Home > #Hoofdnieuws > WRC Mexico: Ogier leidt na dag twee, Neuville morgen terug aan de start

WRC Mexico: Ogier leidt na dag twee, Neuville morgen terug aan de start

De rally van Mexico vindt dus wél plaats en wij gaan de rally op de voet volgen! Kan onze landgenoot Thierry Neuville na dag een zijn voorsprong uitbouwen of zal hij vechten met het stof? Volg het hier met live updates.

Stand na dag twee:

Foto ©: WRC

Round-up WRC KP7-KP12: Dag twee zit erop in de rally van Mexico. Het was een bewogen namiddag en de rijders hadden het opnieuw moeilijk met de ondergrond. In de eerste proef van de middag was Ott Tänak de snelste. Collega Hyundai-rijder Dani Sordo had minder geluk en moest opgeven vanwege een mechanisch probleem, de Spanjaard komt niet meer aan de start. Het grootste incident gebeurde met de Ford Fiesta van Esapekka Lappi, na de finish van KP7 vatte de wagen van de Fin vuur en brandde volledig uit, Lappi en co-piloot zijn ongedeerd. Door het incident werd KP8 geannuleerd.

In KP9 was Thierry Neuville de pechvogel van dienst, onze landgenoot moest net voorbij halverwege de KP zijn Hyundai parkeren en kon de rest van de KP’s niet afleggen, morgen komt hij wel terug aan de start. In KP9 was het opnieuw Ott Tänak die de proef naar zijn hand kon zetten, waardoor hij de derde plek kon bemachtigen. KP10 & KP11 (twee keer de Autodromo, minicircuit) waren een kolfje naar de hand van leider Sébastien Ogier, de Fransman was tijdens beide KP’s de snelste en kon zijn voorsprong in het klassement nog een beetje vergroten. De laatste KP van de dag en de kortste (730 meter) op de kalender werd gewonnen door Kalle Rovanperä, die op zijn beurt dichter bij de top drie komt. Vandaag was een bewogen, maar boeiende dag. Morgen zijn er nog eens negen KP’s.

Lus 2:

  • Tweede lus WRC 3: In deze categorie was het vandaag een afvallingsrace. Bij de eerste KP van de dag kwamen nog negen wagens aan de start, de laatste KP zijn ze geëindigd met vier wagens. De Boliviaan Marco Wilkinson heeft zijn voorsprong nog wat verder kunnen uitdiepen. Met zijn Citroën C3 R5 verloor hij deze middag maar één KP. Hij heeft nu een voorsprong van bijna drie minuten op de Chileen Emilio Fernandez. De derde in dit klassement is thuisrijder Ricardo Trivino, de Mexicaan volgt wel al op meer dan vier minuten.
  • Tweede lus WRC 2: nadat de Zweed Pontus Tidemand in de voormiddag alle KP’s won, deed hij in de namiddag nog eens hetzelfde, 9 op 9 voor de Skoda-rijder. In de namiddag moest zijn dichtste achtervolger Nikolay Gryazin (Hyundai I20) slechts negen seconden prijsgeven, zijn achterstand bedraagt nu 51,1 seconden. Ole Christian Veiby (Hyundai I20) staat derde en laatste, de Noor volgt al op meer dan vijf minuten. Nog niets is gespeeld hier, er komen nog twaalf KP’s.
  • KP12 Street Stage Léon, 0.73 km: de allerlaatste proef van de dag en de kortste van het seizoen. Een kort bochtig parcours waar de rijders twee keer een donut moesten uitvoeren. Kalle Rovanperä wint de laatste KP van dag twee. Ogier moet 0.3 seconden toegeven op zijn dichtste achtervolger Teemu Suninen. Elfyn Evans doet haasje over met Tänak en sluit de tweede dag op de derde plek. Wereldkampioen Ott Tänak staat vierde, op 0,2 seconden van Evans. Kalle Rovanperä vervolledigt de top vijf en volgt op slechts op 2,5 seconden van de derde plek.
  • KP10 & KP11 SSS Autodromo Shell V-Power 1, 2,33 km: het eerste prestigeduel ging tussen Ogier en Evans. De Fransman won met slechts 0,6 seconden voorsprong. Het tweede duel werd twee keer gewonnen door Ott Tänak, die het moest opnemen tegen Kalle Rovanperä, het verschil was 1,6 seconden. Teemu Suninen won het derde en laatste duel tegen Gus Greensmith. Over het algemeen was leider Sébastien Ogier in beide proeven de snelste, hij breidt zijn voorsprong uit tegenover Teemu Suninen met 1,5 seconden.
  • KP10 & KP11 SSS Autodromo Shell V-Power 1, 2,33 km: nu worden er nog drie extreem korte proeven gereden (SSS). Bij deze twee proeven rijden twee rijders twee keer tegen elkaar op een mini-circuit. De tijden van de rijders worden bij hun totale tijd geteld.
  • KP9 Las Minas 2, 13,69 km: wereldkampioen Ott Tänak wint na KP7 ook KP9, hij rijdt 3.2 seconden sneller dan Rovanperä. De Est springt over Evans in het klassement en neemt de derde plek in, maar het is vandaag niet gemakkelijk geweest voor hem: “we hebben een hele slechte dag gehad vandaag. We kunnen nog wat tijd winnen, maar het is al moeilijk geweest.” Leider Sébastien Ogier vergroot zijn voorsprong tot 12 seconden op Teemu Suninen in het klassement.
  • KP9 Las Minas 2, 13,69 km: aan de finish heeft Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) voorlopig de snelste tijd, 0.5 seconden sneller dan Sébastien Ogier.
Foto ©: eWRC, Neuville moet zijn wagen parkeren, precieze probleem nog onduidelijk
  • KP9 Las Minas 2, 13,69 km: pech voor Neuville!! De wagen van Thierry Neuville lijkt plots geen power meer te hebben. Het ziet er niet naar uit dat onze landgenoot kan doorgaan.
  • KP9 Las Minas 2, 13,69 km: Na een lange wachttijd is KP9 van start gegaan met Elfyn Evans (Toyota Yaris).

