Home > #Hoofdnieuws > Ypres Rally: wat u moet weten

Ypres Rally: wat u moet weten

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.19.9″][et_pb_row _builder_version=”3.19.9″][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″]

Vandaag gaat “de heilige week” van start in en om Ieper. In het kleine dorpje Boezinge is er vanavond immers al de ondertussen bijna legendarische shakedown voor de historic wagens, deze editie op een hertekend parcours. En vanaf dan gaat het crescendo, tot de finish op de Grote Markt in Ieper op zaterdagavond.

Maar voor het zover is hebben we nog de shakedown en kwalificatiesessie in Nieuwkerke op donderdagavond en de positiekeuze en aansluitende handtekeningensessie op de Grote Markt in Ieper op vrijdagmiddag. De echte rally, die gaat van start vanaf 16u00 op vrijdagnamiddag, wanneer de eerste wagens over het podium zullen rijden, op weg naar hun eerste service en naar de openingsproeven. Hiernaast vindt u een kort overzicht maar voor de gedetailleerde planning en een schat aan informatie is er natuurlijk het programmaboekje van de rally zelf!

Aan de start staan 166 wagens die verdeeld zitten over vier aparte wedstrijden. Het paradepaardje is de Renties Ypres Rally uiteraard, de “moderne” zoals dat heet, met 93 deelnemers. Maar daarnaast zien we ook nog de immer populaire Las Vegas Ypres Historic Rally, voor de FIA gehomologeerde wagens, met 43 deelnemers en de SAS Pils Ypres Classic Rally, voor de wagens gehomologeeerd naar Belgische regelgeving, met 23 deelnemers . Als kers op de taart krijgen de fans de Ypres Rally Masters. “We wilden hiermee tegemoet komen aan de wens van de FIA om een Youngtimer competitie op te starten. Er zijn veel van deze wagens in omloop, maar ze staan niet altijd in raceklare toestand“, vertelt organisator Alain Penasse. “In dat opzicht kwamen we misschien wat te laat met ons voorstel, maar het reglementair voor elkaar krijgen was veel ingewikkelder dan het lijkt!“. Slechts zes wagens aan de start, maar niet van de minste: Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC), Paul Lietaer (Frod Cosworth RS), Bruno Thiry (Opel Corsa Kit Car) en Bryan Bouffier (Ford Fiesta WRC) krijgen het gezelschap van Gunther Monnens (Subaru Impreza 555) en Niklas Priem (Opel Corsa Kit Car). Voer voor de fans en de nostalgici dus! De VIP openingswagen van dienst is dit jaar trouwens de nieuwe M-Sport Ford Fiesta R5, gereden door de Franse vedette Eric Camilli.

Planet 22

Ieper is het grote feest van de rally, maar de organisatie roept op tot verantwoord gedrag, zeker met de hoge temperaturen die zaterdag worden verwacht. Er werden ook grote inspanningen gedaan om de rally te vergroenen: het zogenaamde Planet 22. “Overal langsheen het parcours zijn er bio-afbreekbare vuilniszakken, iedereen ontvangt er ook een bij afhaling van zijn ticket. Nu hebben we vastgesteld dat rallyfans zich over het algemeen zeer goed gedragen wat dit betreft“, besluit Alain Penasse. “We rekenen ook flink wat pand aan op glazen en flessen, zo zijn we zeker dat ze worden teruggebracht. De uitstoot compenseren we later met een rallybos. Iedere rijder zal ‘zijn’ boom krijgen. En we hebben een pendeltreintje dat langs alle parkings aan de rand van de stad gaat. Over de vesten trouwens, zo kan u ook nog een toeristische rondrit maken. Hoe aangenaam is dat niet?

Alles staat dus klaar voor de hoogmis van de rally. Rest er enkel…u nog!

(foto: Lorenz Deschuyttere)

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”3.19.9″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″]

Ypres Rally vrijdag

start op podium 16u00 met daarna passages op Zonnebeke, Hollebeke, Mesen, Wijtschate, Kemmelberg.
service om 19u10 met daarna passages op Hollebeke*, Mesen*, Wijtschate*, Kemmelberg* en Zonnebeke.

Ypres Historic Rally vrijdag

start op podium om 16u40 met daarna passages op Kemmelberg en Zonnebeke.
regroup aan Passendaele Museum met daarna de tweede passage op Zonnebeke

Ypres Rally zaterdag

* Ypres Rally Masters voorafgaande aan passage van de “moderne”. De YRM hebben slechts één passage op alle proeven

service om 9u29
lus 1: Dikkebus, Westouter-Boeschepe en Zillebeke
lus 2: Langemark*,Reninge*,Vleteren*,Watou*
lus 3: Dikkebus*, Westouter-Boeschepe* en Zillebeke*
lus 4: Langemark,Reninge,Vleteren,Watou
finish podium om 21u30

Ypres Historic Rally zaterdag

service om 9u38
lus 1: Langemark, Reninge, Vleteren, Watou
lus 2: Dikkebus, Westouter-Boeschepe, Zillebeke
lus 3: Langemark, Reninge, Vleteren, Watou
finish podium om 18u45

En dan ook nog…

  • Ypres Rally Radio is er op 105FM (Ieper) en106.3FM (Roeselare)
  • Mobiele site: https://www.ypresrally.com/nl/mobile
    geen aparte app voor de Ypres Rally. De organisatie koos voor een dynamische website, aangepast aan de smartphone. In het programmaboekje kan u de barcodes scannen en kan u de rallywagens volgen via “track-and-trace”
  • Parking Hop-on-hop-off : gratis! Tijdens de Renties Ypres Rally zal een “hop-on-hop-off” treintje de binnenstad verbinden met alle parkings aan de rand van de stad. Het traject loopt over de vesten, zodat de shuttle geen tijd verliest in files, terwijl je als fan een unieke kijk krijgt op mooie plekjes in Ieper.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
Rally: Officieel – Renties Ypres Rally Belgium geannuleerd
Ypres Rally: de andere winnaars…
BRC Ypres: galerij op zaterdag
BRC Ypres: reacties na de ochtendlus op zaterdag