Home > #Hoofdnieuws > BK RX: dan toch de openingswedstrijd

BK RX: dan toch de openingswedstrijd

Het rallycross seizoen gaat op 7 maart (VAS) en 8 maart (BK) van start. Zo lijkt het toch. Na heel wat heen en weer geschrijf achter de schermen, met heel wat tegenstrijdige berichten en heel wat onduidelijkheid, verscheen plotseling een voorbeschouwing voor het komende seizoen vanuit het Duivelsbergcircuit. Daaruit kunnen we maar een ding afleiden: op de Duivelsberg gelooft men rotsvast dat de wedstrijden doorgaan, althans, voor dat eerste weekend.

Nog maar een week geleden was er een vergadering rondom het dossier Duivelsberg. Berichten daarover verschenen op de site van “vrt news” en in “Het Laatste Nieuws Regionaal”. Een verontrustend bericht, dat ons rechtstreeks vanuit het kabinet van Zuhal Demir bereikte en waarin vermeld wordt dat er “geen uitbating” kan gebeuren, smeet nog meer koren op die molen. Reden genoeg om nog maar eens de wenkbrauwen te fronsen, temeer daar de diverse betrokken instanties zoals BRCV (de uitbater van het Duivelsbergcircuit), die door ons om enige duiding werden gevraagd, nadrukkelijk afwezig bleven in dit debat. Stilzwijgen…tot dit weekend dus. We gaan er dan ook vanuit dat alvast het eerste weekend van het VAS en BK Rallycross op het Duivelsbergcircuit zal doorgaan op 7 en 8 maart.

Super1600: Tsjechen op bezoek
In Super1600 zijn alle ogen gericht op Steve Otzer. Hij zal zijn titel verdedigen met zijn Citroën en is op zoek naar een derde titel op rij. Maar tegenwind mag de man uit Lubbeek verwachten van thuisrijders Dennis Remans en Pascal Romans, elk met een Ford Fiesta. Yves Teelen, teamgenoot van Remans, heeft ook wat verbeteringen aangebracht aan zijn Peugeot 208. Davy Van Den Branden (Citroën DS3) is er ook nog eens op gebrand om de titel mee naar Tielrode te nemen na een periode van 2 jaar met enkel ereplaatsen. Nick Vanalken, net als Yves Teelen aanwezig op de testdag van 15 februari, heeft ook wat veranderingen aan de VW-krachtbron gedaan. Er zullen zeker enkele Noorderburen van de partij zijn zoals Marcel Snoeijers en Willem Veltman. Last but not least is er het Tsjechisch duo Josef Susta en Jan Cerny, elk met een Skoda Fabia dat komt testrijden met het oog op het Europees kampioenschap Super1600 dat in April van start gaat in Spanje. Enkele outsiders zijn Jordy Putzeys (Opel Astra) en Peter Barnhoorn (Citroën C2)

Supernationals min 2000cc: nog meer titelkandidaten
De SuperNationals klasse min 2000cc krijgt nog meer versterking wat het deelnemersveld betreft met onder meer Steve Volders (Ford Fiesta MK7), de Honda Civic van Joel Strackx en RST rijder Kimi Vermeulen in de ex Lambers Ford Sierra. Volders, die vorig jaar deelnam in het WK RX2 waarin de Nieuwerkerkenaar 10de algemeen eindigde, is een te duchten tegenstander. Hij heeft reeds een titel achter zijn naam in deze klasse, regerend kampioen Kurt Lambers (BMW M3) is dan ook verwittigd. Ook Strackx, die vorig jaar heel wat Europese circuits heeft bezocht met zijn Honda heeft al heel wat ervaring. Ook Filip Wojtowicz met de door Patrick Mertens klaargestoomde Volvo C30 mag men niet uit het oog verliezen. Daarnaast kunnen er nog heel wat namen worden opgenoemd zoals het Opel-duo Robbe Goris en Glenn Cools ,Dave Van Beers (Renault Clio), Bart Coninx, Nick Neyens en de Nederlanders Mandy Kasse (Ford Fiesta) en Ron Snoeck (Volvo C30).

Supernationals plus 2000cc : opnieuw een Volvo-duel?
Bij de grotere broers, de klasse plus 2000cc, zullen een tiental rijders aanwezig zijn. Hierin zijn alle ogen gericht op kampioen Luc Maris die met zijn Volvo S40 dit jaar zware tegenstand mag verwachten van onder andere vice-kampioen Kristof Bex (Volvo S40) die er een aantal testrondjes heeft afgewerkt met zijn Volvo S40. Ook Stefan Vaesen in zijn BMW E36 mag niet uit het oog verloren worden, evenals Tom Meeusen, Johnny Verkuringen en Ludo Hermans die voor het nodige spektakel kunnen zorgen. Voor Stephanie Van Lingen zit er weer een sabbatjaar aan te komen o.w.v. een tweede zwangerschap en zijn kan bijgevolg van aan de zijlijn supporteren voor manlief Yves Teelen.

Naast deze drie klassen ziet u ook rijders uit de klasse X Cross aan het werk (Junior en Senior) en naast het BK wordt er ook voor het vijfde jaar op rij voor het BELNED RC- gestreden op een circuit in BELgië (Duivelsberg) en NEDerland (Eurocircuit) met een zeer mooie prijzenpot als eindresultaat. De enige vereiste voor deelname is het aanbrengen van een sponsorsticker van 20x50cm aan beide zijden van de racewagen.

Regionale rijders met een nieuwe klasse
De eerste wedstrijd voor het VAS-kampioenschap 2020 zal zoals gewoonlijk op zaterdag verreden worden. Dit jaar zijn er ook wat veranderingen in het reglement van toepassing. VAS Rallycross telt nu vier klassen met de klasse A tot en met 1600cc de klasse B van 1600cc tot een maximum van 2100cc, de klasse C van 2100cc tot maximaal 4000cc. en de klasse D promotie waar de motoren maximaal 2000cc mogen hebben. Een regionale voorbeschouwing krijgt u later nog te lezen op deze pagina’s.

(bron persdienst BRCV, foto J Dingenen/Nick Vanalken tijdens de testdag)

You may also like
BK Rallycross: voorlaatste weekend op het Eurocircuit
In een notendop: rallycross in Frankrijk en Nederland
BK RX: Start uitgesteld
BK RX: Bora zoekt en vindt circuits