Home > Circuit > SRO Speedweek en Total 24 Hours of Spa zorgen voor tien dagen actie en entertainment

SRO Speedweek en Total 24 Hours of Spa zorgen voor tien dagen actie en entertainment

De Total 24 Hours of Spa (26-29 juli) is dit jaar aan zijn 70ste editie toe. Om dit jubileum in de verf te zetten wordt er gedurende tien dagen een hele waaier aan entertainment op het Belgische circuit aangeboden. Een groot deel van de activiteiten zijn bovendien gratis.

Tussen vrijdag 20 juli en de finishvlag van de Total 24 Hours of Spa op zondag 29 juli worden er op de mythische omloop meer dan twintig races gehouden.

De SRO Speedweek, gecreëerd om de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa in de verf te zetten, begint tijdens het weekend van 20 tot 22 juli. Onder andere SRO’s eigen GT4 Europe Cup, Blancpain GT Sports Club en British GT Championship zullen het publiek een voorsmaakje geven, met spannende GT-races. Verder zijn er wedstrijden voor het BRDC Britse F3 kampioenschap, VW Racing Cup, Ginetta GT5 & G40 Cup, waardoor tijdens dat eerste weekend van de SRO Speedweek niet minder dan twaalf races worden afgewerkt.

Dit alles – vanaf vanaf de allereerste vrije training op vrijdag 20 juli tot alle twaalf races tijdens het eerste weekend – is helemaal gratis, zodat elke fan de kans krijgt om de spannende wereld van de autosport op het circuit van Spa-Francorchamps te betreden.

De Ardennen komen tot leven

Zoals steeds zal het entertainment in Spa niet beperkt blijven tot de 24 Uur of de races van het nevenprogramma. Op maandag 23 en dinsdag 24 juli valt er een andere interessante nieuwigheid te noteren: iedereen kan met zijn eigen wagen naar het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen afzakken.

Terwijl de teams die deelnemen aan de Total 24 Hours of Spa zich volledig klaarstomen voor het hoogtepunt van het seizoen, worden er in samenwerking met Marc Duez, drievoudig winnaar van de Total 24 Hours of Spa, twee track days georganiseerd. Er zijn meerdere formules beschikbaar, en voor zij die deze track days niet aan het stuur van hun eigen wagen willen afwerken, zullen er Racing Taxi’s beschikbaar zijn, wat deze track days nog opwindender maakt.

Op woensdagnamiddag is het tijd voor een andere traditie: de indrukwekkende parade van het circuit richting Spa centrum en terug. Omdat het circuit van Spa-Francorchamps in 2018 het decor voor van de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa, was het tijd voor iets bijzonder. Dit jaar gaat de parade nog steeds op de woensdag voor de race door, maar om meer mensen de mogelijkheid te geven de sterren van de race van heel dichtbij te bewonderen, zal de stoet nu om 18 uur het circuit verlaten.

Daarna vallen de godinnen van de GT3 meer dan drie uur in de straten van Spa te bewonderen – ondertussen werken de rijders handtekeningensessies, interviews en de verplichte rijdersbriefing af – waarna ze rond 21u30 opnieuw richting circuit trekken. Een unieke gelegenheid om de bolides voor het eerst bij het vallen van de duisternis te bewonderen. Ook dit spektakel is uiteraard helemaal gratis.

Bovendien wordt de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa nog op een andere manier in de verf gezet. SRO en Trajectoire Evénements Automobiles organiseren de allereerste Spa24Hours GT Tour Rally, die zijn apotheose zal krijgen tijdens de traditionele parade van woensdag 25 juli.

De Spa24Hours GT Tour Rally geeft iedere eigenaar van een GT-bolide die na 1998 werd gebouwd de gelegenheid om deel uit te maken van één van de grootste evenementen op de internationale autosportkalender. De rally vertrekt vanuit Spa, om dan de meest interessante en aangenaamste wegen van de Belgische Ardennen, Duitsland en Luxemburg aan te doen.

