Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: Kristoffersson doet een goede zaak

RallyX Nordic: Kristoffersson doet een goede zaak

In het Finse OuluZone werd vandaag de vijfde wedstrijd in het kader van RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross, afgewerkt. In dit eerste luik van een nieuwe double-header deed de Zweed Johan Kristoffersson een uitstekende zaak wat de titelkansen betreft.

Foto © 2021 MPA Creative

In de klasse Supercars liet de Fin Niclas Grönholm met zijn Hyundai i20 van GRX de eerste besttijd optekenen. Maar Johan Kristoffersson nam met zijn VW Polo het commando over en toonde zich tweemaal de snelste in de volgende heats. Maar die twee snelste tijden waren voor kampioenschapsleider Kristoffersson nog niet voldoende om na drie heats helemaal bovenaan te staan. Kristoffersson kampte immers met problemen in de eerste reeks en mede daardoor was het Grönholm die leidde na de heats. Elk mochten ze dan ook vanop de pole aan hun halve finale beginnen en die wonnen ze beide ook.
Dat bracht het duo op de eerste rij in de finale en in de aanvangsfase daarvan kregen we dan ook vuurwerk te zien bij de strijd tussen deze twee tenoren van het Wereldkampioenschap rallycross. Maar in de tweede ronde kampte Grönholm met een lekke band bij de Hyundai en dat gaf Kristoffersson vrij baan om naar de overwinning te rijden. Eerder was Kristofferssons dichtse belager voor dit weekend, de Jamaicaan Fraser McConnell, reeds uitgeschakeld in zijn halve finale. Mc Connell kwam wel als tweede aan de finish in die zwaar bevochten halve finale maar kreeg drie seconden straftijd aangesmeerd wegens het raken van track markers.
In de finale werd de Zweed Sondre Evjen derde met de Audi van EKS JC. Evjen springt zo over Mc Connell naar de tweede plek met 100 punten, dat zijn er 21 minder dan Kristoffersson. De tweede plek was voor de Fin Juha Rytkönen.

In deze klasse Supercars zien we met Enzo Ide ook een landgenoot aan het werk. Ide was zesde in de eerste reeks nadat ook hij drie seconden straftijd kreeg na het raken van een track marker. In de volgende heat lukte de Belg een vierde tijd en na een spin bij de start van de derde en laatste reeks kon Ide toch nog een negende tijd klokken. Dat was voldoende voor een zesde plek na de reeksen, wat resulteerde in een plek op de tweede rij van de tweede en sterkst bezette halve finale. Ide kwam met de Audi van EKS JC ietsje minder goed weg dan de tegenstanders maar eindigde alsnog als vierde, in het zog van zijn teamgenoot Evjen die wèl naar de finale mocht als derde.

In de klasse CrossCar won de Zweed Jimmie Österberg, in de klasse CrossCar Junior was de overwinning voor de Fin Elias Kalliokoski, in Open 2WD ging de zege naar de Zweed Simon Tiger en in de klasse Supercar Lites was de winst voor de Fin Tommi Hallman.

Zondag begint de actie omstreeks 10u Finse tijd, 9u bij ons. Alles is te volgen op het youtube-kanaal van RallyX Nordic.

You may also like
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag in Spa
WK en Euro RX: Kobe Pauwels kampioen in RX3, Enzo Ide wint in RX1, Niclas Grönholm wint in World RX
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag, Ide leidt in Euro RX1, Pauwels tweede in Euro RX3
WK en Euro RX: wordt Kobe Pauwels Europees kampioen in Portugal?