Home > Rally > Divers > Criterium: Lommers naar zekere titel?

Criterium: Lommers naar zekere titel?

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Ze zijn er weer. Inderdaad, in de marge van de ConXion Omloop van Vlaanderen is er opnieuw een wedstrijd voor het Rally Criterium. Onbekend is onbemind? We vatten het nog snel even samen voor u…

De wedstrijden van het RACB Rally Criterium lopen over dezelfde proeven als die voor de deelnemers aan het Belgische kampioenschap. Maar de deelnemers leggen een aantal proeven minder af, zodat de totale afstand ongeveer rond de 100 kilometer komt. Voor wie zich inschrijft is er ook een toegankelijker technisch reglement, al dient men zich binnen het Criterium wel aan een aantal vastgestelde afspraken te houden. In grote lijnen gesteld: zo kunnen er geen WRC of R5 wagens meedoen, en geen full groep A wagens (A8), en geen wagens met vierwielaandrijving.

Ongeslagen Lommers op weg naar titel

Op de inschrijvingslijsten voorlopig 31 wagens voor Roeselare. De motivatie voor de deelnemers? Dikwijls budgettair. “Ik rij meerdere regionale of criterium wedstrijden voor de prijs van één nationaal evenement“, stelde regerend kampioen Stefaan T’Joens vorig seizoen. T’Joens is er weer bij, met de Renault Mégane RS. Een verlenging van de titel zit er niet in, want Stefaan kende dit seizoen wel meer pech en scoorde enkel in de openingswedstrijd tijdens de Haspengouw. Limburger Philip Lommers met de krachtige BMW M3 E36 heeft echter nog een revanche te nemen. Door motorschade viel Lommers vorig seizoen vrijwel onmiddellijk uit in de Omloop. Dit seizoen komt hij naar Roeselare met een perfecte score van drie op drie: zeges in de Haspengouw, de TAC en de Sezoens. In principe zal de rally uitrijden in de punten voor Lommers betekenen dat hij de titel meepakt naar Limburg. De concurrentie, streekrijder Wouter Lievens met zijn eigen M3 E36, ligt ver teruggeslagen in de tussenstand en kan alleen nog hopen op de volle winst en pech bij de tegenstander om nog een rol te spelen in het kampioenschap.

Budget, meedoen in de strijd om de zege, de beperktere tijd die nodig is om een Criterium wedstrijd voor te bereiden, of het feit dat sommige mensen gewoon voor de fun eens willen rijden over nationale proeven. Het zijn de redenen die zorgen dat het Criterium een blijvend succes is. Dat geldt zeker voor Eddy Ghijsens, die al enige tijd de vreemde eend in de bijt is met zijn Volkswagen Golf TDi… diesel! Hij staat voorlopig op de derde plaats in de rangschikking en een podium op het einde van het seizoen zal hij vooral te danken hebben aan de punten die hij in zijn klasse (RC2) en groep (N4) haalde.

Programma van 9 proeven

En de toeschouwers? Daar wordt enige moeite van gevraagd als zij het Criterium willen zien. De deelnemers passeren immers pas na de gehele BK-karavaan met Historics en Juniors incluis… Een gevolg van het aangepaste KP-schema voor de Criterium deelnemers. Wie toch eens blijft staan kan genieten van de passages van de snelle BMW M3 van Johnny Louies (niet te onderschatten deze combinatie!), of van de verraderlijk snelle Opel Kadett “Evo” van Chris Dobbelaere, of de Renault Clio’s R3 van Vincent Verstraete of Bjorn Renier.

Het Criterium pikt aan op zaterdag om 11u45 met KP Passendaele en volgt het nationaal programma tot na de passage op Rumbeke om 17u56 voor een wedstrijd van negen proeven. Dus, als u eens een verplaatsing wil uitsparen in het door wegenwerken en omleidingen geteisterde Roeselare: neem een worst en een drankje en blijf gewoon eens staan voor… het Criterium!

(foto’s: RallyandRaces.com)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.105″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2018/08/Kasterlee_2018_LD_067-1200×840.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.105″ src=”http://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2018/08/RVH_2018_LD_88-1200×840.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

You may also like
BRC: KAMV onthult hoopvol het programma van de 61ste ConXioN Omloop van Vlaanderen
BRC Omloop: Fernémont stevig in het zadel
BRC Omloop: de vrijdag in beeld
BRC Omloop: Fernémont aan kop