De dag krijgt een spectaculair einde, want de wagens die deelnemen aan de Spa24Hours GT Tour Rally belanden uiteindelijk in het centrum van Spa, tussen de duizenden toeschouwers die de traditionele en spectaculaire parade bijwonen.

Jupiler 0.0% Fan Zone

Zij die nog meer manieren zoeken om van het laatste weekend van juli een onvergetelijke ervaring te maken, die kunnen terecht in de Fan Zone aan de voet van de Raidillon. Dat wordt het hele weekend lang het epicentrum van het entertainment naast de piste, met activiteiten voor het hele gezien. Simulators, slotcars, drink- en eetstandjes, officiële merchandising, in de Fan Zone vind je het allemaal. En de Total 24 Hours of Spa zou niet volledig zijn zonder zijn traditionele Fan Zone-concerten op zaterdagavond. Het feestje start om 18u30, twee uur na de start van de race, wanneer The Planes de fans voor het podium in begeestering zullen brengen.

Bij het zakken van de zon zorgen de eerste DJ sets voor nog meer sfeer. Het is Simon Le Saint die om 20u30 de spits mag afbijten. Hij krijgt op het podium het gezelschap van een bijzondere gast, die voor een perfecte link tussen muziek en autosport zal zorgen

Zij worden om 22u30 gevolgd door Synapson. En om middernacht mag Feder het podium op. Headliner wordt de algemeen geprezen Belgische electropop DJ Kid Noize, die om 1u30 aan zijn set begint. En mocht u het zich afvragen: het concert is helemaal inbegrepen in de prijs van een algemeen toegangsticket voor het hele weekend.

Met zo een brede waaier aan entertainment is het zo goed als zeker dat iedereen iets naar zijn gading vindt tijdens de Total 24 Hours of Spa.

Actie op circuit staat centraal

Zoals steeds is de meeste actie te beleven op het zeven kilometer lange circuit zelf. Op dinsdagnamiddag is er de gebruikelijke drie uur durende Bronze test, om Bronze rijders de gelegenheid te geven zich (opnieuw) vertrouwd te maken met de Belgische omloop.

Na de parade op woensdag worden op donderdagnamiddag de eerste competitieve sessies van de Total 24 Hours of Spa gehouden, met de vrije trainingen en kwalificatiesessie voor de langste race van de Blancpain GT Series en Intercontinental GT Challenge. De toeschouwers zullen ook de bolides van het immer onderhoudende voorprogramma kunnen worden. Het FIA Formula 3 kampioenschap, Formula Renault Eurocup, Lamborghini Super Trofeo en Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zorgen allemaal voor spektakel.

Zij die op woensdag een handtekening hebben gemist kunnen op donderdag tussen 19u35 en 20u35 een pitwalk en tweede handtekeningensessie bijwonen.

Ook op vrijdag valt er heel wat te beleven. Kort na afloop van de Super Pole (19u40) wordt er immers een indrukwekkende track walk gehouden. Racebolides die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Total 24 Hours of Spa zullen langs het zeven kilometer lange circuit worden geplaatst, zodat iedereen ze van dichtbij kan bewonderen.

Verwacht maar dat enkele mythische bolides het asfalt van Francorchamps zullen sieren, zowel uit het toerwagen- als uit het GT-tijdperk, sommigen met een sponsorkleedje dat heel wat herinneringen zal opwekken.

Na nog meer races uit het voorprogramma op zaterdagochtend wordt de start van de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa op zaterdagnamiddag gegeven, om 16u30. Na 24 uur hard racen wordt de etmaalrace om 16u30 afgevlagd, waardoor er een einde komt aan tien ongelooflijke dagen in de Ardennen.

Dus, waar wacht u nog op? Blokkeer nu al de periode van 20 tot 29 juli en beleef de SRO Speedweek van op de eerste startrij! Tickets voor de 2018 Total 24 Hours of Spa zijn beschikbaar op www.Total24hours.com

You may also like
GT European Series: magere startgrid
E-Circuit: Charles Leclerc mogelijk aan de start van SRO E-Sport GT Series
In een notendop: Super GT, SRO en industrie
Spa 24: al 20 jaar GT