Home > Circuit > Belcar: stemmen uit Zolder, de titels komen in het vizier.

Belcar: stemmen uit Zolder, de titels komen in het vizier.

De seizoensfinale van het Belcar Endurance Championship staat dit weekend tijdens het American Festival op Circuit Zolder op het programma en enkele teams hebben de titel alvast in het vizier.

Nicolas Vandierendonck viseert titel in Belcar 3

Na een zege in de 24 Hours of Zolder en een podiumplaats in de laatste race in Spa-Francorchamps, prijkt Nicolas Vandierendonck op kop in het Belcar 3 klassement. Tijdens de seizoensfinale die dit weekend verreden wordt te Circuit Zolder wil de West-Vlaming samen met teamgenoten Johan Vannerum en Filip Teunkens die leidersplaats verzilveren en de titel in zijn klasse binnen het Belcar Endurance Championship 2018 claimen. Bovendien staat ook de kroon in de Belgian GT4 Endurance Trophy op het spel, een rangschikking die Vandierendonck en zijn ploeggenoten eveneens aanvoeren.

We staan inderdaad aan de leiding van de tussenstand in onze klasse, maar dat betekent niet dat de strijd gestreden is”, stelt Nicolas Vandierendonck nuchter. “Onze voorsprong in Belcar 3 bedraagt negen en een half punt en dat terwijl een zege 25 punten oplevert en je met een tweede plaats 18 streepjes mag bijzetten. Eenvoudig gezegd pakken Johan, Filip en ikzelf de titel als we winnen of tweede eindigen. Bij alle andere posities in de uitslag, hangt het resultaat af van wat onze directe concurrenten doen. In de Belgian GT4 Endurance Trophy wordt eenzelfde puntentelling gehanteerd en daar bedraagt onze voorsprong vijf punten.

We zakken dus niet zonder druk af naar Circuit Zolder”, analyseert de Shipex-rijder. “We snijden het weekend echter wel aan in de wetenschap dat we over goede kaarten beschikken. Enerzijds is er de niet te miskennen voorsprong in het kampioenschap, maar anderzijds hebben we onze auto goed onder de knie en beschouw ik ons team SRT als één van de referenties binnen het Belcar Endurance Championship. Daarnaast hebben ook wij als rijders in elke wedstrijd progressie gemaakt, wat ons wat extra vertrouwen geeft in de strijd om de titel.

We gaan de wedstrijd over goed 2 uren misschien iets tactischer aanpakken dan andere races, maar dat betekent niet dat we ons vooraf gaan neerleggen bij een tweede of derde plaats. De titel is het hoofddoel, dat wel, maar we viseren voor de start zeker de overwinning in onze klasse. Tijdens de race gaan we onze strategie echter afstemmen op de titel, want dat is het belangrijkste. Liefst van al zou ik een eventuele titel natuurlijk vieren met een zege, want wat is er mooier?

Opnieuw een podium voor Independent Motorsports

Independent Motorsports is aan een sterk seizoen bezig in het Belcar Endurance Championship. Het West-Vlaamse team verzekerde zich niet alleen van een plaatsje in de geschiedenisboeken dankzij de algemene triomf in de 24 Hours of Zolder, het was tot dusver ook iedere wedstrijd kandidaat voor het podium in de klasse. Enkel een penalty tijdens de tweede race van het jaar verhinderde dat de Porsche 911 elke race op het ereschavot afsloot. Voor de seizoensfinale dit weekend te Circuit Zolder viseren Xavier Stevens en Koen Wauters hoofdzakelijk de zege, al is ook de titel in de Belcar 1-klasse nog mathematisch mogelijk.

Het zal geen eenvoudige wedstrijd worden“, schat Xavier Stevens in. “We maken puur wiskundig gezien nog kans op de titel in de Belcar 1-klasse, maar dan moet het al foutlopen bij onze concurrenten en pech wensen we niemand toe. Bovendien is de Porsche 911 een uiterst betrouwbare wagen, maar op pure snelheid komen we net dat tikkeltje tekort ten opzichte van Belgium Racing, dat over een wagen van de allerlaatste generatie beschikt. Als we kijken naar de stand binnen onze klasse, dan zien we dat we onze concurrenten die met hetzelfde materiaal strijden allemaal voorblijven. Dat moet ook dit weekend het doel zijn, we mikken op het podium en zullen alles in het werk stellen om ook nu weer de grootste beker de lucht in te mogen steken. De sfeer binnen het team is opperbest, want bij de vorige race hier in Zolder verbaasden we vriend en vijand met een algemene overwinning!

Voor teamgenoot Koen Wauters wordt het een druk weekend, want naast het Belcar Endurance Championship met de vertrouwde Porsche 911, betwist hij eveneens de wedstrijden van het Europees Kampioenschap NASCAR, voor het eerst overigens. “In het Belcar Endurance Championship moeten we vooral de lijn van eerder dit jaar doortrekken en mikken op het podium en waarom niet: de zege. We kennen de wagen door en door, het team is perfect op elkaar ingespeeld en de wagen won bovendien de laatste race hier in Zolder. Het is een relatief korte wedstrijd van een goede twee uur, dus we gaan er trachten van bij de start stevig de pees op te leggen! Het weekend wordt overigens georganiseerd in een Amerikaanse sfeer, want de Europese NASCAR beleeft hier eveneens zijn ontknoping. Tweevoudig NASCAR-kampioen Anthony Kumpen vroeg me om plaats te nemen in zijn bolide, een kans die ik vanzelfsprekend niet kon afslaan!

Na de vrije trainingen op vrijdag en de kwalificaties op zaterdag, staat de start van de race over 125 minuten geprogrammeerd op zondag middag om 12.10u. Afspraak dit weekend te Circuit Zolder!

You may also like
Internationale testdag Circuit Zolder: door de lens van Benny Houbrigts
Belcar 2023: met AC Motorsport
Bert Longin krijgt Zolder Legend Trophy
American Festival Zolder: zondagnamiddag door de lens van Benny Houbrigts en Joachim Cieters