Home > #Hoofdnieuws > WRX: Johan Kristofferssons 11de overwinning, Oliver Eriksson kampioen in RX2

WRX: Johan Kristofferssons 11de overwinning, Oliver Eriksson kampioen in RX2

In Kaapstad, Zuid-Afrika, werd vandaag de tweede dag van de twaalfde en laatste wedstrijd van het WK Rallycross 2018 afgewerkt. Het was Johan Kristoffersson die na een bewogen finale voor de elfde keer mocht vieren. 

Sébastien Loeb leek met zijn Peugeot 208 een tijdlang op weg naar de eerste positie na de vier reeksen maar vanuit de achtergrond vocht de Zweed Johan Kristoffersson, reeds kampioen sinds eind september, zich een weg terug naar voren. Kristoffersson snoepte op de valreep nog de eerste plek van Loeb af. Derde na vier heats was Loebs teamgenoot bij Peugeot Sport, Timmy Hansen. Met Petter Solberg (Volskwagen) op vier en Andreas Bakkerud en Mattias Ekström op plaatsen vijf en zes zagen we opnieuw de fabrieksteams helemaal bovenaan. In de eerste halve finale zagen we Kristoffersson en Timmy Hansen vooraan en in die volgorde kwamen ze ook over de finishlijn. Kevin Hansen bracht zijn Peugeot als derde over de lijn. Andreas Bakkerud, in strijd met zijn Audi-teammaat Ekström, gaf op na een duel met Kevin Hansen. In de tweede halve finale stond Sébastien Loeb op pole met naast hem de VW Polo van Petter Solberg. Het was Solberg die in de start Loeb kon verslaan en zo ervoor zorgde dat beide VW Polo’s vooraan staan in de finale. Loeb moest vrede nemen met de tweede plek en Ekström greep de derde en laatste plek die recht geeft op een finale. In de ultieme finale van het jaar stond er geen maat op Johan Kristoffersson die met zijn Polo wegsnelde van de tegenstand en zo naar de elfde overwinning op twaalf wedstrijden reed. Na de Zweed eindigde zijn landgenoot Mattias Ekström (Audi) als tweede en Sébastien Loeb vervolledigde het podium voor Peugeot. Onderweg spon Petter Solberg, die op dat ogenblik tweede lag, waarna Timmy Hansen een aanrijding niet kon vermijden en zo werd uiteindelijk Kevin Hansen vierde.

In RX2 is de Zweed Oliver Eriksson (team OMSE) kampioen. Het titelgevecht met onze landgenoot Guillaume De Ridder, teamgenoot van Eriksson, ging door tot deze laatste wedstrijd in Zuid-Afrika. Ook na het afwerken van de vier heats had De Ridder nog een waterkansje. Maar De Ridder, die in de tweede halve finale aan de start stond, zag vanop zijn plek Oliver Eriksson naar de winst in de eerste halve finale rijden, die verzekerde zich daarmee ook van de titel. Alsof dat nog niet genoeg was moest de wagen van De Ridder even later van de startgrid worden weggeduwd, hij had immers motorproblemen. En zo is De Ridder vice-kampioen, na een jaar waarin hij net iets te veel pech kende op belangrijke momenten. Oliver Eriksson, die het beste wegkwam in de start van de finale, diende even later op te geven en kon zo de pas verworven titel niet nog meer glans geven. De Noor Ben-Philip Gundersen kreeg zo plots de overwinning in de schoot geworpen na een wel erg chaotische RX2-finale.

(foto fiaworldrallycross.com)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium