Home > VAS > Rittensport > VAS: terugblik op 6 Uur van de Noorderkempen

VAS: terugblik op 6 Uur van de Noorderkempen

Bart Babeliowsky en Hendrik Jaeken haalden een verdiende zege binnen in de 6 Uren van de Noorderkempen, de voorlaatste manche van een vijf wedstrijden tellende VAS Classic kalender. In het kampioenschap zien we echter een hergroepering aan de kop. Dat belooft voor de afsluitende manche.

Het waren Inge en Leo Rackham die met de Peugeot 205 GTi het beste van start gingen, op wat een prachtige zonovergoten dag zou worden in de Noorderkempen. Slechts 0.3 punten raapten ze in het 100 kilometer lange eerste deel, dat als “technisch zwaar” werd bestempeld. “Vooral de niet-zichtbaar doodlopende straat bleek voor vele teams een struikelblok”, liet wedstrijdleider Paul Van den Wyngaert van het organiserende CRRT weten. Rudi Verhaeghe en Jurgen Mortelé, met de kleine Smart For Two deden een goede zaak met 0.4 punten en een tweede plaats in dit openingsgedeelte, voor Steven en Jos De Man op de Matra Murena met 0.6 punten. De latere winnaars Babeliowsky en Jaeken sloten aan op een vierde plaats met 1.8 punten.

Het tweede deel voerde de deelnemers opnieuw over een traject van een kleine 100 kilometer naar de tussenstop in Zandhoven. Achteraan in het klassement vielen ondertussen zware klappen voor de vele “daglicenties” die deelnamen. Ze raapten echter zware puntenlasten, maar ook enkele routiniers deelden in de klappen zoals ex-Moustache winnaar Jos Jamar en Tony Vanherk (Porsche 911), al op de sukkel na deel 1, of kampioenschapsleiders Karel en Korneel Vandoorn, op weg naar meer dan 70 punten… Verhaeghe en Mortelé, maar ook Velghe – Verdonck, missen in dit tweede deel een controle en moeten de kop van het klassement lossen. Jan Eysermans en Wim  Poulmans komen als beste uit dit deel met 20.1 punten. Leo en Inge Rackham (20.3), Steven en Jos De Man (20.6) scoren goed, voor Babeliowsky en Jaeken noteren we 23.7. Zij zetten de strijd voort in het afsluitende deel.

De hergroepering

Babeliowsky en Jaeken, op Astra GSi in plaats van op de vertrouwde Manta, legden dan de basis voor hun zege in het afsluitende derde deel. Hun score van 2.0 was zelfs niet de beste want liefst vijf team lieten een foutloze nulscore noteren, maar het waren vooral de punten die de concurrentie raapte die zorgden voor de breuk aan kop.
Het derde deel over ongeveer 50 kilometer was opgemaakt in bol/pijl, grotendeels ongemeterd en gestileerd. Normaal had dit het eenvoudigste stuk van de wedstrijd moeten zijn”, vertelt Paul Van den Wyngaert. “Maar blijkbaar sloeg zowel bij Leo en Inge Rackham als bij Steven en Jos De Man de vermoeidheid toe. Ze missen beide een controle en nemen tijd. Hierdoor gaat de verdiende overwinning naar Bart Babeliowsky met Hendrik Jaeken.”

Babeliowsky en Jaeken zijn outsiders in het VAS Classic kampioenschap en de uitslag in Wuustwezel zorgde voor een hergroepering in de kampioenschapsstand waar Karel en Korneel Vandoorn met hun Volvo (slechts 22ste in de Noorderkempen) nog nipt aan de leiding blijven met 130 punten, voor Steven en Jos De Man (129 punten) en Inge en Leo Rackham (127 punten). Ook Buelens-Bersipont met 126 punten en Agten-Seynaeve met 125 punten sluiten aan.

We hebben geprobeerd om een parcours aan te bieden waar zowel de ervaren rotten veel  plezier aan beleven, maar dat ook door de minder ervaren deelnemers kan uitgevoerd worden. Het eerste is zeker gelukt gezien er geen enkel team foutloos is aangekomen. Voor de beginners was het soms zwaar maar wel leerzaam”, besluit Paul Van den Wyngaert.

De volgende wedstrijd is de afsluitende Moustache Classic in Bocholt op 24 november.

(VAS press)

You may also like
VAS: 6 Uren Noorderkempen voor Holemans- Van den Wyngaert
VAS: TRT zet Tienen weer op autosportkaart
VAS: 360′ van de Suikerstreek, nieuw op de kalender
VAS terugblik: Molen Classic