Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC Spa: Toyota wint en wereldkampioen, Belgen zeer knap!

FIA WEC Spa: Toyota wint en wereldkampioen, Belgen zeer knap!

Het werd een legendarische editie van de 6 Hours of Spa, de voorlaatste manche van het Superseason 2018-2019. Buemi-Nakajima-Alonso wonnen voor de tweede opeenvolgende maal in de Ardennen, maar ze zijn nog geen wereldkampioen. Toyota en Porsche zijn wel wereldkampioen bij de merken in LMP1 en GTE. Bovendien deden de Belgen het erg goed, met een derde plaats algemeen voor Stoffel Vandoorne in de SMP Racing BR1 en winst voor Maxime Martin in de GTE Pro aan het stuur van de Aston Martin Vantage.

Regen, hagel, sneeuw en temperaturen van amper 1 graad boven het vriespunt. We hebben het allemaal gezien in de Ardennen vandaag. De wedstrijdleiding en de rijders hebben echter schitterend werk afgeleverd, want ondanks de onwaarschijnlijke omstandigheden zagen we amper incidenten en werd het aantal ongevallen – en dus ook safety car interventies – tot een minimum beperkt. Bovendien was het een open race, met tot het einde strijd op diverse fronten.

Wereldkampioenen

Sportief is het feest voor Toyota, met de wereldtitel bij de merken, terwijl Buemi-Nakajima-Alonso in Le Mans voldoende hebben aan een zevende plaats in geval hun teamgenoten Conway-Kobayashi-Lopez de zege zouden behalen. In alle andere gevallen zijn Alonso en co wereldkampioen. De Spanjaard is dus op weg naar nog een bekroning meer in zijn al onwaarschijnlijke carrière. De wereldtitel bij de merken in GTE is dus voor Porsche, bij de rijders maken de Porsche-rijders in Le Mans onderling uit wie wereldkampioen bij de rijders wordt.

In Spa was de zege dus voor de #8 Toyota, voor de #3 Rebellion van Laurent-Berthon-Menezes en knap, de SMP Racing BR van Stoffel Vandoorne en de Russen Mikhail Aleshin en Vitaly Petrov. Vandoorne maakt dus zijn entrée in de endurance via de grote poort. Voeg bij dat Belgische succes in LMP1 ook nog eens een zege in GTE Pro van Maxime Martin in de #97 Aston Martin, die hij deelt met Alex Lynn en in het Belgische kamp is er reden tot feesten.

 

Tot slot noteren we nog de zeges van Davidson-Maldonado-Gonzalez (Dragonspeed Oreca 07) in LMP2 en Ried-Pera-Campbell (Dempsey-Proton Porsche) in GTE Am. Afspraak in Le Mans voor het einde van dit seizoen!

 

 

 

You may also like
FIA WEC 2023: Toyota favoriet na testdagen, Cadillac en Porsche outsiders
FIA WEC Sebring: een vooruitblik op Hypercar – deel 1 met Toyota, Peugeot en Glickenhaus
GT4 European Series: Xwift Racing Events met Antoine Potty en Toyota
FIA WEC: WRT kent alle namen