Home > #Hoofdnieuws > WRC Monte-Carlo: WK opent op schitterende wijze

WRC Monte-Carlo: WK opent op schitterende wijze

De 87ste editie van de Rally van Monte-Carlo is achter de rug en het wereldkampioenschap rally kon zich geen betere start indenken. De strijd voor de zege liep letterlijk tot op de meet en jammer genoeg voor ons Belgen was het weer, en dat voor de zevende maal, Sébastien Ogier die won. De Fransman heeft echter bloed, zweet en tranen gelaten in de Franse Alpen en vooral, hij was niet de snelste van het lot.

Sébastien pakte zijn zevende zege in de Franse klassieker, zijn zesde in WRC. In 2009 deed hij dat met een Peugeot 207 in het IRC-kampioenschap, sinds 2014 is hij ongeslagen in de Monte-Carlo die uiteraard terug voor het WRC telt. Driemaal deed hij dat met een VW Polo WRC, tweemaal met een Ford Fiesta WRC en nu dus met de Citroën C3 WRC.

Ditmaal waren de verschillen klein en bovendien won Ogier niet als snelste van het lot. De man uit Gap kent uiteraard het parcours van binnen en van buiten, reed één snelste chrono en was verder uiterst regelmatig en strategisch zeer sterk. In hoeverre zijn probleem met het gaspedaal van de Citroën C3 WRC echt een rol heeft gespeeld, is bij Ogier nooit helemaal zeker. Het was zeker geen onverdiende zege, maar Ogier is niet onklopbaar.

Neuville geeft cadeau

Thierry Neuville werd tweede in de opener van het seizoen, reed driemaal een scratch, maar één fout werd hem fataal: “We hebben een mooi cadeau aan Ogier gegeven”, verwoordde de man uit de Oostkantons het zelf. “We konden na die fout de eerste plaats nooit meer pakken”. Drie beste tijden waren dus voor Neuville, twee gingen er naar zijn teamgenoot Sébastien Loeb, die liet zien perfect zijn werk te kunnen doen voor Hyundai in de loop van het seizoen. De tandem Neuville-Loeb is zeker een prima basis voor de Koreanen om eindelijk een titel te pakken.

Toyota dan…

Zeven KP’s voor Ott Tänak, die 2 minuten 22 seconden verloor bij een lekke band en op 2 minuten en 15 seconden van Ogier eindigde. Echter, Neuville verloor bij zijn foutje een goede 15 à 20 seconden, wat maakt dat het moeilijk is om te zeggen wie nu eigenlijk echt de snelste was. Een ding is zeker, de Est is zonder meer een man om rekening mee te houden in de rest van dit WK.

Ook Kris Meeke, zesde en snelste in de Powerstage maakte indruk. De Noord-Ier had tweemaal pech met een velg en toonde dat ook hij meespeelt. Last but not least reed Jari-Matti Latvala zijn 196ste wedstrijd, een evenaring van het record van Carlos Sainz. De Fin reed goed, was eenmaal de snelste en wordt in Zweden misschien wel de kanshebber op de zege, mede door zijn goede startpositie.

 

You may also like
In een notendop: ERC en WRC
In een notendop: rally
WRC Mexico: tien WRC’s en zestien WRC2
WRC 2024: met Letland op de kalender