Home > #Hoofdnieuws > ELMS Le Castellet: Mühlner Motorsport blikt vooruit op het weekend

ELMS Le Castellet: Mühlner Motorsport blikt vooruit op het weekend

Mühlner Motorsport zet dit weekend op het circuit van Paul Ricard een nieuwe stap in de historiek van het team. Voor het eerst staat het Belgische team aan de start van een manche de van de European Le Mans Series in de categorie LMP2. Matthias Kaiser, Thomas Laurent en Ugode Wilde zijn klaar om de eerste punten te scoren van het enige Belgische team in ELMS.

foto’s: © Mühlner Motorsport

Een nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van Mühlner Motorsport begint dit weekend in het zuiden van Frankrijk. Het team uit Francorchamps maakt kennis met een nieuw kampioenschap en dat met een nieuwe wagen, de prototype Oreca 07 die in de categorie LMP2, de hoofdklasse van het kampioenschap uitkomt.

“We moeten nederig blijven aan de vooravond van deze eerste wedstrijd van het seizoen,” vertelde teambaas Bernhard Mühlner na de testdagen op hetzelfde circuit. “We hebben alles amper zes dagen getest, met inbegrip van de ‘Prologue’ eerder deze week. We zitten dus nog volop in onze leerfase. We moeten kalm en down to earth blijven. De tests verliepen overigens goed zonder mechanische problemen of andere incidenten en dat is belangrijk. We moeten dus doorgaan op deze weg. Ons eerste doel zal zijn om de eerste 4-uurs race van het seizoen ook op die manier te finishen, met name zonder fouten. Dat geldt niet alleen voor onze drie rijders, maar ook voor de monteurs tijdens de pitstops en bij onze ingenieurs wat de strategie betreft. We moeten het geheel onder de knie krijgen, we moeten leren om goed samen te werken. Het is onze eerste race in de LMP2 en in ELMS. Ik wil anderzijds niet te veel druk op het team leggen. We zijn allemaal gemotiveerd om goed te presteren, dus dat is goed!”

Dezelfde ingesteldheid is te horen bij de rijders:

“De testdagen eerder deze week verliepen zonder problemen,” is ook de mening van de Franse rijder Thomas Laurent. “We hebben heel veel gereden en het team heeft heel over de wagen geleerd, maar vooral over de Goodyear-banden, die ook nieuw zijn voor mij. Je moet die echt begrijpen, onder meer wat betreft de juiste bandendruk en ze ook perfect leren exploiteren. Voor deze eerste afspraak, denk ik dat het belangrijkste is om ervaring op te doen. Het niveau is erg hoog. Van de zestien teams in de LMP2 (zeventien auto’s) zijn er slechts drie nieuw in de categorie en dat betekent dat banden voor de andere teams minder geheimen hebben. We gaan dit weekend proberen om de beste rookies in het veld te zijn.” 

Matthias Kaiser heeft dinsdagochtend een dubbele rijbeurt afgewerkt:

“Ons racetempo lijkt op dit moment beter te zijn dan het tempo over één snelle ronde, want we moeten nog uitzoeken hoe we de piek van de band optimaal kunnen benutten,” vertelde de man uit Lichtenstein: “We kwamen ook alle drie vast te zitten in het verkeer toen we op nieuwe banden probeerden te rijden. Het is moeilijk om te weten waar we op dit moment staan. We zullen moeten wachten tot vrijdag, wanneer iedereen tegelijk de nieuwe banden moet monteren, om wat meer duidelijkheid te krijgen over de hiërarchie, want we weten niet wie er op welke banden rijdt, hoeveel brandstof de wagens aan boord hebben en wanneer de baan het snelst is. Ik kan alleen maar zeggen dat de auto comfortabel rijdt tijdens de lange runs en dat de verstandhouding met mijn teamgenoten perfect is, wat ook heel belangrijk is in de uithoudingsracerij. Onze eerste punten scoren lijkt een haalbaar doel.”

Ugo de Wilde (19) komt uit de LMP3 en staat voor zijn eerste race in LMP2.

“Ook al zijn onze prototypes in vermogen wat beperkt door de reglementen, het gaat toch wel erg snel. Het verschil is hier ongeveer zeven seconden per ronde in vergelijking met mijn LMP3 van vorig jaar”, aldus de jonge Belg. “Het is een fantastisch gevoel om aan 294 km/u door de Signes-bocht te gaan op nieuwe banden. Ik voel me meer en meer op mijn gemak in de wagen en mijn simulatie van ongeveer 20 ronden verliep prima. Mijn indruk is dat we niet te veel eisen van de banden. Ik hoop dat we zaterdagmiddag in de kwalificatie in de top tien kunnen eindigen en dat we deze eerste race in de bovenste helft van het veld kunnen finishen. Maar daarvoor zullen we een perfect rapport moeten inleveren en moeten we nog oefenen voor de rijderswissels.”

Na twee vrije sessies van anderhalf uur op vrijdag om 11u30 en zaterdag om 9u00, vindt op zaterdag om 14u30 de kwalificatie plaats en zondag om 11u00 uur start de eerste 4-uursrace van het jaar.

Dat alles is live te volgen op de website van de European Le Mans Series: europeanlemanseries.com.

You may also like
In een notendop: FFSA GT – GT World – ELMS
ELMS Le Castellet: 42 wagens beginnen dit weekend aan hun seizoen
In een notendop: FFSA GT4, ADAC GT, DTM Trophy, Alpine Europa Cup, 24H Series
In een notendop: DTM Trophy, ADAC GT, FFSA GT4, Alpine Europa Cup