Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: Grönholm wint, Ide in de finale

RallyX Nordic: Grönholm wint, Ide in de finale

In het Zweedse Holjes werd vandaag de tweede dag van de vierde manche van RallyX Nordic, het Scandinavische kalmpioenschap rallycross, afgewerkt. In de ochtend werd nog gestreden op een erg natte omloop, maar naarmate de dag vorderde werd het droger.

Foto © : Jan Kare Rafoss

Wij hielden vooral de prestatie van onze landgenoot Enzo Ide in de gaten die in de klasse Supercars het hele jaar meestrijdt in RallyX Nordic. En die deed wat nodig was om na het uitvallen in de tweede reeks op zaterdag zijn kansen op de (halve) finale gaaf te houden. In de vroege ochtend in erg moeilijke omstandigheden liet Ide met de Audi S1 een vijfde tijd optekenen en in de vierde en laatste heat volgde een zesde tijd. Dat was voldoende om een plek op de tweede rij te veroveren in de tweede halve finale van Supercars.

Ide overleefde als derde, na Krisztian Szabo en Johan Kristofferson (VW Polo), de schermutselingen in de aanvangsfase van de halve finale. Ondertussen werd zijn teamgenoot Sondre Evjen uitgeschakeld door één van de overige tegenstanders, Peter Hedstrom. En de Audi-rijder kon die derde plek vasthouden tot de finish. Die plek was goed voor de laatste startrij in de finale. Kristoffersson won uiteindelijk die halve finale voor Szabo (Hyundai i20).
De andere halve finale werd gewonnen door de Fin Niclas Grönholm met de Hyundai i20. Na Grönholm werd de Jamaicaan Fraser McConnell tweede en de Noor Andreas Bakkerud derde met de volledig elektrische Ford Fiesta.

In de finale ging Ide meteen jokeren , net als het duo voor hem, Kristoffersson en Szabo. Grönholm, McConnell en Bakkerud volgden de normale route. Bakkerud bleef tot de laatste ronde wachten om de jokersectie te kiezen en dat kostte Szabo èn Ide veel tijd. Ondertussen lukte het Kristoffersson wèl om Bakkerud te verschalken en eerstgenoemde joeg rondenlang op leider Grönholm. Maar toen Grönholm jokerde, kwam Kristoffersson net enkele meters tekort om de leiding over te nemen. Grönholm won zijn tweede wedstrijd op rij in RallyX Nordic terwijl Kristoffersson tweede werd voor Fraser McConnell. Na hen volgende Szabo en Ide respectievelijk als vierde en vijfde.
Ide mag tevreden terugblikken op zijn weekend met uiteindelijk het behalen van die lang verdiende finale in RallyX Nordic.

In de klasse CrossCart Junior haalde de andere Belg in Holjes, Thomas Martens, net als donderdag de halve finale. Die zal wellicht tevreden terugkijken naar zijn vierde tijd in zijn eerste reeks op zondag. Alex Gustafsson win in deze klasse.

De winnaars in de overige klassen waren Isak Reiersen (CrossCar), Simon Tiger (Open 2WD) en Nils Andersson (RX Lites).

De volgende wedstrijd, opnieuw een double header, staat gepland voor het weekend van 5 en 6 juni en dat in het Finse Ouluzone.

You may also like
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag in Spa
WK en Euro RX: Kobe Pauwels kampioen in RX3, Enzo Ide wint in RX1, Niclas Grönholm wint in World RX
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag, Ide leidt in Euro RX1, Pauwels tweede in Euro RX3
WK en Euro RX: wordt Kobe Pauwels Europees kampioen in Portugal?