Home > #Hoofdnieuws > WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag in Spa

WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag in Spa

Op het circuit van Spa Francorchamps werd op zaterdag de eerste wedstrijd afgewerkt van een nieuwe double header in het FIA Wereldkampioenschap rallycross. Het was reeds de zesde manche van het seizoen. Daarnaast was er de eerste dag voor het Europese kampioenschap in RX1 (Supercars) en RX2e.

foto’s © Lorenz Deschuyttere en Johan Dingenen

In het wereldkampioenschap won latere winnaar Johan Kristoffersson zaterdagochtend nog de Superpole. Een rondje waarmee de startposities voor de eerste reeks worden bepaald. Maar vervolgens kon de leider in het kampioenschap niet overtuigen met twee derde plaatsen in even veel heats. Het waren de Fin Niclas Grönholm en de Zweed Timmy Hansen die elk een reeks wonnen. Daarna volgden de halve finales. Aanvankelijk leek de Zweedse Klara Andersson de eerste halve finale te winnen maar de amazone werd gediskwalificeerd na een incident in de start. Timmy Hansen en zijn Zweedse landgenoot Gustav Bergström konden zo doorschuiven en een plaats veroveren in de finale. De tweede halve finale werd een prooi voor Niclas Grönholm en de Zweed Kevin Hansen. Kristoffersson moest daar vrede nemen met plek drie.
In de finale kwam Timmy Hansen het beste weg maar die ging rond na tumult tussen meerdere rijders boven op de Raidillon waarna Kristoffersson het commando overnam. Die stond de leiding niet meer af. Kevin Hansen werd op ruime afstand tweede voor Gustav Bergström. In de stand heeft Kristoffersson met 111 punten nu een voorsprong van 33 punten op Kevin Hansen en Ole Christian Veiby.

In RX2e verdedigt onze jonge landgenoot Viktor Vranckx zijn leidersplaats. Maar die had het niet makkelijk tijdens deze eerste dag. Vranckx ging in de fout in de eerste reeks en reed naar een vijfde tijd met zichtbare schade aan de ophanging. Ook in de volgende heat volgde een vijfde tijd en dat is ook zijn positie na twee van drie te rijden heats. Het is de Zweed Nils Andersson die momenteel leidt voor zijn landgenoot Isak Sjökvist.

Met Enzo Ide zien we ook in Euro RX1 een Belg aan het werk. En die begon zijn weekend met een beste tijd in de eerste reeks met de Audi S1. In de tweede heat won Anton Marklund, die reeds in Portugal kampioen werd met zijn Hyundai i20. Ide moest vrede nemen met een derde plek nadat hij zichtbaar werd opgehouden door de Fin Mika Limatainen. In de voorlopige stand is Marklund leider voor Ide. Ide houdt met het oog op de tweede plek in het kampioenschap uiteraard ook zijn Letse concurrent Janis Baumanis in de gaten en die is voorlopig derde.

Zondagvoormiddag werken de rijders van RX2e en Euro RX1 hun derde reeks af. In de namiddag volgen dan de (halve) finales. Voor het wereldkampioenschap is er dan met de zevende manche een heel nieuwe wedstrijd.

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw