Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: Niclas Grönholm wint

RallyX Nordic: Niclas Grönholm wint

Vandaag werd in het Zweedse Holjes de derde wedstrijd voor RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross afgewerkt. Het evenement mag met de aanwezigheid van onder meer Johan Kristoffersson, Niclas Grönholm, Andreas Bakkerud en Krisztian Szabo gerust een mini WK worden genoemd.

Foto’s ©: 2021 MPA Creative en Jan Kare Rafoss

En bij dat lijstje namen in de klasse Supercars mag u ook die van onze landgenoot Enzo Ide niet vergeten. Twee weken geleden was Nysum voor de Audi-rijder nog onbekend terrein maar in Holjes reeds hij vorig jaar reeds en daar werd de weken voor aanvang van dit kampioenschap ook duchtig getest. Ide is niet onder de indruk van het selecte gezelschap waarin hij vertoeft en liet in de eerste reeks meteen een vierde tijd noteren. Daarbij moest hij enkel drievoudig wereldkampioen Johan Kristofferssonen de Hyundai-rijders Krisztian Szabo en Niclas Grönholm voor zich dulden. Maar daarbij liet hij onder meer zijn teamgenoot bij JC Raceteknik, Sondre Evjen, en Anton Marklund achter zich. In de volgende heat werd een zevende reekstijd genoteerd nadat Ide rondenlang achter zijn teamgenoot reed: “Ik had het gevoel dat ik sneller was dan Evjen, maar raakte niet voorbij.” In de derde en laatste reeks van de dag klokte onze landgenoot dan nog een uitstekende derde tijd. Dat bracht Enzo naar een vierde plek na drie heats en dus een plek op de eerste rij in de tweede halve finale, naast de Hongaar Krisztian Szabo. Helemaal vooraan vonden we Johan Kristoffersson die driemaal de snelste tijd liet optekenen met zijn Volkswagen Polo.

In de eerste halve finale leek Kristoffersson opnieuw op weg naar de eerste plek maar een lekke band deed de Zweed terugvallen naar de vijfde plek. Het was zijn landgenoot Anton Marklund die verrassend eerste werd met zijn Polo waarmee hij in 2018 Europees kampioen werd. Niclas Grönholm eindigde tweede en de Jamaicaan Fraser McConnell derde.
In de tweede halve finale kwam Krisztian Szabo sneller weg dan Ide terwijl Ide’s teamgenoot Sondre Evjen onmiddellijk ging jokeren. Even daarna jokerde Ide en daarbij kwam deze net achter Evjen terecht. Het Audi-duo leek daarna samen op weg naar de halve finale maar toen Szabo in de laatste ronde uit de jokersectie kwam sloeg het noodlot toe voor Ide. De Hyundai kwam op een ongelukkige plaats in aanraking met de Audi waarbij het rechtervoorwiel zichtbaar beschadigd raakte. Onze landgenoot werd met uitzicht op de finale tot de opgave gedwongen. Het waren dan ook Evjen, Szabo en Philip Gehrman die de overige drie plekken in de finale innamen.
In die finale nam Sondre Evjen de beste start en ondertussen dook de FIn Niclas Grönholm de joker in met zijn Hyundai i20. Evjen ging daarna verrassend als leider reeds jokeren in de tweede ronde en kwam achter Grönholm terecht. Ondertussen reed Anton Marklund helemaal vooraan maar die hield het achtervolgende trio op waardoor Grönholm kon aansluiten. Nadat het viertal voor hem ging jokeren nam de Fin van GRX dankbaar de leiding over om zo de derde wedstrijd te winnen.

Enzo Ide was niet de enige landgenoot in Zweden. Bij de CrossCar Junior deed Thomas Martens het uitstekend en na enkele mooie reekstijden strandde Martens in zijn halve finale op een vierde plek, net niet goed genoeg voor een finale dus. De dagoverwinning in deze klasse ging naar de Zweed Alex Gustafsson.
In de klasse CrossCars won Isac Egonsson, in de klasse Open 2WD was de overwinning voor BMW-rijder Simon Tiger en bij de RX Lites was Thomas Hallman de beste.

Volgende zaterdag en zondag staat reeds de vierde manche van RallyX Nordic gepland in Holjes. Die wedstrijd wordt dus gespreid over twee dagen waarbij vier in plaats van drie heats worden verreden alvorens de finales aanvangen. Net als vandaag kan u alles volgen via het Youtube kanaal van RallyX Nordic.

You may also like
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag in Spa
WK en Euro RX: Kobe Pauwels kampioen in RX3, Enzo Ide wint in RX1, Niclas Grönholm wint in World RX
WK en Euro RX: Kristoffersson wint op zaterdag, Ide leidt in Euro RX1, Pauwels tweede in Euro RX3
WK en Euro RX: wordt Kobe Pauwels Europees kampioen in Portugal?