Home > #Hoofdnieuws > Opinie: over feiten en buikgevoel

Opinie: over feiten en buikgevoel

Als autosportjournalist ben je liefst met autosport bezig en dan het liefst met de passie, de competitie, ver weg van alle politiek en wars van spelletjes. Jammer genoeg zorgt een virus er de laatste maanden voor dat regelmatig contact met overheden, kabinetten en politici ook tot onze dagtaak is gaan behoren, zo ook naar aanleiding van de annulering van de rally van Zuid-Limburg, één van de resterende wedstrijden op de kalender van de VAS.  

Hoewel de federale en regionale overheden heel wat richtlijnen uitvaardigen inzake corona zijn het nog steeds de lokale overheden die de uiteindelijke beslissing nemen over culturele of sportieve evenementen op hun grondgebied. Dat geldt dus ook voor rallywedstrijden. Om de organisatoren en de lokale overheden daarbij te ondersteunen is er door de RACB een goed protocol opgesteld, goedgekeurd einde augustus door het kabinet van minister Weyts, Vlaams voogdijminister voor sport in Vlaanderen. Het kabinet gaf aan Autosportwereld.be zelf te kennen dat het een streng, maar degelijk protocol is. Dat het daardoor mogelijk is om veilig een rally te organiseren, werd al duidelijk in Poperinge waar op 30 augustus de VZW SUPERSTAGE de Monteberg Rally op een quasi perfecte manier op potten zette. Echter gisteren werd bekend dat TopSpeed Rally Club Haspengouw de Rally van Zuid-Limburg, met rallycentrum in Gingelom, dan weer niet mag organiseren. Wij vroegen aan de Burgemeester van de betrokken gemeente, de heer Lismont tekst en uitleg.

“Het is al gebleken eind augustus dat een rally organiseren niet mogelijk is (hiermee refereert hij naar de Monteberg nvdr.)”, was een deel van de uitleg van burgemeester Lismont (Sp.a – goesting). “Maar ik ben niet ter plaatse geweest…”, deed de man verder zijn uitleg. Autosportwereld.be was wel in Poperinge en zag dat het wel goed was. Daarmee geconfronteerd, vond de dhr. Lismont niet beter dan: “Ah, ik vroeg me al af waarom Ieper dan wel mocht doorgaan, ik zal slecht geïnformeerd zijn… en ik weet niet hoe Poperinge het aanpakt, er is geen contact geweest.

Uiteraard zou contact tussen beide burgemeesters zeker geen (rally)brug te ver zijn geweest. “Wij willen vermijden dat er een corona brandhaard uitbreekt tijdens de rally”, ging het verder. Dat rally in open lucht plaatsvindt, er sociale afstand moet zijn en een verplichte maskerdracht geldt voor het (beperkt) aantal toeschouwers en medewerkers, dat staat allemaal in het protocol van de RACB… dat blijkbaar het kantoor van de burgemeester nog niet bereikt had. Ook dat autosport een economische impact heeft en dat in ons land enkele honderden, zo niet meer dan 1.000 mensen hun dagelijks brood met de sport verdienen, was de heer Lismont vreemd. “Voor die paar cafés die wat minder omzet hebben…

Kortom, het lijkt er meer en meer op dat beslissingen over evenementen (inclusief rallywedstrijden) meer en meer op willekeurig buikgevoel worden genomen. Feiten en inzicht zijn door corona blijkbaar meer dan aangetast. Misschien moet u als lezer, maar ook als burger van dit land ook maar eens goed nadenken…