Home > VAS > Rallycross > VAS: Rallycross seizoen start op Glosso 2.0

VAS: Rallycross seizoen start op Glosso 2.0

Het nieuwe regionale rallycross-seizoen, editie 2022, wordt op gang geschoten tijdens het weekend van 30 april en 1 mei. Dat wordt een hele belevenis want het was al lang geleden dat een seizoensbegin zoveel nieuwigheden mocht aankondigen. Het was van 2020 geleden dat er nog werd gestreden in het regionaal rallycross kampioenschap. Toen was er een éénmalige wedstrijd op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen… en dan kwam Corona. Maar in Arendonk wordt volgend weekend het eerste seizoen afgetrapt met de vernieuwde klasse-indeling en, het belangrijkste, er wordt gereden op een totaal vernieuwd Glosso Circuit.

(persbericht/foto: Peter Grijmans)

In 1970 voegden de zes kaderleden van “Confectieateliers Otten nv” hun initialen samen om het rallyteam (RT) Glosso op te richten: Rik Van Gompel, Staf Lasters, Frans Otten, Willy Sneyers, Staf Sneyers en Justin Van Ostaede, Aanvankelijk werden er proeven gereden op het vliegveld in Weelde, maar het begin van de jaren 70 zag men ook een nieuwe autosportdiscipline doorbreken nl. rallycross. Bij Glosso vond men een onderkomen op het circuit op het Schotelven. Het was in die periode dat de legendarische namen van de bochten bekend werden: de “Willy Sneyersbocht”, de “Herman Campersbocht” en de “Panoramabocht”.

In meer dan veertig jaren werd door een enthousiaste ploeg medewerkers een prachtig circuit uit de grond gestampt en beheerd, met over de jaren heen ook een groot draagvlak binnen de gemeente. Glosso en Arendonk werden onafscheidelijke begrippen. In 1993 werd vastgesteld dat twee bochten aan de buitenzijde van het circuit in een natuurgebied lagen. Die werden afgesloten en jarenlang moest Glosso gebruik maken van een kortere omloop waardoor er enkel regionale wedstrijden konden gereden worden. Maar onder Staf Meulemans ging men hard aan het werk achter de schermen. Enkele jaren geleden werd het gebied dan ingetekend als recreatiegebied en dat gaf hoop. Eén enkele bewoner bleef zich verzetten, maar na een laatste rondje in het politieke strijdtoneel werd de omgevingsvergunning dan toch onder voorwaarden goedgekeurd. Zo mogen er slechts acht weekends worden gehouden en diende er een geluidswerende muur te worden geplaatst.

Het circuit werd danig onder handen genomen, maar de liefhebbers zullen er nog steeds de befaamde bochten herkennen en volgend weekend wordt de 43ste Herdenkingsprijs Willy Sneyers, vernoemd naar de betreurde stichter van het circuit, voor het eerst sinds decennia dan gehouden over de volledige afstand, op de vernieuwde omloop en…met jokerronde!