Home > Rally > Skoda eert zijn kampioenen

Skoda eert zijn kampioenen

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

Het seizoen 2018 werd het meest succesvolle seizoen ooit voor Skoda Motorsport. Ze mochten een wereldkampioen kronen, vier regionale kampioenen en liefst zeventien nationale kampioenen! De Skoda Fabia R5 was hun werkpaard en om de toenemende vraag naar het succesvolle Tsjechische bommetje tegemoet te komen mocht Skoda Motorsport deze week een nieuwe werkplaats in gebruik nemen.

Jan Kopecky en Pavel Dresler spanden de kroon want zij haalden de wereldtitel in de WRC2. Skoda heerste hier oppermachtig want ze wonnen elf van de dertien wedstrijden op de kalender, waaronder vier dubbels. Het was trouwens de derde keer op rij dat de rijderstitel in WRC2 naar een Skodarijder ging. Na Kopecky-Dresler werden de kampioenen van vorig seizoen, Pontus Tidemand en Jonas Andersson, tweede terwijl de jonge garde met Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen er een volledig Skoda kampioenenpodium van maakten.

Skoda Fabia R5 wagens waren dus aanwezig in quasi alle rallykampioenschappen op de wereld. Het Tsjechische merk heeft nu een marktaandeel van 46%. Met 231 starts van een Skoda Fabia R5 staat België bovenaan in de statistieken. Enkel Frankrijk (735) en Italië (669) zagen meer starts van de Tsjechische bolide in hun rally’s. Bij de meest exotische tellen we zeker Malawi, met één start van een Skoda!

Ook alle andere cijfers doen duizelen want tot vandaag werden 245 Fabia R5 verkocht aan 92 teams in 32 landen. “Maar het jaar is nog niet ten einde”, lacht Šárka Králová, de vrouw verantwoordelijk voor het klantenprogramma. In 60 landen namen Skoda Fabia R5 deel aan wedstrijden, 3917 starts in totaal, en dat leidde tot 636 zeges en 849 overige podiumplaatsen.

In al die deelnames tellen we slechts drie opgaves door een technisch defect”, zegt een fiere Jakub Jareš, verantwoordelijk voor de opbouw van de klantenwagens. “Veruit de meeste opgaves kwamen er door crashes of opgaves. In 28 gevallen was er een technisch mankement doordat de klanten de wagen op een verkeerde manier opbouwden of de vervanging van stukken voorbij de opgelegde termijn lieten gaan. In één geval konden we de reden niet achterhalen…

In de nieuwe afdeling van 270 m² is er vooral meer plaats voor service en opbouw van de wagens. Er kunnen per maand nu maximaal 12 wagens per maand worden opgebouwd, waarbij vier van de tien werkposten zijn voorbehouden voor het Skoda Motorsport fabrieksteam. “Maar een klantenwagen en een fabriekswagen worden op dezelfde manier opgebouwd, zonder onderscheid”, verzekert ons Jakub Jareš. “Alleen de opbouwtijd is meestal korter voor een fabriekswagen omdat wegens tijdsdruk er soms een mecanicien meer aan werkt.”

Op de persconferentie dinsdagavond 27 november was er voor Kopecky en Dresler nog een verrassing. Zij mochten een Fabia onthullen die een nieuwe, goudkleurige livrei kreeg met een prominent aanwezige nummer 1 !

(foto’s: Skoda Motorsport & wb)  – galerij onderaan de pagina

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

De regionale kampioenen

FIA World Rally Championship (WRC 2): Jan Kopecký/Pavel Dresler
FIA WRC 2 Team Championship: ŠKODA Motorsport
FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC): Yuya Sumiyama/ Takahiro Yasui
APRC Cup voor constructeurs: ŠKODA
APRC Teams Award: Team Cusco
FIA South American Rally Championship (CODASUR): Gustavo Saba/Fernando Mussano
FIA African Rally Championship (ARC): Manvir Singh Baryan/Drew Sturrock
ARC Manufacturer Cup: ŠKODA
FIA European Rally Championship (ERC) Junior Under 28: Nikolay Gryazin/Yaroslav Fedorov

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

De nationale kampioenschappen

Australië :Eli Evans/Ben Searcy
België : Kris Princen/Bram Eelbode
Bulgarije : Miroslav Angelov/Nidialko Sivov
Kroatië : Krisztián Hideg/István Kerék
Cyprus Simos Galatariotis/Antonis Ioannou
Tsjechië : Jan Kopecký/Pavel Dresler
Finland : Eerik Pietarinen/Juhana Raitanen
Frankrijk (onverhard) : Sylvain Michel /Jerome Degout
Libanon : Roger Feghali/Joseph Matar
Nederland : Hermen Kobus/Erik de Wild
Paraguay : Gustavo Saba/Fernando Mussano
Polen : Grzegorz Grzyb/JakubVróbel
Slovakije : Martin Koči/Radovan Mozner Jun.
Spanje (onverhard) : Xavier Pons/Diego Sanjuan
Zweden : Martin Berglund/Joakim Gevert
Zwitserland : Ivan Ballinari/Paolo Pianca
Turkije : Burak Cukurova/Vedat Bostanci

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.105″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” gallery_ids=”30206,30197,30201,30202,30203,30204,30193,30192,30194,30195,30196,30200″ fullwidth=”on” db_image_max_width_tablet=”51″ db_image_max_height_tablet=”501″ db_image_row_spacing_tablet=”51″ db_image_object_fit=”initial” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#dd0000″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” db_image_center_titles=”left” pagination_font_size_tablet=”51″ pagination_line_height_tablet=”2″ auto=”on” auto_speed=”4000″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
BRC Haspengouw: geen verloren dag voor Sébastien Bedoret
BRC: vooruitblik met Vincent Verschueren
De eindejaarsround-up: Patrick Snijers en Davy Thierie
Dubbel feest voor Skoda