Home > #Hoofdnieuws > F1 Bahrein: Bahrein kleurt rood, Leclerc wint eerste race van het seizoen, beide Red Bull vallen uit

F1 Bahrein: Bahrein kleurt rood, Leclerc wint eerste race van het seizoen, beide Red Bull vallen uit

Na 98 dagen was het weer vijf lichten uit en weg zijn we in de F1. Het nieuwe seizoen in Bahrein is een waar Ferrari-feest geworden. Charles Leclerc (Ferrari) reed bijna de volledige race aan de leiding en won voor zijn teamgenoot Carlos Sainz, Lewis Hamilton vervolledigt het podium door het uitvallen van beide Red Bullwagens.

foto: © Ferrari

Charles Leclerc had gisteren de snelste tijd en mocht dus op pole beginnen voor deze eerste race van het seizoen. Bij de start kwam alleen Valtteri Bottas (Alfa Romeo) niet goed weg, want hij verloor acht plaatsten en viel weg van plaats zes naar veertien. Vooraan kon alleen Lewis Hamilton (Mercedes) een plaats goedmaken, bij de start kwam hij beter weg dan Sergio Perez (Red Bull) en kwam op plaats vier terecht. De eerste spin kwam net zoals vorig jaar van een Haas. Mick Schumacher verloor de controle van de wagen, nadat Esteban Ocon (Alpine) hem aantikte. Schumacher kon wel verder, maar verloor in zijn eerste stint veel grip en tijd. Ocon kreeg hiervoor een penalty van vijf seconden.

Net voor de eerste pitstops had Leclerc een voorsprong van ongeveer drie seconden op Max Verstappen (Red Bull), maar in ronde vijftien kwam de Red Bullrijder binnen voor nieuwe banden en de undercut werkte, want zijn achterstand was een ronde later en na de stop van Leclerc bijna volledig weg. Hierna volgden drie aanvallen van Verstappen op het lange rechte stuk richting bocht 1 met DRS. Hij kwam er iedere ronde voor, maar op het tweede stuk DRS kwam Leclerc er altijd weer voorbij. Vijftien ronden later gebeurde ongeveer hetzelfde. De Red Bull kwam één ronde eerder binnen, maar bleef op plaats twee liggen.

Op dertien ronden voor het einde komen Verstappen, Perez en Sainz binnen voor een derde stop. Leclerc rijdt door want zijn banden zouden het tot het einde van de race kunnen volhouden. Twee ronden later komt hij dan toch binnen, want er komt een safety car voor een brandje bij Pierre Gasly (AlphaTauri) die op dat moment op plaats acht reed. Hierdoor komt het volledige pak weer samen en krijgen we een soort sprintrace voor zeven resterende ronden.

Tijdens de herstart komt Verstappen niet goed weg en enkele ronden later komt de reden naar boven. Op het einde van ronde 54, van de 57, moet hij binnen komen met motorproblemen. In de laatste ronde begeeft de motor van Perez het ook en hierdoor vallen beide Red Bullwagens uit. Hierdoor blijft Charles Leclerc ‘gemakkelijk’ aan de leiding en komt Sainz toch nog op de tweede plaats terecht. Dit is de eerste 1-2 voor Ferrari sinds Singapore 2019, toen won Sebastian Vettel en werd Leclerc tweede. Lewis Hamilton komt door het uitvallen van Verstappen en Perez onverhoopt op het podium terecht met een derde plaats. Zijn teamgenoot George Russell wordt vierde.

Alle Ferrari-motoren deden het deze race goed, want in de top elf zijn er zes van Ferrari-makelij. Kevin Magnussen (Haas) eindigt bij zijn wederoptreden op de vijfde plaats. Bottas, Ocon, Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Fernando Alonso (Alpine) en rookie Zhou Guanyu (Alfa Rome) vervolledigen de top 10.

Leclerc haalt ook nog het extra punt voor de snelste ronde. Hierdoor neemt Ferrari de volle buit mee uit Bahrein en zet het de toon voor de rest van het seizoen. Volgende week is de tweede race al, dan racen ze in Saudi-Arabië.

You may also like
FIA WEC 2023: Toyota favoriet na testdagen, Cadillac en Porsche outsiders
FIA WEC Sebring: een vooruitblik op Hypercar – deel 2 met Porsche, Ferrari, Cadillac en Vanwall
In een notendop: uithouding
F1 Bahrein: Red Bull snelst in vrije trainingen, Alonso en Aston Martin mikken op podium