Home > #Hoofdnieuws > BK RX: Demir wil circuit openhouden

BK RX: Demir wil circuit openhouden

Na de regionale rijders op zaterdag was het zondag de beurt aan de nationale piloten om aan het Belgische Kampioenschap rallycross van 2020 te beginnen. Naast het sportieve was er ook nieuws vanuit de paddock waar Vlaams minister Zuhal Demir de beoefenaars en sympathisanten van deze sport openlijk kwam steunen.

Hoog bezoek: Zuhal Demir

Het was Vlaams minister Zuhal Demir in hoogsteigen persoon die zondagvoormiddag een kijkje kwam nemen op het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen en haar steun openlijk kwam betuigen om het circuit open te houden. “We gaan die mensen hun hobby toch niet afnemen“, gaf Demir mee aan de collega’s van Het Laatste Nieuws. Ook gaf ze daar mee dat de site wel degelijk is ingericht als recreatiegebied. “Ik ben voor vergroening en hecht veel belang aan onze natuur, maar soms moet je een middenweg volgen“, meldde ze verder nog aan HLN.

Sportief werd er gestreden in vijf klassen, Supernational plus en min 2000cc, Super1600 en de X-Cross Cars Junior en Senior waarbij vooral die laatste klasse duidelijk in de lift zit.

X-Cross Cars Junior: Victor Vranckx versus Tom Heindricx
In de jongeren klasse van X-Cross Cars waren het Victor Vranckx en Tom Heindricx die de beste tijden verdeelden. Ook in de finale streden zij voor de winst waarbij Victor Vranckx uiteindelijk het laken naar zich toe trok.

X-Cross Cars Seniors: klasse blijft groeien
Liefst 17 rijders telden we dit weekend in deze klasse waar een weekend eerder Thierry Neuville zelf nog deelnam met één van de zijn Cross Cars van het project Livelife. Na drie reeksen was het Michael Maraife die het pak leidde. Dat de strijd hevig is in deze klasse kan afgeleid worden uit het feit dat drie verschillende rijders in even veel heats eens snelste tijd op de tabellen wisten te zetten. In de finales was het dan weer Jan Keller die heerste door na een gewonnen halve finale ook de finale winnend af te sluiten.

Super1600: Van Den Branden doet het weer in de regen
In deze klasse kregen de rijders stevige concurrentie van twee Tsjechen, elk met een Skoda. Jan Cerny (Skoda Citigo) en Jozef Susta (Skoda Fabia) kwamen het Europese seizoen dat in Barcelona begint voorbereiden. Na de reeksen was het Jan Cerny die dankzij twee beste tijden onze landgenoten achter zich liet. Maar uiteindelijk toonde Davy Van Den Branden zich in de regen de beste door de finale overtuigend te winnen. Hij mocht op de hoogste trede van het podium plaats nemen geflankeerd door beide Tsjechen.

Supernationals min 2000cc: spanning verzekerd
Net als de voorbije jaren rijden in deze klasse heel wat kandidaten rond voor de dagwinst. Steve Volders (2) en Kurt Lambers (1) verdeelden de snelste tijden maar in zijn halve finale moest Lambers zijn meerdere erkennen in Bart Coninx. In de andere halve finale verging het Volders nog erger. Mede door een foutje in de jokersectie kwam deze niet verder dan een vijfde plek, net te weinig voor een finale. Het was Filip Wojtowicz die met zijn Volvo C30 die halve finale wist te winnen. Wojtowicz trok die lijn door in de finale en won op overtuigende wijze de eerste van het seizoen.

Supernationals plus 2000cc: Luc Maris na pech van Bex
Zoals verwacht kregen we hier een Volvo-strijd tussen regerend kampioen Luc Maris en Kristof Bex. Elk wisten zijn hun halve finale te winnen waarna ze ook naast elkaar mochten postvatten in de finale. Daar was het Bex die het beste wegkwam maar toen die na enkele rondjes met pech naar de kant moest lag de weg naar de overwinning helemaal open voor Luc Maris. Na Maris was het de Nederlander Roel Verhoeven (BMW) die tweede werd voor Tom Meeusen (Mitsubishi).

Naar gewoonte gaan de poorten van het Duivelsbergcircuit nu op slot voor het broedseizoen waarna die pas in juli normaliter weer open gaan. Tussendoor trekt het BK achtereenvolgens naar Lydden Hill (Engeland), Valkenswaard (Nederland) en Buxtehude (Duitsland).

(foto’s J Dingenen)

You may also like
BK Rallycross: voorlaatste weekend op het Eurocircuit
In een notendop: rallycross in Frankrijk en Nederland
BK RX: Start uitgesteld
BK RX: Bora zoekt en vindt circuits