Home > VAS > Slalom > VAS Slalom: van Overijse naar Torhout

VAS Slalom: van Overijse naar Torhout

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Slechts één week respijt krijgen de deelnemers aan de VAS Slalomdiscipline. Ook voor de fans en het publiek gaat het dan soms wat snel. We bekijken even wat er gebeurde in de Druivenslalom in Overijse en blikken dan vooruit naar de komende Houtlandslalom in Torhout.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

DRUIVENSLALOM

Met een inschrijvingslijst van 47 deelnemers (en dat is heden ten dage een goed gemiddelde), een stralende zomerzon en een spannende wedstrijd kon Autoklub Zavelenborre de Druivenslalom, en de eerste Challenge Erik Tastenoy, afsluiten op zondag. Veel oude slalom-coryfeeën rond het parcours, en een aantal verrassende deelnemers. Het gaf het allemaal net dat ietsje meer en sierde ook het initiatief van de ‘Challenge Erik Tastenoy’. Hij zou het zelf niet liever dan dat gezien hebben!

Er werd dus gereden voor kostbare punten, met het kampioenschap dat stilaan de eindmeet in zicht begint te krijgen, en ook voor de wisselbeker van de Challenge, een kleinood dat ieder toch wel eens naar huis wilde nemen. Eén man was van bij aanvang goed wakker, en dat was Jos Bronckaert. De krachtige Renault Clio draaide perfect en Jos zelf heerste over de poortjes. Een 1’48” in de openingsreeks was al een tijd om mee onder de mensen te komen want noch Bernard Wilmet in de Peugeot 104Z (1’49”), noch Jelrik Suffeleers op de Suzuki Capuccino (1’53”) volgden. En had Jurgen Ribbens in aanloop naar deze wedstrijd niet gezegd dat hij en Bronckaert teveel poortjes raakten? Wel, daar was nu niet veel van te merken. Jos zette in reeks 2 zijn tijd nog scherper naar een 1’47″225, opnieuw twee seconden beter dan Wilmet en Dominique Van Kerckhove (VW Polo GT). Van Kerckhove had wel zijn zinnen gezet op de eindzege en ging met het mes tussen de tanden naar de derde reeks: 1’46″446! Maar Bronckaert bezweek deze keer niet onder de druk en perste een 1’46″234 uit de krachtige Renault Clio. De zege was binnen.

In het kampioenschap nadert hij enkele punten op Dirk Smets, in Overijse vijfde met de Mini Alora. En met Van Kerckhove op de tweede plaats en Wilmet op de derde, doet Jelrik Suffeleers uiteindelijk ook een goede zaak. Een tevreden Suffeleers want “eigenlijk niet eens verwacht om in de top 10 te geraken hier“, aldus Jelrik. Smets ziet dus ook Suffeleers enkele punten naderen maar laat het zich nog niet aan zijn hart komen. Bernard Wilmet met de Peugeot 104Z werd vierde voor titelkandidaat Jelrik Suffeleers (Suzuki Capuccino) en puntenleider Dirk Smets (Mini Alora). Enkel Jurgen Ribbens (VW Polo Gt) maakte een slechte beurt. Hij zwaaide dan ook met zijn 12de plaats… “Schrapresultaat!”. Vermelden we dan nog enkele opmerkelijke resultaten zoals de 8ste plaats van Werner Van Havenbergh en de groene Polo, na een afwezigheid van bijna 2 jaar.  Of de 9de plaats van een uitstekende Bart Degroote, die met zijn Mini steeds beter zijn draai vindt. Erik Janssens, die besloot dan weer met zijn Twingo RS uit de klasse 3 de top 10. En derde “op de baan” werd Frederik De Clercq, die met de Westfield buiten competitie reed. Zijn prestatie wordt dus niet weerspiegeld in de einduitslag.

Bronckaert werd ook de winnaar van de Challenge Tastenoy, een wisselbeker ter ere van de in het begin van het jaar overleden voormalig meervoudig Belgisch kampioen. Meerdere rijders werden bereid gevonden om de kinderen van Erik’s levensgezellin Sofie mee te nemen op diverse demonstratieruns. Bronckaert ziet zijn naam als eerste verschijnen op de wisselbeker. Na drie zeges mag die dan definitief mee naar huis.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″ background_layout=”light”]

HOUTLANDSLALOM

Op zondag 23 september 2018 organiseert Autoclub Noordzee reeds voor de 7de keer de Houtlandslalom te Torhout. Opnieuw gaat de jonge club er vol enthousiasme tegenaan want deze keer zit de slalom in Torhout in de eindfase van het kampioenschap en worden de punten die op de Ambachtlaan kunnen gehaald worden, zeer belangrijk.

Klassementsleider Dirk Smets kende een klein dipje in Overijse, waar hij “slechts” vijfde werd. Maar hij blijft de topfavoriet voor het kampioenschap. “In Torhout heb ik vorig jaar niet met de Mini kunnen rijden“, legt hij uit. “De aandrijfas ging daar stuk en sloeg een gat in het oliecarter. De wagen was buiten strijd en door het oliespoor moest zelfs het parcours hertekend worden. Ik ben toen overgestapt op de wagen van Jos Bronckaert. Torhout wordt dus een onbekend gegeven voor mij.

Maar ook Jelrik Suffeleers heeft zich nog niet uit de titelstrijd teruggetrokken. “Vergeet niet dat de Suzuki Capuccino al gewonnen heeft in Torhout”, herinnert hij ons. “We hebben wat punten achterstand, maar goed, er moeten nog altijd twee wedstrijden gereden worden!” Ook Overijse winnaar Jos Bronckaert staat al op de deelnemerslijst.

Iedere editie doen de parcoursbouwers van AC Noordzee hun uiterste best om steeds weer een licht aangepast en verbeterd parcours te kunnen voorschotelen aan de deelnemers. Afwisselende technische stukken die uiterste behendigheid en concentratie vergen, en vlottere stukken waar wel eens een valstrikje kan zitten zorgen steeds voor een leuke cocktail die voor ieder type wagen doenbaar is. “De opzet blijft hetzelfde“, laat Pieter D’Hoore ons weten. “Geen lange rechte lijnen waar veel power aan te pas komt maar wel vlotte stukken, met poortjes die zich zullen aandienen in ‘clusters’, in groepjes dus. Snel, maar tegelijk ook technisch“, aldus Pieter.

Het parcours wordt opnieuw uitgelegd over een lengte van ongeveer 1800 meter, aan de Atelierstraat en Ambachtstraat op het industrieterrein van Torhout. Daar bevindt zich ook het wedstrijdcentrum, aan de gebouwen van de firma Bossuyt. Om 11u start de eerste wagen voor de eerste reeks. Naargelang het verloop van de dag worden er drie of vier reeksen gereden.

(vas press)

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.0.105″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2018/09/Sofie-de-kinderen-en-de-demorijders.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
VAS: terugblik Slalom van Kinrooi
VAS: Jürgen Ribbens is terug
VAS: Houtlandslalom start het schooljaar
VAS Slalom: Van Kerckhove kampioen