Home > Rally > WRC: vooruitblikken op Rally Chili

WRC: vooruitblikken op Rally Chili

Dit weekend krijgen de piloten van het WRC wedstrijd twee van het Zuid-Amerikaanse tweeluik voorgeschoteld. De Rally van Chili maakt dit jaar zijn debuut op de kalender en dus beginnen alle rijders vanaf nul aan de wedstrijd. Chili is hiermee het 32ste land dat een WRC-wedstrijd zal organiseren. Thierry Neuville (Hyundai) mag als WK-leider als eerste over de Chileense wegen scheuren.

17 proeven, voornamelijk over grindwegen, staan er op het programma in deze zesde ronde van het WK. In totaal moeten de deelnemers 304 kilometer tegen de klok afleggen. Centraal punt van de rally is de stad Concepción, waar ook een spectaculaire street stage zal gehouden worden. Vrijdag begint de rally met zes proeven, hoofdzakelijk door de Chileense bossen, met meteen ook een dubbele passage over de langste proef van het weekend, El Puma. Zaterdag volgen er twee identieke lussen van drie KP’s. De Power Stage sluit de wedstrijd zondag af langs de kust van het Zuid-Amerikaanse land. Een gedetailleerd overzicht van het parcours kan u via deze link terugvinden.

Thierry Neuville (110 punten) heeft als leider in het kampioenschap een bonus van 10 punten op Sébastien Ogier (Citroën). Ott Tänak (Toyota) moest door zijn pech in Argentinië de rol wat lossen en is nu derde met 82 punten. De een-twee van Hyundai in de vorige race zorgde er ook voor dat ze nu een voorsprong van 37 punten hebben in het constructeurskampioenschap. Dichtste achtervolger is momenteel Toyota.

Vooruitblik van de favorieten

Thierry Neuville: “Chili is voor iedereen een stap in het onbekende. Daarom is het moeilijk te voorspellen welke verwachtingen we mogen koesteren. We zullen voor het eerst kennismaken met het parcours tijdens de verkenning, maar ook dat is opnieuw een leuke uitdaging want vernieuwing op de kalender is altijd leuk. Zelf zitten we in een positieve flow dankzij onze twee overwinningen op rij en we leren als team ook veel bij. We beginnen als eerste aan de race dus zullen we veel voorbereidingswerk hebben, maar ik kijk er naar uit.”

Sébastien Ogier: “Ik bekeek al enkele beelden van het parcours online en daar zag ik dat er toch een duidelijk verschil was met de wegen in Argentinië. Het merendeel is snel en bochtig en doet wat denken aan het parcours van de rally van Wales. We hopen dat we hier iets performanter kunnen zijn. Er ligt aardig wat gravel op de baan, wat het lastig zal maken voor de vroege starters.”

Elfyn Evans:Deze wedstrijd zal voor iedereen een nieuwe ervaring zijn. Het voelt wat vreemd om met een blanco blad aan pacenotes af te zakken naar een rally, maar we zien het zeker zitten. Uit de video-analyse zag ik wel de gelijkenis met Wales, vooral qua breedte van de weg en qua moeilijkheidsgraad. Op dit moment ziet het er alvast mooi uit, maar het is toch afwachten wat we uit de verkenning zullen leren.”

Ott Tänak:Ik weet niet goed aan wat ik me moet verwachten. Omdat ik nog nooit een voet in Chili heb gezet is dit ook echt onbekend terrein voor mij. We konden wel al een paar dingen voorbereiden vooraf, maar ik moet eerst de verkenning afwachten alvorens te bekijken wat er mogelijk is dit weekend.”

 

You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Monte-Carlo: achttien proeven en driemaal de Turini
WRC 2023: Bertelli met Toyota in Zweden