Home > #Hoofdnieuws > Kristoffersson leidt in eigen land, Volders en De Ridder naar de halve finales

Kristoffersson leidt in eigen land, Volders en De Ridder naar de halve finales

In het Zweedse Höljes was er vandaag de tweede dag van drie dagen WK en EK Rallycross. Terwijl Johan Kristoffersson heerst in het Wereldkampioenschap doet onze landgenoot Guillaume De Ridder hetzelfde in RX2. En in het EK voor Touringcars is Steve Volders dan weer volop in gevecht voor de Europese titel.

WK Rallycross: Kristoffersson heerst alweer
De Zweed Johan Kristoffersson liet met zijn Volkswagen Polo vandaag alweer geen spaander heel van de concurrentie met twee besttijden in evenveel reeksen. Hij gaat dan ook als leider de nacht in. In de tussenstand na twee heats zien we de drie fabrieksteams netjes bovenaan, na Volkswagen-rijder Kristoffersson is er de Noor Andreas Bakkerud met de Audi S1 en de Zweed Timmy Hansen als derde met de Peugeot 208. Een volledig vernieuwde 208 kregen de Peugeot-rijders Sébastien Loeb en Timmy Hansen onder de bips geschoven. “Het is nog zoeken naar de juiste set-up“, gaf Loeb aan in een reactie na de tweede heat van deze zaterdag. Loeb is voorlopig zesde. De Noor Petter Solberg, teamgenoot van Kristoffersson is vierde en leek in de eerste kwalificatie op weg naar een toptijd, maar daar liep het mis in de jokersectie. In de volgende heat  moest Solberg enkel teammaat Kristoffersson voor laten.

RX2: De Ridder leidt na vier reeksen
Onze landgenoot Guillaume De Ridder voelt zich duidelijk in zijn sas in Scandinavië en bekleedt na de vier reeksen de eerste plaats in de klasse RX2, zeg maar de wachtkamer van het WK. Dat heeft de Belg vooral te danken aan erg mooie snelste reekstijd in Q2 op vrijdag. Vandaag, zaterdag, kon hij op regelmaat de leiding houden. Dat levert hem alvast 16 punten op met het oog op het kampioenschap. Zijn Zweedse teamgenoot bij OMSE en leider in RX2, Oliver Eriksson, krijgt de 13 punten van de vierde stek na de fase van de reeksen. De Rus Vasily Gryazin en de Noor Sondre Evjen, die in het kampioenschap  net voor De Ridder staan, vallen met respectievelijk een 14de en 22ste plek buiten de finales van zondag. Daarmee doet De Ridder nu al een mooie zaak om op te klimmen in het klassement. Zondag worden de halve finales en de finale verreden. De Ridder mag alvast hopen op een finale nu vanop pole mag starten in zijn halve finale.

Touringcars: spanning troef
Onze landgenoot Steve Volders (Ford Fiesta)  eigende zich in Höljes met een elfde stek na de vier heats alvast een plek in de halve finale toe. Daarmee liet hij nipt de Noor Jan-Emil Wilberg achter zich die in het kampioenschap voor aanvang van de wedstrijd op vijf puntjes stond. Dat worden er nu zes. Maar met de puntenverdeling na vier reeksen komen er plots extra kapers op de kust wat de titel betreft. De Noor Sivert Svardal pakte immers de 16 punten van de leidersplaats na de vier heats en Daniel Holten, derde, vangt er 14. We geven u kort een puntenoverzicht alvorens zondag de (halve) finales worden verreden, dus met de punten na de heats in Zweden inclusief.
1. Steve Volders (BEL) 52
2. Sivert Sverdal (NOR) 49
3. Daniel Holten (NOR) 48
4. Jan-Emil Wilsberg (NOR) 46
5. Fredrik R  Magnussen (NOR) 44
We geven nog mee dat het voor Volders zondag alle hens aan dek is om vanop de laatste startrij in zijn halve finale een finaleplaats te bemachtigen. Ter herinnering, er zijn maximaal 14 punten te behalen in de finales. Zondagnamiddag kennen we de laatste kampioen en de laatste winnaar in de Europese klasse Touringcars.
Met Filip Baelus was er nog een tweede landgenoot aan het werk in deze klasse, maar Baelus werd slechts 16de, toch nog goed voor één puntje.

Europees kampioenschap Supercars: Bryntesson leidt
Waar iedereen keek naar de Fransman Cyril Raymond met zijn Peugeot 208, vooral na zijn besttijd in Q1, is het de Noor Bryntesson (Ford Fiesta) die leidt mede dankzij een snelste tijd in Q2. In Q2 lukte Raymond slechts een 13de tijd wat hem op de vierde plek brengt. De Let Reinis Nitiss is voorlopig tweede voor de Duitser René Munnich in zijn Seat Ibiza. Onze landgenoot Michael De Keersmaecker vinden we voorlopig terug op een 16de plaats. De Keersmaecker moet zondag in reeksen drie en vier zes punten goedmaken op de 12de om aanspraak te kunnen maken op een halve finale.

Zondag om 8u30 is er reeds een warm-up. De halve finals in RX2 en Touringcars staan nog gepland net voor de middag, vanaf 14u zijn er de (halve) finales in de Supercars-klassen (WK en EK) en de finales in RX2 en Touringcars.

(foto Johnny Loix, Volders maakt nog steeds kans op de titel)

You may also like
GSeries 2023: De Ridder kampioen, Vranckx derde
GSeries 2023: drie op een rij voor De Ridder, Vranckx op het podium
GSeries 2023: Vranckx en De Ridder domineren opnieuw
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium