Home > F1 > F1: de teams en hun oorsprong (4)

F1: de teams en hun oorsprong (4)

Williams
De familie Williams zal verdwijnen aan het roer van de renstal waarvan zij de oprichters waren. Dat leerden we nog maar gisteren. Williams was ooit een van de top renstallen in F1. Frank Williams was een hele tijd onlosmakelijk verbonden met het team Hij richtte in  1964 “Frank Williams Racing Cars” op, en ging in 1968 in de Formule 1. Dat gebeurde onder diverse vormen als De Tomaso, Motul, Politoys en Iso-Marlboro, voor hij zijn eigen chassis ontwikkelde. In 1976 verkocht Williams het team aan miljonair Walter Wolf, waarna interne onenigheid Williams deed beslissen om uit het eigen team te stappen. In 1977 richtte Williams opnieuw een team op, met als rijder Patrick Neve en met financiering van de Belle Vue brouwerijen. Met  ingenieur Patrick Head aan boord was Williams Grand Prix Engineering geboren. Saoedisch sponsorgeld en een geslaagd ontwerp van Head zorgde voor de definitieve doorbraak met een wereldkampioenschap voor Alan Jones (1980) en constructeurstitels in 1980 en 1981. Rosberg zette de zegereeks voort met een titel in 1982. Met de keuze voor telkens net de goede motor volgden titels met de Honda voor Nelson Piquet (1987), en met de Renault voor Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996) en Jacques Villeneuve (1997). Er volgde nog een redelijk succesvolle periode met  BMW maar na hun vertrek in 2005 gleed Williams naar de staart van het peloton.

In 1986, op de terugweg van de F1 tests op Paul Ricard, raakte de Ford Sierra huurwagen van Frank Williams van de baan. Hij hield er een gebroken nek aan over en moest vanaf dan zijn dagen doorbrengen verlamd en in een rolstoel. Niettemin slaagde de onverzettelijke Frank Williams erin om het team te blijven leiden van 1987, tot dochter Claire het vanaf 2013 geleidelijk overnam. Maar in het tijdperk van de turbo-hybride motoren kon Williams, ondanks de Mercedes motor, zich nooit meer van de staart van het veld losmaken en financiële problemen dreven het team tot uitverkoop. De naam van het team, één van de oorspronkelijke Engelse “garagisten” (zoals Enzo Ferrari de concurrenten graag noemde) blijft wel behouden, maar de link met de oorsprong van het team, de familie Williams, is nu al doorgesneden. De Williams van 2021 kan misschien wel eens weinig te maken hebben met wat het Williams team ooit was…

Haas

Haas F1 is de jongste telg op de grid van de Formule 1. Het team maakte zijn opwachting in 2016. Een Amerikaans team op de F1 grid. Het was, is en blijft de natte droom van de F1 bonzen, vroeger van Bernie Ecclestone, tegenwoordig van Liberty Media. Het huidige Haas F1 werd opgericht door industrieel Gene Haas en vindt zijn wortels in het NASCAR team Stewart-Haas Racing. Ze hebben een fabriek in Banbury, Engeland, bouwen op een Italiaans Dallara chassis en worden aangedreven door Ferrari motoren. Daarmee komen ze misschien nog het dichtst in de buurt van de vroegere “garagisten”. Wie op zoek gaat naar enige teamgeschiedenis moet wel even opletten want Haas F1 heeft niets te maken met het voormalige Lola-Haas team, dat een creatie was van de eeuwig sigaren-kauwende Carl Haas. Dat team reed in de mid jaren 80 als Beatrice-Lola en Lola-Haas en  haalde indertijd zelfs Alan Jones uit zijn pensioen. Na twee kwakkelseizoenen werd alles dan verkocht aan diverse geïnteresseerden, o.a. Benetton kocht de Ford motoren en haalde zijn eerste zeges daarmee.

(foto: ©W.Bouchez)