Home > Rally > BRC > BRC Omloop: Fernémont aan kop

BRC Omloop: Fernémont aan kop

Adrien Fernémont had het nummer “2” op de deur van zijn Skoda Fabia R5 staan maar toonde zich op vrijdagavond in Roeselare een echte nummer één. Van bij aanvang was hij bij de zaak, moest even de leiding overlaten aan anderen maar de verschillen waren nooit groot. Met een dubbele besttijd op De Ruiter en een mooie chrono op Beveren gaat hij de nacht in als de leider van de Omloop van Vlaanderen.

Amper dertien wagens waren er losgelaten op De Ruiter, de eerste proef in de Omloop van Vlaanderen, toen de regen inzette. Een gemene bui barstte los over Roeselare en omgeving. Dat had zijn weerslag op de rally. “Glad, glad, glad”, dat was het commentaar van alle rijders aan de finish van de proeven.

De kop van de rally, die werd bevolkt door de jeugd. Eerst was er Fernémont, met de Skoda Fabia R5, daarna zijn merkgenoot Bédoret op Beveren, kp2, en dan nam Demaerschalk het na de Zoning over met zijn nieuwe Fabia R5 Evo. De regenbui was ondertussen al over en na de passage op de Zoning bracht Fernémont het tot het ultieme duel: 0.1 seconde achterstand op Demaerschalk. De Mevius klampte aan, met een toegift van 6.4 seconden met zijn Skoda Fabia R5.

De gewoonlijke toppers hinkten achterop. Snijers had een probleem met een wiel. Hij verdween uit de wedstrijd. En ook Princen sukkelde met een probleem. “Onmogelijk om te sturen, dan gaat het naar rechts en dan weer naar links“, aldus de Limburger aan de finish van de Zoning. Het kostte hem vele seconden. Maar ook Verschueren volgde pas als zevende en al op 17 seconden, Tsjoen op 21 seconden… “Overleven“, stelde Andy Lefevere, eerste Porsche GT3 op de 11de plaats. Ondertussen greep Fernémont na de tweede passage op Beveren terug de leiding, Demaerschalk gaf er tien seconden toe en schoof weer naar de tweede positie van het klassement

En zo werd de openingsdag op Roeselare afgesloten met een machtsgreep van de nieuwe generatie: Fernémont (2 scratches) voor Demaerschalk (1 scratch), De Mevius (nooit buiten de top 5), Bédoret als vijfde (1 scratch) en Pieter-Jan Michiel Cracco (met geregeld mooie top 5 tijden) als zesde… De oude garde, die houdt voorlopig wat afstand: Verschueren (1 scratch) klampt aan als vierde, op 16 seconden, Princen als zevende (+23 seconden), Tsjoen als achtste (+30 seconden). Maar de strijd is verre van gestreden want morgen wacht er nog een zwaar programma met liefste 15 klassementsproeven. Gedaan ook met de korte trajecten: Houthulst (12 km), Passendale (17 km), Zilverberg (10 km)… Het worden serieuze beproevingen.

(foto: L.Deschuyttere)

You may also like
BRC: KAMV onthult hoopvol het programma van de 61ste ConXioN Omloop van Vlaanderen
BRC Omloop: Fernémont stevig in het zadel
BRC Omloop: de vrijdag in beeld
BRC: kwaliteit, kwantiteit en variëteit in Omloop van Vlaanderen