Home > #Hoofdnieuws > Le Mans 24: Kobayashi, Conway en Lopez op pole

Le Mans 24: Kobayashi, Conway en Lopez op pole

Toyota start zaterdag met beide wagens op de eerste startrij in de 87ste uitgave van de 24 Uur van Le Mans. Kamui Kobayashi, Mike Conway en José Maria Lopez zijn in Toyota #7 de polesitters. Aston Martin greep in het derde en laatste kwalificatiegedeelte nog de macht in GT.

Het verschil tussen Toyota en de privéteams in LMP1 is veel kleiner dan verwacht. Tussen de #7 en de #8 (Fernando Alonso/Sébastien Buemi/Kazuki Nakajima) zit bij Toyota vier tienden van een seconde, maar SMP Racing volgt met de BR1 #17 van Sergey Sirotkin, Ogor Orudzhev en Stéphane Sarrazin ook op amper zes tienden van de pole.

“Het team heeft nog laat het chassis op onze wagen moeten vervangen na de crash gisteren en leverde fantastisch werk”, vertelde polesitter Kobayashi na afloop van de kwalificaties. “Ik ben wat teleurgesteld over de rondetijd, want je verwacht elk jaar om sneller te gaan dan eerdere jaren en dat is niet het geval. De omstandigheden waren niet ideaal, maar de auto is sowieso sneller dan voorheen dus het was mogelijk geweest om sneller te gaan.”

Vandoorne vijfde

De Rebellion #3 van Thomas Laurent, Nathanaël Berthon en Gustavo Menezes vertrekt als vierde en bleef ook binnen de seconde van de snelste Toyota. Stoffel Vandoorne begint met de BR1 #11 van SMP Racing als vijfde aan zijn Le Mans-debuut. Of Rebellion en SMP Racing ook tijdens de race het tempo van Toyota gaan kunnen volgen, valt natuurlijk nog af te wachten.

In LMP2 veranderde alles nog in het beslissende kwalificatiegedeelte, toen de Graff Racing Oreca #39 van Tristan Gommendy, Vincent Capillaire en Jonathan Hirschi bovenaan de tabellen kwam postvatten. De TDS Oreca #26 van onder meer Loïc Duval is tweede, gevolgd door de DragonSpeed Oreca #31 van onder meer ex-F1-rijder Pastor Maldonado.

GT spectaculair

Ook in GTE Pro veranderde alles in het spectaculaire begin van derde kwalificatie. Onze landgenoot Laurens Vanthoor had de pole in handen na Q2, maar start met zijn Porsche #92 uiteindelijk pas als zevende. De Aston Martin #95 van Marco Sörensen, Nicki Thiim en Darren Turner start als eerste, gevolgd door de Ford #67 van Harry Tincknell en de Corvette #63 van Antonio Garcia. Maxime Martin kwam met zijn Aston Martin #97 niet verder dan de veertiende plaats.

In GTE Am is de top-3 voor Porsche, met de Dempsey-Proton #88 van Matteo Cairoli, Giorgio Roda en Satoshi Hoshino als onveranderde polestitter, gevolgd door de #77 van Proton en de #86 van Gulf Racing.

De 24 Uur van Le Mans start zaterdag om 15u00.

Foto’s © Vincent Huybrechts

You may also like
FIA WEC 2023: Toyota favoriet na testdagen, Cadillac en Porsche outsiders
FIA WEC Sebring: een vooruitblik op Hypercar – deel 1 met Toyota, Peugeot en Glickenhaus
F1 Bahrein: Alonso op kop in laatste oefensessie
GT4 European Series: Xwift Racing Events met Antoine Potty en Toyota