Er blijft niet veel over van de Ford Fiesta van Esapekka Lappi.

  • KP 8, Ortega 2 : zopas werd bekendgemaakt dat KP 8 geannuleerd wordt. De wagens worden nu naar de start van KP9 gebracht. Deze proef begint rond 1:10 onze tijd.
  • KP 7, El Chocolate 2, 31,45 km: reactie Neuville na KP7: “De wagen voelt OK aan, maar we hebben een andere bandenstrategie dus we moeten het bekijken over de hele lus of alles wel werkt.”
  • KP 7, El Chocolate 2, 31,45 km: Ott Tänak wint de eerste KP in de namiddag en zet zijn inhaalrace verder. Teemu Suninen blijft tweede en neemt 1,5 seconden terug op Ogier. Neuville verliest 11 seconden op de Franse leider, maar er kan nog veel gebeuren. Helaas gaan we geen Esapekka Lappi (Ford Fiesta) en Dani Sordo (Hyundai I20) terugzien.
  • KP 7, El Chocolate 2, 31,45 km: ook problemen voor Dani Sordo, er komt rook vanonder de motorkap van Hyundai. Hij zet zijn wagen aan de kant.
  • KP 7, El Chocolate 2, 31,45 km: de wagen van Esapekka Lappi vat vuur en de Fin moet vluchten, Lappi kunnen we schrappen voor het klassement. De wagen is volledig uitgebrand, de rijder en de co-piloot zijn ongedeerd.
  • KP 7, El Chocolate 2, 31,45 km: er is een vertraging van 10 minuten. Net zoals deze ochtend mag de Brit Elfyn Evans de spits afbijten. Halverwege de KP is Neuville sneller dan Evans, maar leider Ogier moet nog passeren. Ook nu is het nog steeds moeilijk voor de rijders om grip te vinden op de lastige ondergrond, er wordt wel al sneller gereden dan deze ochtend. Thierry Neuville is 4,3 seconden sneller dan Evans aan de finish, maar leider Sébastien Ogier duikt er nog eens 9 seconden onder, waardoor onze landgenoot op 19 seconden komt in het klassement.
  • Lus 2: de rijders beginnen om 22h45 onze tijd aan de tweede lus van de dag.

  • Neuville en zijn team hebbn er alvast alles aan gedaan om de wagen in orde te brengen voor de tweede lus.

Lus 1:

