Home > VAS > Rittensport > VAS: terugblik Trimard Classic

VAS: terugblik Trimard Classic

Het werd een lange wedstrijd, met een verre verplaatsing naar Frankrijk en het gebied van de Somme. Maar dat kenmerkt uiteraard een marathon wedstrijd. De zege kwam uiteindelijk aan Jean Jacques Martens en Aswin Pyck met de Austin A30.

(persbericht)

In de klasse Expert legden moeilijkheden voor de leiders van het eerste uur, Guy en Olivier Dupont op de Austin Healey MkIII, op de tweede dag de wedstrijd definitief in de plooi. Het waren Jean Jacques Martens en Aswin Pyck, op de kleine Austin A30 die als winnaars over het podium mochten rijden. Aan dat feit was natuurlijk een hele wedstrijd voorafgegaan. De karavaan vertrok op zaterdag vanuit Madonna, nabij Langemark, langs Lo-Reninge, richting Frankrijk. na de overnachting aan de Somme (in Saint-Valery-sur-Somme) was er zondag ook nog een stevig stukje Frankrijk voorzien waarbij er langs Frans-Vlaanderen weer koers werd gezet naar de Belgische grens. In een laatste stuk werd er dan via Poperinge naar Madonna teruggekeerd. Aan de kop prijkten Guy en Olivier Dupont. Maar zij lieten zich op zondagochtend verrassen op een ijzelplek langs de weg. Die nacht had het immers nog een goede vier graden gevroren en de Austin Healey uit 1967 liep in de berm. Ondanks de opgelopen (blik)schade konden ze aanvankelijk verder, maar ze besloten in de namiddag dan toch om op te geven. Ironisch genoeg viel de leiding zo in handen van een andere Austin, de Austin A30 van Jean-Jacques Martens en Aswin Pyck, maar uit 1954, een ander tijdperk dus. Hun voorsprong bleef beperkt. Dan eens meldde de ene of de andere zich te laat aan, dan weer was er de tegenstander die een controlebordje miste. Maar op het einde van de dag volstond die kleine voorsprong uiteindelijk om de winst te pakken voor het duo Mario Varrewaere en Bjorn Clauw op de Opel Astra GSI en de oude Apal uit 1961 van Patrick Van Remoortel en Bert Werniers.

In de klasse Touring was er een zege voor Nick Windels en Indra Vandenkendelaere op de BMW 318. Zij gingen al op de eerste dag aan de kop van de wedstrijd en konden op de zondag consolideren. Het eindoffensief (slechts 0.55 punten in het tweede deel!) van Patrick De Pau en Nadine Everaert op de Lancia Beta Monte Carlo kwam te laat. De besten op de zondag waren Geert Windels en Heidi Calmeyn (Peugeot 504) met een minieme 0.15 punten, maar zij moesten in de eindstand genoegen nemen met de derde podiumplaats. Een opmerkelijke zege voor Windels en Vandenkendelaere want voor Indra was het haar allereerste keer op zulke lange afstand.

Bart Vereecke, ACP organisatie

Er waren heel veel positieve commentaren en heel wat deelnemers maakten nu al de beslissing om volgend jaar opnieuw mee te rijden. Dat is leuk voor ons als organisatie. We werken immers met een kleine ploeg. Gisteren hebben we nog zoveel mogelijk aan de kant gezet en vandaag waren we ook nog aan de slag om alle randactiviteiten op te ruimen. Het was deze keer de eerste keer dat we op de Trimard Classic Jean-Paul klinkers als speaker inzetten. Dat was een last-minute beslissing. We lieten hem niet enkel het podium doen maar ook de live interviews onderweg. We kregen veel positieve feedback en dus bekijken we hoe we dit gegeven verder kunnen uitbreiden. We hadden veel onontdekte baantjes, het was veelal goed weer en de Ronde van Vlaanderen was vroeg gedaan, waardoor de mensen naar buiten kwamen. Er stond dus veel publiek. Deze editie was er een beperkt aanbod aan regularity trajecten (RT), misschien is dat een punt dat we in de toekomst moeten bekijken. Van de drie edities die we hielden was dit toch wel de moeilijkste. Dat is natuurlijk relatief. Het is iedere keer opnieuw weer schipperen tussen de moeilijkheidsgraad, die voor iedereen toegankelijk moet zijn, en het inbouwen van voldoende uitdagingen zoadat er toch iets van een wedstrijd is. We rijden met een gevarieerd publiek van Marathon rijders, die het liefst RT’s hebben, en een klasse Touring, waar een tiental mensen een kampioenschap rijden en al de rest komt voor een ontspannende rit. Ook de burgermeester van Staden, Francesco Vanderjeugd, zat tussen de deelnemers. Hij zag de publiciteit die we voerden en wilde zich inschrijven. Vanderjeugd is een echte autoliefhebber, hij reed trouwens al mee als co in de Rally van Staden, en hij heeft een eigen oldtimer Porsche. Hij amuseerde zich enorm en zal zeker nog wedstrijden rijden. Dat is mooie publiciteit voor ons. In augustus hebben we onze Mid-Flanders Classic op een zaterdga en de zondag breien we daar dan een bol-pijl rondrit aan. We zullen weeral zorgen voor de sfeer van een echt rallydorp. Al die sfeer is extra werk, maar het maakt wel de hele beleving en dat is toch wat we de mensen willen aanbieden.