Home > #Hoofdnieuws > WRX: Kristoffersson wint op de Estering, Volkswagen teamkampioen

WRX: Kristoffersson wint op de Estering, Volkswagen teamkampioen

In Duitsland, op de Estering in Buxtehude nabij Hamburg, werd vandaag de tweede dag van de voorlaatste ronde van het WK Rallycross afgewerkt. De Zweed Johan Kristoffersson, die voorheen nooit echt goed presteerde op de Estering, wist vandaag voor Volkswagen wel te winnen en is daarmee aan zijn tiende overwinning van het seizoen toe! 

Dat het altijd spannend is op de Estering met zijn roemruchte eerste bocht mocht reeds blijken tijdens de reeksen. In vier reeksen zagen we evenveel verschillende rijders de beste tijd neerzetten. De Noor Petter Solberg (Volkswagen) begon zaterdag het beste in de eerste reeks, een voorbeeld dat door zijn teamgenoot Krristoffersson werd gevolgd in de volgende heat. De derde reeks op zondagochtend was dan weer voor de Zweed Mattias Ekström (Audi) terwijk Peugeot-rijder Timmy Hansen de vierde heat voor zijn rekening nam. In de eerste semi-finale stonden Johan Kristoffersson en Timmy Hansen vooraan met achter hen Petter Solberg en Kevin Hansen, de derde rijder van Peugeot. Daar liep het voor de oudste Hansen, Timmy, mis net na de start terwijl vooraan Kristoffersson ploegmaat Solberg voorbleef. Kevin Hansen kwalificeerde zich als derde voor de ultieme finale. In de tweede finale stonden de Audi-rijders Mattias Ekström en Andreas Bakkerud vooraan met achter hen Niclas Grönholm (Hyundai) en Sébastien Loeb (Peugeot). Maar daar verloren we na enkele ronden Loeb die in een duel om de derde plaats verwikkeld was met Kevin Eriksson (Ford/Olsbergs). Het Audi-duo Ekström/Bakkerud kwam in die volgorde over de finishlijn gevolgd door Grönholm. Er waren twee starts nodig voor de finale van het WK. De eerste run werd afgebroken na een incident waar Kevin Hansen bij betrokken was. In de tweede start was het Kristoffersson die wegsnelde van zijn collega’s. Ekström en Bakkerud werden tweede en derde met de Audi’s en konden nooit echt een bedreiging vormen. Solberg gaf nog op naar het eind toe. “Technische problemen, we moeten nog analyseren wat ons te doen staat richting Zuid-Afrika“, gaf directeur VW Motorsport Sven Smeets ons nog mee na afloop in de tent bij Volkswagen. “Maar dat laten we even niet de pret bederven met het behalen van het teamkampioenschap“, en daarna werd onze landgenoot uitgebreid bedankt door Solberg en Kristoffersson en ook nog eens voor de microfoon gehaald. Het belooft een lange nacht te worden voor de leden van Volkswagen, want met de teamtitel reeds binnen handbereik werden tickets voor deze wedstrijd uitgedeeld aan de mensen achter de schermen van het succes. In Zuid-Afrika staat nu enkel nog de titel van vice-kampioen op het spel, waar Loeb nu lijkt uitgeteld en Solberg in een gevecht verwikkeld is met Audi-rijders Bakkerud en Ekström.

Super1600: titel voor Rokas Baciuska
In het Europese kampioenschap voor Super1600 was de titel voor de Litouwer Rokas Baciuska met zijn Audi A1. Baciuska kwam als leider naar de Estering en moest in de finale van Super1600 enkel de Rus Aydar Nuriev (Skoda) voor zich dulden. De Fin Jesse Kallo werd derde met zijn Renault Twingo.

In november is er nog de seizoensfinale in Zuid-Afrika.
(foto’s J Dingenen)

You may also like
WK Rallycross: Viktor Vranckx en Johan Kristoffersson kampioen
Extreme E: Rosberg Xtreme in zee met Johan Kristoffersson
In een notendop: Scuderia Cameron Glickenhaus, Petter Solberg in F1 en Lamborghini hervat productie
WRX: Rokas Baciuska leidt in Riga