Home > Moto > MotoGP > MotoGP: de 900ste wedstrijd bulkt van de primeurs

MotoGP: de 900ste wedstrijd bulkt van de primeurs

Het is onmogelijk om niet in superlatieven te spreken over het MotoGP seizoen 2020. In de GP van Stiermarken, het tweede deel van het Oostenrijkse tweeluik op de Red Bull Ring zagen we weer razendspannende, zenuwslopende wedstrijden met verassende uitkomst.

foto: ©motogp.com

De afwezigheid van Marc Marquez en zijn nummer 93 Honda gaf in 2020 aanleiding tot heel wat mogelijkheden voor een kampioenschap dat er door Corona perikelen sowieso al heel anders uitzag. Ook in Oostenrijk kregen we voor de tweede week op rij opnieuw een reeks primeurs.

Beginnen we met Pol Espargaro en zijn eerste pole, tevens de eerste voor KTM. De Spanjaard kon ze echter niet vasthouden want de Suzuki van Mir was het beste uit de startblokken. Na de eerste positiegevechten vestigde zich een ongewone orde met Mir, voor de privé-Honda LCR van Nakagami en voor een Jack Miller die met de Ducati op zijn minst een podium in zin had. Tot…Maverick Vinales, al in problemen met de Yamaha, zonder remmen viel en aan 227 km/u besloot om vrijwillig van zijn motor te stappen, om een nog ergere klap in Bocht 1 te vermijden. Vinales veerde ongedeerd weer recht, maar de Yamaha vernielde de air-fence en dus werd er een rode vlag getrokken. Na de herstart voor de resterende 12 rondes kwam er een andere race. Miller schoeide zijn Pramac Ducati met zachte rubbers en ging naar de leiding. Niet lang daarna volgden Pol Espargaro en Miguel Oliveira in zijn spoor. Espargaro nam over en leek op weg naar zijn eerste zege, en de eerste thuiszege in MotoGP voor KTM. Maar Miller greep zijn kans, ging onderdoor in de voorlaatste bocht, dwong een opzittende Espargaro wijd in de laatste bocht en zowel Miller als Espargaro zagen…Oliveira met de Tech3 klanten-KTM zegevierend over de finish gaan! De eerste zege voor een Portugese rijder, in 900 wedstrijden op het hoogste niveau, was een feit.

Moto2: Martin si, Martin no…

Aron Canet (Openbank Aspar Team Speed Up) kon niet lang genieten van zijn eerste pole in Moto2, de Spanjaard ging al snel tegen de vlakte. Het maakte de weg vrij voor Jorge Martin, die met de Red Bull KTM Ajo Kalex naar de zege leek te stormen. Al diende hij zich tegen het einde van de race nog fel te verzetten tegen een sterk opgekomen Kalex van Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46). Te fel zelfs want Martin ging even, heel even, over het groene stuk op weg naar de laatste bocht. En het reglement is streng, zeer streng. Martin moest zijn leidersplaats in wisselen voor een tweede stek, en zo kreeg Bezzecchi zijn eerste zege in Moto2. Zijn teamgenoot Luca Marini blijft voorlopig leider in de tussenstand.

Moto3: Vietti met de eerste

Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46 KTM) won de wedstrijd in de kleinste klasse na een lang duel met Tony Arbolinoo (Rivacold Snipers Team Honda). Een goed gevolgde Ai Ogura (Honda Team Asia) werd derde. Albert Arenas (Valresa Aspar Team KTM) kwam als vijfde over de meet maar blijft wel leider in het klassement