  • KP 3, El Chocolate 1, 31.45 km: de rijders beginnen vandaag meteen met de langste KP van de dag. Aan het einde van de eerste KP duikt Thierry Neuville (Hyundai) 7, 2 seconden onder de tijd van Elfyn Evans. (Toyota) Ogier en Tänak moeten wel nog over de streep komen. Neuville klaagt uiteraard over grip en ziet later Sébastien Ogier (Toyota), Teemu Suninen (Ford) en vooral Ott Tänak voorbij komen. De Est leidt na de derde poef, voor Suninen, Ogier en Neuville!
  • KP 3, El Chocolate 1, 31.45 km: Dani Sordo (Huyndai) kent problemen en verliest meteen vijf minuten…
  • KP4, Ortega 1, 17,24 km: zelfde wedstrijdbeeld, Evans verliest redelijk veel tijd, ook op Neuville, die als tweede start. Er is erg veel stof op de proeven. Sébastien Ogier is snel, maar het nieuws is het tijdverliss van Ott Tänak. de Est laat meer dan 30 seconden liggen tijdens de proef. Sébastien Ogier wordt dan ook leider in de wedstrijd, voor Teemu Suninen (+ 5,3) en Thierry Neuville (+10,5). Tänak volgt op 35″.
  • KP5, Las Minas, 13,69 km: Evans voorlopig de snelste. Neuville verliest voor het eerst tijd op de Brit, onze landgenoot had tijdens de KP wat tijd verloren en komt binnen met lichte schade rechts achteraan. “Ik heb heel hard gereden, maar ik ben verrast over de tijd”, vertelt Neuville. Ondertussen rijdt Sébastien Ogier 1,6 seconden sneller dan Elfyn Evans, het ligt dicht bij elkaar. Ott Tänak gaat nog 2,0 seconden sneller dan Ogier, de huidige wereldkampioen begint aan een inhaalrace nadat hij eerder al meer dan 30 seconden verloor. Het is Dani Sordo (Hyundai) die op de valreep de snelste chrono rijdt, de Spanjaard is 1.5 seconden sneller dan zijn ploeggenoot. Na KP5 is het nog steeds Ogier die de dans leidt, de Fransman heeft 7.8 seconden voor op Suninen Teemu, Neuville volgt als derde op iets meer dan 12 seconden.
  • KP6 Parque Bicentenario, 2,71 km: Zo meteen beginnen we aan de laatste en kortste KP van de eerste lus. Ogier begint als leider. Voor onze landgenoot is de eerste lus gepasseerd, hij pakt twee seconden terug op Sébastien Ogier en volgt op 10 seconden in het klassement. Ondanks de tijdswinst is Thierry Neuville niet tevreden over zijn vorm: “ik heb mijn best gedaan, maar in de laatste twee KP’s had ik niet het goede ritme, dat ligt misschien aan de lichte schade achteraan de wagen.” Ott Tänak verliest bijna 8 seconden op deze KP, de Est moet ergens een foutje gemaakt hebben, in het klassement volgt hij al op 38.6 seconden. Onze landgenoot sluit de eerst lus af met een overwinning in de laatste KP.
  • Eerste lus WRC 2: in de WRC 2-categorie kwamen slechts drie rijders aan de start. Na de eerste lus is het de Zweed Pontus Tidemand die leidt met zijn Skoda Fabia R5 EVO. Tidemand won de vier KP’s en heeft 23 seconden voorsprong op de Rus Gryazin in zijn Hyundai. Veiby uit Noorwegen staat op derde plek en volgt op net geen vier minuten. Het belooft nog een spannende strijd te worden.
  • Eerste lus WRC 3: In de WRC 3-categorie is het voorlopig minder spannend. Het is de Boliviaan Marco Bulacia Wilkinson in een Citroën R5 die na vier KP’s meer dan een minuut voorsprong heeft. Zijn voorsprong heeft hij te danken aan de pech van anderen. In de eerste KP van de dag verloor Oliver Solberg bijna negen minuten. De Zweed startte als leider nadat hij gisteren de eerste twee KP’s won, de Chileen Alberto Heller nam de leiding over. In de volgende KP verloor de Chileen meer dan 45 minuten, waardoor Wilkinson op zijn beurt de leiding nam.

Round-up WRC KP 3-6: De eerste lus van dag twee in Mexico zit erop. We begonnen vandaag met de langste KP, Ott Tänak zette de concurrentie meteen op meer dan 10 seconden. Door een probleem met zijn wagen in KP4 verloor hij meer dan 40 seconden door op een verbinding zijn ophanging te beschadigen en nu moet hij achtervolgen. In de tweede KP van de dag nam Sébastien Ogier in zijn Toyota Yaris de leiding over van Ott Tänak. De rijders hadden allemaal last van de stoffige wegen en niemand reed echt vlekkeloos. De Spanjaard Dani Sordo won KP5 maar zal niet meer vooraan in het klassement eindigen, de Hyundai-rijder verloor na de eerste KP van de dag meer dan vijf minuten. Thierry Neuville nam de laatste KP voor zijn rekening en komt zo terug tot de derde plek op 10 seconden van leider Ogier.

Stand na eerste lus: 1)Sébastien Ogier, 2) Teemu Suninen +9,7, 3) Thierry Neuville +10,3, 4) Esapekka Lappi +16,6, 5) Elfyn Evans +19,1

You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Kroatië: Rovanperä leidt voor Neuville in tweestrijd
WRC Kroatië: Rovanperä begint met beste papieren