Home > VAS > Rallycross > VAS Rallycross: met start op vernieuwd Glosso circuit

VAS Rallycross: met start op vernieuwd Glosso circuit

Het is al van maart 2020 geleden dat er nog werd gestreden in het regionaal rallycross kampioenschap. De eerste en meteen ook laatste punten werden toen gescoord op de Duivelsberg in Maasmechelen. En toen was er corona en verdween alles voor goed twee jaar in de koelkast. Maar in Arendonk werd er hard gewerkt achter de schermen en dat wierp zijn vruchten af. De grote droom die men daar al decennia koesterde werd waarheid: er mag opnieuw gereden worden op het volledige circuit, iets wat meer dan twintig jaar lang onmogelijk was. En het VAS Rally kampioenschap mag dus de spits afbijten op Glosso 2.0.

(persbericht/ed.wb)
(foto’s: P.Claesen)

Net voor de grote corona-stop was er ook nog de herziening van de klasse-indeling in het regionale rallycross. Die klassen zullen we nu in volle ernst in actie zien. De klasse A (tot 1600cc) bleef behouden, dan volgen de klasse B (1600-2100cc) en de klasse C (2100-4000cc). De promotieklasse is nu de klasse D. Tot dusver het reglement. Wat mogen we verwachten bij de aftrap voor het regionale kampioenschap?

Vermelden we eerst en vooral dat Jordy Putzeys in 2020 knap naar de overwinning reed in de klasse A maar daarna “nationale” ambities koesterde. De kampioen 2019, Didier Dexters, die toen de overwinningen aan elkaar reeg , hing de helm definitief aan haak. Dat laat het speelveld vrij voor enkele oude bekenden, zoals Davy Wijnants (Seat Ibiza), Jacky Simons, Jean Pierre Verstraeten en Danny Kunnen (allen op Toyota) of ook nog Guy Anthoni (Honda Civic).

Ook in de klasse B vinden we heel wat routiniers. Wat te denken van Tim Faes in de snelle Renault Clio en Dirk Mooren in de vertrouwde Opel Astra? Zij zullen zonder meer de strijd aangaan met Ronny Maes en Andy Vandooren.

De zwaardere wagens van de voormalige klasse B, worden nu ondergebracht in de klasse C. Daarin ronkende namen als de Severijns broers, Wim en Stijn, respectievelijk op een Opel Manta en Opel Ascona, oude rot Jan Driesen (BMW), Jef De Busser en ex – Promo kampioen Yorick Maeyninckx. Het zal ook weer uitkijken worden naar het tweetal Andy Leysen en Jonas Kemps (beiden op BMW). In het verleden was er tussen dit duo al een hevige strijd voor het goud en zilver.

De klasse D staat nu voor de instapklasse in het regionale rallycross. Men zal er op straatbanden een gooi naar een eventuele zege zal moeten doen. De inschrijvingen zijn nog verre van voltooid, dus is het altijd vol spanning uitkijken naar wie er zich zal aanmelden. In alle geval kunnen we Ruud Lavrijsen in de Peugeot 205 en Zjef Everaert in de BMW E30 waarschijnlijk tot de zegekandidaten rekenen.

Op 1 mei zullen de motoren eindelijk weerklinken met de 43ste Herdenkingsprijs Willy Sneyers op de vernieuwde Glosso omloop. Leuk om weten is dat men in Arendonk nu ook over een joker-ronde beschikt en dat zal zonder meer het nodige tactische rekenwerk met zich mee brengen!