Home > #Hoofdnieuws > WRC: de 10 overwinningen van Thierry Neuville

WRC: de 10 overwinningen van Thierry Neuville

De zege van Thierry Neuville vandaag mogen we gerust historisch noemen. Het is de tiende zege van onze landgenoot in het wereldkampioenschap rally en daarmee komt hij in mooi gezelschap te staan in de geschiedenisboeken van het WRC. Hij nestelt zich nu naast Ari Vatanen en Richard Burns op een negentiende plaats in de rangschikking van meeste zeges ooit. Wij blikken nog eens terug op de erelijst van Neuville.

Rally van Duitsland 2014

De eerste zege van Neuville dateert alweer van vijf jaar geleden. In Duitsland haalde hij zijn eerste zege op het hoogste niveau. Hij bleef de gehele rally foutloos en kon profiteren van de fouten die de favorieten Ogier, Latvala en Meeke maakten. Ook voor constructeur Hyundai was het de eerste overwinning in het WRC. Dani Sordo maakte het feest toen compleet door ook de tweede plaats binnen te halen voor Hyundai.

Rally van Sardinië 2016

Zijn tweede zege liet eventjes op zich wachten doordat Neuville lang werd achtervolgd door pech. In Sardinië schudde hij echter alle last van zijn schouders. Vanaf het begin van de wedstrijd zat hij in het ritme en al snel nam hij de leiding. Met ruim verschil sleepte hij na bijna twee jaar zijn tweede zege in de wacht.

Rally van Corsica 2017

Met zijn derde zege in het WRC luidde onze landgenoot een indrukwekkend 2017 in. Hij won dat jaar liefst vier wedstrijden. Na zijn eerste overwinning in Corsica, de IRC-rally van 2011, was Neuville vastberaden om opnieuw een knalprestatie te leveren. Dat was niet eens een understatement want hij won de wedstrijd met bijna een minuut voorsprong op de dichtste achtervolger, Sébastien Ogier.

Rally van Argentinië 2017

Neuville ging na Corsica gewoon door op zijn elan. Hij pakte in Zuid-Amerika zijn tweede zege op rij. De rally draaide uit op een nek-aan-nek race tussen de Belg en Elfyn Evans. Pas in de laatste proef ging hij de Brit voorbij. Hij haalde het uiteindelijk met minder dan een seconde op het onverhard van Argentinië. Met die overwinning nam hij ook de leiding in de WK-tussenstand.

Rally van Polen 2017

Na Argentinië zakte Neuville wat weg in het klassement. In Polen vocht hij evenwel terug. Veel toppers hadden pech tijdens de wedstrijd, waaronder ook Neuville zelf met een lekke band. Het draaide uiteindelijk uit op een tweestrijd Neuville-Tänak, maar nadat de Est van de baan ging en tegen een boom knalde kon Neuville gecontroleerd naar de finish rijden. Rechtstreekse concurrent voor de eindzege Sébastien Ogier werd derde en zag zo zijn voorsprong op Neuville slinken.

Rally van Australië 2017

Het wereldkampioenschap was voor deze wedstrijd reeds beslist, maar dat weerhield Neuville niet van een nieuwe prachtprestatie. Hij bewees nog eens dat hij de verdiende vicekampioen was in het seizoen 2017. Hij bouwde de hele wedstrijd gestaag zijn voorsprong uit en won uiteindelijk met een comfortabel verschil.

Rally van Zweden 2018

In 2018 won Neuville zijn eerste sneeuwrally. Het was een van de mooiste edities in jaren met pakken sneeuw langs de kant van de weg. Neuville kon zo profiteren van de sneeuwruimers die voor hem stonden in het klassement en bewees dat het seizoen 2017 geen uitschieter was. Hij nam de leiding in wat een razendspannend WK rally zou worden.

Rally van Portugal 2018

Op de Portugese wegen kon Neuville rechtstreekse concurrent Ogier een hak zetten door de rally te winnen. Hij nam opnieuw de kop van het klassement over nadat hij met ruim verschil won in het Zuiden van Europa. Hij haalde het uiteindelijk met 40 seconden voorsprong van jawel, Elfyn Evans. Het zou niet de laatste keer worden dat Neuville de Brit de das omdeed.

Rally van Sardinië 2018

De Rally van Sardinië was de eerste rally die onze Belg twee keer op zijn palmares kon schrijven. Eilanden lijken hem dus wel te liggen. Deze rally draaide wel uit op een echte thriller. Slechts zeven tienden van een seconde hield hij op het einde over op Sébastien Ogier. Zo kon hij nog wat uitlopen op de Fransman, maar net als in 2017 moest hij de eindzege uiteindelijk aan Ogier laten. Opnieuw vicekampioen dus.

Rally van Corsica 2019

Over deze zege komt u alles te weten via onderstaande link!

 

http://www.autosportwereld.be/2019/03/31/wrc-corsica-evans-verliest-rally-in-laatste-proef-neuville-wint-en-wk-leider/

You may also like
WRC Mexico: de eerste gravelwedstrijd van het seizoen
WRC Monte-Carlo: Ogier ongenaakbaar
WRC Monte-Carlo: achttien proeven en driemaal de Turini
WRC 2023: Bertelli met Toyota in Zweden