Home > Rally > WRC Finland: autoritaire Tänak gaat als leider slotdag in

WRC Finland: autoritaire Tänak gaat als leider slotdag in

Ott Tänak heeft dankzij zijn prestaties vandaag een goede uitgangspositie verworven om de Rally van Finland op zijn naam te schrijven. De Est sloot de dag af als leider met een voorsprong van 16,4 seconden op Esapekka Lappi (Citroën) en 28,8 seconden op Jari-Matti Latvala (Toyota). Thierry Neuville (Hyundai) stond de hele dag op de zevende plaats.

Foto: © WRC

Vooral deze ochtend zette Tänak enkele indrukwekkende tijden neer. Hij bouwde zijn voorsprong uit en consolideerde die deze middag met succes. “Het was een goede dag voor ons. Deze morgen hebben we hard gereden om het verschil te maken en deze namiddag bleven we foutloos. Een perfect resultaat voor ons.”

Ook achter Tänak ging het hard. Esapekka Lappi en Jari-Matti Latvala vochten voor plek twee en zochten meermaals de limieten op. In proef veertien ging Latvala net over zij limiet, met een lekke band tot gevolg. Hij behield zijn tweede plaats, maar Lappi kwam meer en meer opzetten. In de namiddag leek de Citroën-rijder het pleit in zijn voordeel te beslechten met enkele scratches. Latvala kon het tempo niet volgen en lijkt nu vrede te moeten nemen met plaats drie. Het verschil tussen beide kemphanen is ondertussen opgelopen tot ruim twaalf seconden.

Tussen Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Sébastien Ogier (Citroën) was er ook een mooie strijd voor plaats vier. De twee wisselden vandaag meermaals van plaats, maar het is Mikkelsen die als vierde van start gaat morgen. De Noor heeft een bonus van 2,6 seconden op de wereldkampioen.

Thierry Neuville tenslotte vond vandaag wel zijn ritme, maar dat vertaalde zich niet in plaatsgewin. Onze landgenoot zweeft op een zevende plaats in het niemandsland. “Ik voelde me wel goed vandaag, maar door onze positie konden we nooit meedoen vooraan. Doordat we nog wat van de baan moesten ruimen, hadden we gewoon de snelheid niet. Morgen moeten we hopen dat we nog ergens kunnen profiteren om een plaatsje te winnen.”

De Rally van Finland gaat morgen om 7u38 met de eerste van de nog vier resterende proeven.

You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Monte-Carlo: achttien proeven en driemaal de Turini
WRC 2023: Bertelli met Toyota in Zweden