Home > VAS > Slalom > VAS: terugblik Haspengouwslalom

VAS: terugblik Haspengouwslalom

Op een herziene locatie, in de schaduw van de gebouwen van Colsoul Rallysport, reed Jos Bronckart naar zijn tweede zege in de Haspengouwslalom in twee jaren tijd. Hij profileert zich daarmee, na de winst in de seizoensopener op Arendonk, als een ernstige titelkandidaat.

(persbericht/foto: P.Claesen)

Er was voor de organisatoren op de valreep een laatste wijziging want het parcours werd wel uitgelegd op het Industrieterrein Roosberg, maar ongeveer een kilometer verderop dan voorheen. We bevonden ons langs de oude magazijnen van Colsoul Rallysport en dat vormde meteen ook de link met het glorierijke autosportverleden in het kleine stadje Landen, want Colsoul was en is nog steeds een begrip in de streek van Haspengouw.

Er werd ook een andere traditie gerespecteerd want het 1500 meter lange parcours bleef bloedsnel. Jos Bronckart, niet zo tevreden in de Slalom van Kuurne, keek toen al uit naar deze proef. Zonder Dominique Van Kerckhove of Frederik De Clercq aan de start, en dus ook zonder de Polo, Saxo of Locost HFC machines, kreeg Jos Bronckart met de krachtige Renault Clio het etiket van topfavoriet opgeplakt. Er waren echter nog andere kapers op de kust!

Bronckart pakte meteen de beste tijd in de eerste reeks, voor Laurent Lambotte van wie de Audi 50 draaide als een Zwitsers uurwerk. Bernard Wilmet sloot aan in de gele Peugeot 104. Jorgen Draelants en Dirk Smets, beiden op de Mini Alora, tikten een poortje en moesten strafpunten incasseren. Nog sneller ging het voor Bronckart en de Clio JBR in de tweede reeks, maar ook Lambotte en de Audi bleven aanklampen, zij het een goede seconde trager. In de derde reeks lag alles dichter bij elkaar en het was voor de rijders op de Mini Alora wachten tot de vierde en laatste reeks om onder de mensen te komen. Dirk Smets strandde net naast het podium, Jorgen Draelants deed het een paar tienden beter en pakte de derde plaats algemeen. Vooraan had Bronckart nog wat extra tijd gevonden en hij nam nu definitief afstand van Lambotte, die zich moest tevreden stellen met de tweede plaats.

Een nieuwe zege dus voor de Renaultrijder uit Mielen, die na een moeilijk weekend in Kuurne zijn tweede zege in drie wedstrijden laat optekenen. Voorlopig staat hij aan de leiding van de tussenstand in het kampioenschap en het is ondertussen ook duidelijk dat, wie zich in 2022 tot slalomkampioen wil kronen, ernstig rekening zal moeten houden met de Renault Clio JBR!