden die hij bij zijn pitstop moest ondergaan. Die pitstop deed hem terugvallen naar de vijfde plaats, maar Hamilton was niet te stoppen. Hij had het tempo – en een teamgenoot die hem uit de weg ruimde – om de onfortuinlijke Charles Leclerc met nog één ronde te gaan in te halen en de zege voor de achtste keer te pakken.