Home > #Hoofdnieuws > WRC Finland: superieure Tänak aan het feest in Finland

WRC Finland: superieure Tänak aan het feest in Finland

Ott Tänak (Toyota) heeft op overtuigende wijze de Rally van Finland gewonnen. De Est bleef het volledige weekend foutloos en dat resulteerde in zijn vierde zege van het seizoen. Als kers op de taart schreef hij ook nog de power stage op zijn naam waardoor hij maximale punten scoort in het kampioenschap. Esapekka Lappi (Citroën, +25,6 seconden) en Jari-Matti Latvala (Toyota, +33,2 seconden) mochten ook mee op het podium.

Foto: © WRC

Met deze verschillen in de ‘Grand Prix van het WRC’ kunnen we gerust spreken van een afgetekende zege van Tänak. Het volledige weekend presteerde hij op hoog niveau en hij leek ten allen tijde de controle over de wedstrijd te hebben. Ook vandaag kwam hij nooit in de problemen, integendeel. Zijn voorsprong bleef groeien. De superioriteit van de Toyota in Finland valt niet te ontkennen, maar Tänak was deze wedstrijd een klasse apart. Met een vierde zege in negen wedstrijden lijkt hij zich te profileren tot de te kloppen man voor de titel dit jaar.

Een extra reden tot juichen voor de Est is dat zijn voornaamste uitdagers, Sébastien Ogier (Citroën) en Thierry Neuville (Hyundai), niet konden meestrijden voor het podium. Met respectievelijk een vijfde en een zesde plaats kan geen van beide rijders tevreden zijn. Lichtpunt voor Neuville vandaag was dat hij nog zijn teamgenoot Craig Breen voorbijging nadat die een tijdstraf van 20 seconden kreeg doordat hij te laat in de tijdscontrole arriveerde. Ook in de power stage deed onze landgenoot het goed met een tweede plaats. Toch zal geen van beide favorieten met een goed gevoel het land van de duizend meren verlaten.

Door de afwezigheid van de titelpretendenten waren het de mannen van de tweede rij die voor spektakel zorgden. Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi toonden flitsen van hun klasse en streden een tijd mee voor de winst. Toen duidelijk werd dat Tänak niet te kloppen was, duelleerden ze op fraaie wijze voor plaats twee. Lappi haalde het uiteindelijk van Latvala, maar beide heren kunnen tevreden zijn over hun prestaties op het thuisfront. Dat was ook Andreas Mikkelsen (Hyundai), die een mooie vierde plaats uit de brand sleepte.

In het kampioenschap slaat Tänak (180 punten) nu een kloofje. Hij heeft nu 22 punten voorsprong op Ogier (158 punten) en 25 punten op Neuville (155 punten). Over drie weken is er een nieuwe manche van het WRC met de Rally van Duitsland (22-25 augustus).

 

You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Monte-Carlo: achttien proeven en driemaal de Turini
WRC 2023: Bertelli met Toyota in Zweden